22 C
Bistrița
marți, iulie 16, 2024

Ambulanța pentru Monumente se apucă de treabă și în Bistrița-Năsăud! Cum poți da și tu o mână de ajutor

O veste extraordinară, la final de an: Ambulanța pentru Monumente Bistrița-Năsăud va demara primul proiect în județ. Este vorba despre o intervenție de urgență la Biserica Evanghelică fortificată din Vermeș. Cum te poți implica și tu:

Primele demersuri ale voluntarilor de la Petrus Italus Trust au dat roade: Ambulanța pentru Monumente se apucă de treabă și în județul nostru!

AMBULANȚA pentru Monumente, de anul viitor și în Bistrița-Năsăud! Restauratorii, printre cei mai bine plătiți meșteri

Primul șantier de salvare – la Biserica Gotică din Vermeș (Wermesch)

Este o clădire de secol XV, construită peste o necropolă din epoca bronzului, care are în interior o întreagă „capelă sixtină” de pictură gotică. Din nefericire, clădirea este în precolaps și trebuie salvată urgent. Este necesară repararea acoperișului și consolidarea zidurilor.

Mulțumită firmei Travertec din Buzău avem asigurată o primă bază financiară a unui proiect de intervenție urgentă, finanțat de Timbrul Monumentelor. Este nevoie însă de fonduri considerabile, pentru a ajunge în punctul în care să răsuflăm ușurați”, au transmis cei de la Ambulanța pentru Monumente Bistrița-Năsăud.

Parohia ortodoxă din Vermeș a fost excepțional de implicată, cu voluntari, unelte și mâncare. Preotul Paul este cu totul extraordinar. Fără ei nu vom putea continua lucrările, pentru că ele înseamnă implicare comunitară. La fel, primarul din Lechința ne-a ajutat cu brațe de muncă la săpăturile arheologice și a pus la dispoziție un depozit pentru stocat uneltele”, ne-au mai explicat cei de la Ambulanța pentru Monumente Bistrița-Năsăud.

Dacă ai o microîntreprindere, poți redirecționa până 20% din impozitul datorat către stat. Ceea ce nu presupune niciun cost suplimentar pentru firma ta. În plus, poți face astfel schimbarea pe care o aștepți în aspectul clădirilor istorice de o valoare inestimabilă.

IBAN: RO26BRDE060SV46964260600 titular cont:

Petrus Italus Trust – Alianta pentru patrimoniul bistritean.

BRD Groupe Societe Generale Sucursala Bistrița.

Inițiată și condusă de Fundația Monumentum din Sibiu și lansată în 2016, Ambulanța pentru Monumente a pus în siguranță 15% dintre monumentele istorice din România. A fost vorba despre intervenții de urgență executate de experți, studenți, voluntari și meșteri. Totul s-a realizat cu susținerea comunităților și autorităților locale. Meritele acestora au fost onorate cu Premiul Europa Nostra, cea mai prestigioasă distincție europeană care apreciază protecția patrimoniului.

În Bistrița-Năsăud, Ambulanța pentru Monumente va fi găzduită de Petrus Italus Trust-Alianta pentru Patrimoniul Bistritean.

Este vorba despre un grup de specialiști și voluntari pasionați de situația patrimoniului construit în această parte din Transilvania. 

Alături de Petrus Italus Trust au fost și cei de la Direcția Județeană de Cultură și Patrimoniu, Primăria Bistrița, Consiliul Județean BN.

Parteneri în proiect sunt și  Biserica Evanghelică Bistrița-Năsăud, Primăria Lechința, SC RAAL, SC Travertec, Nosa Creative, Crama Jelna. Acestora li se adaugă zeci de donatori, specialiști și voluntari. 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră: Noi locuri de muncă, în Bistrița și Năsăud

Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră! Delice Pan caută șofer pentru distribuție pâine. Coroana Grand Hotel angajează paznic iar Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism. NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița și Năsăud:

MATEROM AUTOMOTIVE: Piesele de origine Mercedes-Benz oferă calitate superioară, siguranță și fiabilitate, fiind testate după standarde stricte

Alege Piese de origine Mercedes-Benz de calitate, direct de la sursă – sigure, durabile şi economice. Pentru a garanta că automobilul tău Mercedes-Benz va rămâne întotdeauna un Mercedes original.

MATEROM AUTOMOTIVE: Cele mai îndrăgite modele Škoda au acum un avantaj client de până la 3.050 Euro!

Grăbește-te și profită acum de aceste REDUCERI WOW! Škoda Kodiaq 2024 Selection - Lux și Putere Experimentează luxul...