20.2 C
Bistrița
luni, iulie 22, 2024

EXCLUSIV: Mama lovită la grădiniță de tatăl copilului său a primit ordin de protecție! VEZI ce distanță i-au spus judecătorii agresorului să păstreze față de femeie:

Cât de greu și după câtă bătaie se obține un ordin de protecție știe numai o mămică din Bistrița, care de aproape doi ani cere polițiștilor și judecătorilor să fie apărată de violențele fizice și verbale la care a fost supusă sistematic de tatăl copilului său, după despărțire.

După ultima bătaie încasată chiar pe holul grădiniței unde învață copilul, mama a obținut într-un final un ordin de protecție pentru două luni. După alte aproape două luni de la incident, în care a stat cu frica în sân…

Bistrițeanul.ro publica în urmă cu câteva săptămâni un articol – GRAV: Mămică agresată de tatăl copilului în grădiniță, sub ochii a zeci de copii și părinți. NIMENI nu a intervenit să o apere în care relatam un incident violent petrecut într-o grădiniță din Bistrița.

Din nefericire, incidentul încheia un șir lung de violențe din ultimii doi ani la care mama copilului a fost supusă, după ce s-a despărțit de tatăl fiului său. Femeia a declarat pentru Bistrițeanul.ro că în acest an a depus nenumărate plângeri la Poliția Bistrița în care reclama violențele asupra sa, dar, din păcate, lipsa de reacție a polițiștilor l-au încurajat pe bărbat, care a continuat să o agreseze fizic și verbal.

Femeia s-a adresat și instanței pentru a obține un ordin de protecție, dar certificatele medico-legale nu au reușit să-i convingă pe judecători că ar trebui protejată în fața bătăilor.

După incidentul de la grădiniță, femeia s-a adresat iar judecătorilor pentru a obține un ordin de protecție. Deși astfel de cereri ar trebui soluționate în 72 de ore de la depunerea plângerii, au trecut câteva săptămâni până la emiterea unei sentințe definitive care să protejeze o victimă de agresor.

Cererea adresată judecătorilor bistrițeni pentru obținerea unui ordin de protecție după incidentul din 13 septembrie a fost depusă în 20 septembrie și, în mod normal, soluția ar fi trebuit să vină în 72 de ore. După două amânări, în 26 septembrie, ora 15:00, a sosit prima sentință, în care femeii i se respinge cererea deși judecătoarea recunoaște negru pe alb că a fost bătută pe holul grădiniței și în curte, dar consideră că reclamanta l-a provocat „minimal” pe agresor, părăsind sala de clasă.

Este adevărat că în data de 13.09. 2018 pârâtul a comis față de reclamantă acte de violență verbală (atât în sala de clasă cât și în curte), acte de violență fizică (pe holul grădiniței și în curte) precum și acte de violență psihică. La o parte dintre aceste acte a asistat și minorul (…). Cu toate acestea, instanța apreciază că modul de derulare a evenimentelor din data de 13.09.2018 nu i se datorează în exclusivitate pârâtului. Înregistrările video aflate la dosar coroborate cu declarațiile celor doi martori audiați relevă faptul că reclamanta l-a provocat minimal pe pârât prin faptul că a părăsit sala de clasă înainte de a discuta cu pârâtul și cele două educatoare despre nemulțumirea acestuia, precum și prin faptul că nu l-a lăsat pe pârât să interacționeze cu minorul în curtea grădiniței, fapt ce a generat din partea acestuia o reacție exagerată și neadecvată față de reclamantă. Instanța reamintește părților faptul că scopul emiterii unui ordin de protecție este de a înlătura o stare de pericol, dacă aceasta există și nu de sancționare a unei persoane”.

În 1 octombrie, mama face apel la Tribunalul Bistrița-Năsăud, care, după alte două termene, se pronunță ieri, 5 noiembrie, și aprobă emiterea unui ordin de protecție cu aplicare imediată. Astfel, bărbatul este obligat ca timp de două luni să păstreze distanța de 100 de metri față de victimă, exceptând situațiile în care aceasta îi predă copilul în programul de vizitare, exact cum le ceruse și mama.

Astfel, completul de trei judecători de la Tribunalul Bistrița-Năsăud „dispune emiterea unui ordin de protecţie împotriva pârâtului pe o perioadă de 2 luni începând cu data de 05 noiembrie 2018 în sensul următor: Obligă pârâtul să păstreze o distanţă de 100 metri faţă de reclamantă, domiciliul şi reşedinţa acesteia anterior indicate, cu excepţia situaţiilor în care pârâtul preia sau predă minorul (…) potrivit programului de vizitare stabilit prin sentinţa civilă (…) a Judecătoriei Bistriţa. Respinge celelalte solicitări din cererea dedusă judecăţii. Dispune comunicarea dispozitivului acestei decizii la Poliţia municipiului Bistriţa. (…) Decizia este definitivă, pronunţată în şedinţa publică din 05 noiembrie 2018.

În momentul de față, o femeie din zece este victimă a violenței domestice. În România, la fiecare 30 de secunde o femeie este agresată fizic de partener, iar acest abuz nu are legătură directă cu statutul civil, etnia, religia sau trecutul socio-economic al familiei.

Cu toate astea, 8,5% din români consideră că violența domestică este întâlnită doar în familiile sărace, iar 15,3% din aceștia doar la oamenii needucați.

Mai problematic însă este că aproape 60% tolerează comportamentele violente din familie și chiar le consideră justificate, ceea ce descurajează femeile să facă plângere la poliție. Un alt motiv pentru care agresorii rămân nepedepsiți este procesul greoi prin care se poate obține un ordin de protecție.

Pornind de la acest caz, Bistriteanul.ro a demarat o anchetă jurnalistică privind modul în care autoritățile din Bistrița-Năsăud rezolvă astfel de cazuri de violență în familie. Așadar, dacă aveți informații și povestea unor astfel de cazuri nu ezitați să ne contactați fie trimițând un e-mail pe adresa redacției [email protected] fie scriindu-ne un mesaj la numărul de WhatsApp 0722480707.

Pe acest subiect, mai poți citi:

Bătaia doare! Sute de bistrițeni au reclamat polițistilor că iau bătaie în familie

BÂRGĂU: Fetiță de 11 ani, victimă a violenței în familie! Prinsă în războiul părinților aflați în prag de divorț

Ți-ai bătut nevasta? Acasă te-ar putea aștepta brățări de monitorizare pentru picior. Cine cere asta:

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO – RESELLUX Bistrița: Piscine de la 199 lei și sute de electrocasnice și SMART TV la SUPER PREȚURI!

La mare căutare sunt piscinele în aceste zile și s-au cam epuizat toate stocurile în Bistrița. Din fericire, RESELLUX Bistrița, din incinta OK Shopping Center, are un stoc generos și prețuri absolut decente.

SUPER PREȚ la noul SUV urban MG ZS, la RUBIN Bistrița: 16.950 Euro – TVA inclus

Ofertă specială, la reprezentanța Rubin Bistrița! Aici ai la dispoziție noul SUV urban MG ZS la un preț fără concurență: 16.950 Euro, TVA inclus.

Clinica Sanovil caută asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră: Noi locuri de muncă, în Bistrița și Năsăud

Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, reprezentant medical, fiziokinetoterapeut și infirmieră! Delice Pan caută șofer pentru distribuție pâine. Coroana Grand Hotel angajează paznic iar Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism. NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița și Năsăud: