20.2 C
Bistrița
miercuri, iunie 16, 2021

EXTRA: Detalii uimitoare despre emigranții din Bistrița-Năsăud, într-o expoziție de excepție, la Arhive

Sunteți cu toții invitați să descoperiți detalii extraordinare despre străbunicii voștri emigranți. Despre cei care au ales să emigreze spre America, spre Țara Făgăduinței, pentru un trai mai bun. La Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud se inaugurează vineri, 14 mai, de la ora 11, o expoziție de documente și fotografii referitoare la fenomenul emigrării în America, la începutul secolului al XX-lea.

Expoziția va putea fi vizionată până pe 1 septembrie, cu respectarea măsurilor pandemice.

Argumentându-și acest demers, cei de la Arhive precizează că „emigrarea a fost un fenomen amplu, cu multiple valențe istorice, sociale și antropologice.

Pentru cei plecați, America reprezenta promisiunea unui trai mai bun, fiindcă principala cauză a emigrării era sărăcia.

Zvonuri privind câștiguri substanțiale erau alimentate de cei care aveau interese în transport, dar și de cei interesați în atragerea brațelor de muncă ieftine…”

La început emigranții nu au plecat cu gândul de a rămâne definitiv. Au fost împinși spre alte meleaguri de dorința unui câștig. Convinși că se vor putea reîntoarce repede acasă.

Odată ajunsi în America, însă, majoritatea s-au transformat din agricultori în muncitori necalificați. Încet-încet și-au constituit aici micro-comunități, organizându-și societăți de ajutorare. Au menținut legătura cu familiile de origine, pe care le susțineau. Au făcut economii și au plănuit întemeierea de gospodării – fie în America, fie acasă în țară.

Cei care s-au reîntors acasă, s-au reintegrat rapid în comunitatea de origine. Impactul câștigurilor bănești și a achizițiilor tehnice ale emigranților în satul de origine s-a dovedit însă  minim.

În acest fenomen s-au încadrat și cei care au plecat din zona Bistriței și Năsăudului. A fost vorba despre români, sași, evrei sau maghiari.

Numeroase mărturii ale traiul pe plaiurile americane se află în fondurile documentare păstrate de Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud: „Prefectura județului Năsăud” sau „Banca Aurora”.

„Vă așteptăm să descoperim împreună multe lucruri inedite despre strămoșii noștri”, a transmis Cornelia Vlașin, directorul Direcției Județene a Arhivelor BN.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Expoziția deschisă la sediul Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud dedicată fenomenului emigrării în America, duce cu gândul la filmul „Profetul, aurul şi ardelenii“, în regia lui Dan Piţa, avându-i în distribuţie pe Ilarion Ciobanu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Mircea Diaconu şi Victor Rebengiuc. Pe scurt, subiectul filmului este localizat în jurul anului 1874, când din cauza sărăciei din Transilvania, Ion Brad, un ţăran din Poplaca, a emigrat în America. Visul american a început, pentru el, cu munca de jos: a fost salahor, hamal, vânător, vânzător în prăvălie şi cowboy. După o perioadă de patru ani petrecută în America, pe când se afla în Texas, Ion a auzit că în statul Utah s-a găsit aur şi a plecat într-acolo. La 9.792 de kilometri de satul său drag, Poplaca, Ion şi-a împlinit visul, căpătând o nouă identitate şi luptând pentru un scop nobil: Johnny Brad a devenit apărătorul locuitorilor din orăşelul minier Cedar City de abuzurile „profetului” mormon Ezekiel Walthrope. La 7 ani de la plecarea în America a lui Ion, cei doi fraţi ai săi, Traian şi Romulus Brad, pleacă pe urmele lui. Asemenea eroilor din filmul lui Dan Piţa, pot fi asimilati și cei care au plecat din zona Bistriței și Năsăudului și care fac obiectul expoziției deschise până pe 1 septembrie, la sediul Arhivelor Naționale din Bistrița.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

VIDEO: Terase din sticlă pe sistem Valedo retractabil – propunerea POP&POP Glass Solutions pentru cei mai pretențioși clienți

Există probabil zeci de moduri de a închide o terasă, dar pentru cei pretențioși, care vor...

BistriVet angajează contabil, Filadelfia Group caută șoferi profesioniști și însoțitor de grup Grecia / Bulgaria

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița: BistriVet angajează contabil. Filadelfia Group caută șoferi profesioniști,...

CASA RUSU Bistrița: TOMBOLĂ și un TOP 10 super piese de mobilier pentru casa ta 

Dormitoare, sufragerii, fotolii sau colțare în stil clasic sau modern, pe toate le găsești în oferta...