25 C
Bistrița
marți, iunie 25, 2024

EXCELENT! O nouă specializare, la Liceul de Arte „Corneliu Baba”: Conservare și Restaurare Bunuri Culturale

O nouă specializare va fi disponibilă la Liceul de Arte „Corneliu Baba”, din septembrie! Aici va funcționa o clasă de Conservare și Restaurare Bunuri Culturale.

Școala a depus documentația necesară către ARACIP, în vederea autorizării acestei noi specializări. Au avut nevoie de avizul Inspectoratului Școlar și l-au primit”, a confirmat pentru Bistrițeanul.ro inspectorul general prof. Aurelia Dan.

Profesoara Aurelia Dan a completat că noua specializare se pliază perfect și pe Strategia de Dezvoltare a județului Bistrița-Năsăud.

Marian Coman, directorul Liceului de Arte „Corneliu Baba”, ne-a explicat că s-a consultat cu colegii săi de la Liceul de Arte „Ciprian Porumbescu” din Suceava. Aici există deja acreditată această clasă.

Cel mai probabil vor fi 24 de locuri în clasa de Restaurare, iar până în clasa a X-a se vor studia discipline similare cu celelalte specilizari. E vorba de orele de desen, culoare și materiile de cultură generală.

Abia din clasa a XI-a vor începe atelierele specializate pe Restaurare.

Este una dintre meseriile cele mai căutate, este trecută și în nomenclatorul meseriilor ca tehnician restaurator. A fost o mare bucurie pentru noi să aflăm vestea. Ar avea cea mai tare relevanță economică, în contextul actual. Liceul îi va pregăti teoretic pe viitorii absolvenți și le va oferi și ateliere practice, urmând ca ei să devină restauratori autorizați după alte sesiuni practice pe șantier”, a mai explicat Marian Coman.

Examenul va cuprinde o probă eliminatorie de desen. Așa cum se întâmplă și la celelalte specializări, elevii vor avea de trecut și de proba de compoziție – care va fi focalizată pe Restaurare și Conservare.

Detalii referitoare la examen vor apărea, însă, curând, a mai precizat Marian Coman.

În Bistrița a început să se vorbească mai intens despre restaurare grație eforturilor voluntarilor Petrus Italus Trust: 

FOTO: Cei mai tineri voluntari Petrus Italus Trust, despre distracția de a restaura porți vechi în Bistrița

FOTO: Încă trei porți istorice din Bistrița, restaurate grație eforturilor Petrus Italus Trust

AMBULANȚA pentru Monumente, de anul viitor și în Bistrița-Năsăud! Restauratorii, printre cei mai bine plătiți meșteri

Ambulanța pentru Monumente se apucă de treabă și în Bistrița-Năsăud! Cum poți da și tu o mână de ajutor

 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Centrul Micul Prinț, Crama Jelna, SmartyKids Bistrița: Se caută terapeut, barman, asistent producție

Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism, iar Crama Jelna are nevoie de barman și ajutor de bucătar. SmartyKids Bistrița angajează persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în lucrul cu copiii! NOI locuri de muncă la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel:

Descoperă Eleganța și Performanța Škoda

Vizitează Showroom-ul & Service-ul Autorizat Škoda MATEROM AUTOMOTIVE, din Cartier Viișoara, Str. Libertății, Nr. 264, Bistrița, unde poți testa și achiziționa cele mai noi modele Škoda și ai toate Serviciile Auto de care ai nevoie, într-un singur loc.

EURO2024 se vede pe terasa ARENA by Casa EMA! Promoții și premii speciale până în 14 iulie!

Campionatul European de Fotbal EURO2024 se vede mai mult decât perfect – pe cel mai mare ecran proiectat ever: ecranul de pe Terasa de Vară ARENA by Casa EMA!