11 C
Bistrița
joi, mai 19, 2022

Excursii cu clasa?!? Doar în weekend! Puține excepții pentru deplasarea în timpul săptămânii

Apropierea finalului de an școlar aducea zile libere elevilor, mulți mergând în excursie cu clasa. Ministrul Educației a transmis clar că se impune descurajarea acestor practici. Puține excepții și „dosare stufoase” pentru deplasările în timpul săptămânii.

Cele mai frumoase amintiri din anii de școală sunt… excursiile cu clasa. Mai ales că acestea se făceau în timpul săptămânii, când se mai „scăpa” și de ore, spre finalul anului școlar.

Din 2016 s-a discutat această problemă și prin ordin de minister s-a dat procedura exactă de organizare a excursiilor. Mai mult, și ministrul Catalina Chendrea a transmis Inspectoratelor școlare să NU încurajeze deplasările în timpul săptămânii, în timpul zilelor când sunt ore de curs”, au explicat, pentru Bistrițeanul.ro, reprezentanții ISJ BN.

Există doar câteva excepții. Conform documentului trimis TUTUROR școlilor, în 31.01.2022, excepțiile sunt:

  • deplasările care vizează participarea la manifestări / activităţi cultural-artistice, tehnico-ştiinţifice, sportive şi de educaţie civică
  • participarea la concursuri județene / regionale / naționale / internaționale
  • activități din cadrul unor proiecte sau programe educaționale cuprinse în planul de acțiuni al ISJ BN/ME
  • excursiile tematice din Săptămâna „Şcoala Altfel”.

Respectarea condiţiilor de legalitate şi siguranţă a elevilor / preşcolarilor este atribuţia
directorului unităţii de învăţământ şi a organizatorului activităţii. Astfel, aceștia poartă întreaga răspundere pentru desfăşurarea excursiei.

Tocmai de aceea, pentru orice deplasare, trebuie întocmit un „dosar stufos”.

„Când aduni toate documentele, te trezești cu un dosar gros de 5 – 7 cm. E foarte multă hârțogărie, explicat pas cu pas TOT ceea ce se face, până la ultimul detaliu”, se plâng cadrele didactice.

Reprezentanții Ministerului Educației, dar și cei ai ISJ-urilor, susțin că este normal ca excursiile să fie făcute în zilele libere.

Dacă e școală, atunci să se facă școală. Excursiile se pot face și în timpul weekendului. Și e normal când vrei să faci o excursie, să faci actele necesare. E o responsabilitate. Trebuie să știi dacă un copil are o alergie sau o problemă. Trebuie să ai toate documentele și toate datele!  Se poate merge foarte bine în excursii, dar în zilele libere. Dacă am face o excepție pentru cineva, toți ar vrea. Sunt excepțiile date prin ordin de minister, în rest, se merge la cursuri, că așa e normal!”, au concluzionat reprezentanții ISJ BN.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. Corect. Si care e problema, elevii sunt alergici la orele de curs face to face?
    Atunci sa treaca online, păziți acasa de un parinte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să alegi un laptop bun

In ziua de astazi, laptopurile ne sunt extrem de utile si ne folosim de aceste...

Ce trebuie să știți despre anvelopele all season

Calendarul tocmai a trecut în luna mai și toată lumea este pe cale să plece în...

Rombat caută operatori producție, Îndemânarea Construct are nevoie de ingineri. Locuri de muncă, și la Michaela’s Brasserie!

Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent generalist, Îndemânarea Construct angajează ingineri construcții civile și inginer topograf. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la Michaela’s Brasserie: