23.5 C
Bistrița
luni, iunie 17, 2024

FOTO: Cei mai tineri voluntari Petrus Italus Trust, despre distracția de a restaura porți vechi în Bistrița

Oana Trifan și Bogdan Lapoși sunt doi dintre voluntarii de nădejde de la Petrus Italus Trust. I-am întâlnit zilele trecute, când au fost inaugurate porțile restaurate, în cadrul unei campanii speciale.

Oana Trifan și Bogdan Lapoși sunt doi dintre cei mai tineri voluntari Petrus Italus Trust. Au fost atrași în proiectele de restuarare de profesorul Teo Petrean. Tinerii au dat o mână de ajutor la restaurarea primei porți inaugurate în august, anul trecut. Dar au fost încântați să muncească și la poarta fostului tribunal. Clădirea a fost preluată și renovată de Universitatea Tehnică.

Noi am lucrat în prima etapă. A trebuit să îndepărtăm stratul de vopsea de deasupra. Am folosit diferite dălți și un fel de feon industrial cu care se încălzește bine vopseaua. După aceea se desprinde mai ușor”, ne-a explicat Oana Trifan. 

FOTO: Încă trei porți istorice din Bistrița, restaurate grație eforturilor Petrus Italus Trust

Una dintre porțile la care am lucrat avea, de pildă, vreo șapte straturi de vopsea…”, ne-a mai explicat Oana.

După ce se înlătură vopseaua, porțile sunt tratate cu anumite soluții, după care se stabilește culoarea dorită și se revopsesc.

Oana Trifan a absolvit Liceul de Arte „Corneliu Baba” din Bistrița, anul trecut. Acum este studentă la Arhitectură – specializarea Restaurare, în Sibiu. Deocamdată studiază cursurile de bază, care se fac și la București. În plus, studenții de aici vor avea parte și de specializări strict pe Restaurare și Conservare.

M-au bătut unii la cap și m-au întrebat de ce am ales așa ceva. Pur și simplu m-a atras. Trebuie să acordăm atenție și clădirilor vechi, pentru că necesită lucrări de conservare. Patrimoniul chiar are nevoie de așa ceva… Suntem 25 de studenți, este singura secție de acest profil din țară. Aparținem de Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din București”, a completat Oana Trifan.

Bogdan Lapoși este elev la Bio-Chimie, secția germană, la Colegiul Național „Liviu Rebreanu”.

Cel mai probabil o să merg mai departe la Informatică. Dar până atunci m-a acaparat Oana și mi-a povestit atât de frumos despre restaurări, încât am venit și eu să dau o mână de ajutor. Mi-a plăcut că n-a fost niciun fel de obligație la mijloc. Niciun orar strict. De regulă, veneam când aveam timp, după ore, sau în vacanță… Mi-a plăcut mult și a fost distractiv să lucrez alături de prietenii mei”, ne-a povestit Bogdan Lapoși.

Petrus Italus Trust s-a născut dintr-o campanie de strângere de fonduri și voluntariat legată de punerea în siguranță a Bisericii Evanghelice din Chiraleș. 

Azi biserica este inclusă în traseul turistic, grație eforturilor celor de la Petrus Italus Trust:

FOTO/VIDEO: Voluntarii Petrus Italus Trust au animat cu povești Biserica evanghelică din Chiraleș

Din acel punct, alianța a crescut ca un bulgăre. „Ne-am format o echipă de specialiști în elementele restaurării. De la tâmplărie tradițională, stucco, restaurare lemn și până la metalurgie… Am făcut campanii de educare și conștientizare a publicului. Iar împreună cu partenerii de la Liceul de Artă „Corneliu Baba” din Bistrița, am sădit și printre tineri morbul restaurărilor…”, mărturisesc cei de la Petrus Italus Trust. Dacă vreți să vă implicați și voi în activitățile lor, accesați linkul de mai jos: 

Ambulanța pentru Monumente se apucă de treabă și în Bistrița-Năsăud! Cum poți da și tu o mână de ajutor

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

SmartyKids Bistrița, Italtextil Sărata, Aquabis, RCB Electro sau Stewo Năsăud caută personal! Toate posturile disponibile, aici:

SmartyKids Bistrița caută persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în sfera educațională și în lucrul cu copiii! Este un avantaj să fii absolventă sau viitoare absolventă a învățământului superior în Pedagogie sau Psihologie. NOI locuri de muncă - la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel:

STEWO PLASTIC din Năsăud angajează asistent producție. NOI locuri de muncă, la Bistrița

STEWO  PLASTIC Prod din Năsăud caută asistent de producție, iar RCB ELECTRO 97 Bistrița are nevoie de Manipulant mărfuri și Derulatorist. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Smarty Kids Bistrița, Aquabis, Restaurant Arena by Casa EMA sau TeraSteel:

TeraSteel angajează operatori producție, Sanovil caută biolog/biochimist. NOI locuri de muncă, la Restaurant Arena by Casa EMA

Clinica Sanovil Bistrița angajează Biolog / Biochimist. Cunoștințele de microbiologie constituie un avantaj. TeraSteel caută operatori producție. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, RCB Electro, Restaurant Arena by Casa EMA: