21.5 C
Bistrița
miercuri, august 10, 2022

EXTRA: Thomas Hartig, ultimul sas din comuna Cetate, a pus pe picioare o fanfară

De aproape două săptămâni, în comuna Cetate copiii așteaptă cu nerăbdare și entuziasm repetițiile! Thomas Hartig le-a făcut rost de instrumente din Austria și a pus pe picioare o fanfară! „Încercăm să cântăm și noi astăzi, pentru prima oară în public! Este o ocazie extraordinară – e Ziua României!”

Neobosit și plin de energie cum îl știm, Thomas Hartig – directorul executiv al Forumului German din Bistrița – a pus pe picioare o fanfară în comuna Cetate.

M-am mutat de ceva vreme la Petriș, în Cetate, în casa părintească. Fac naveta de câteva ori pe săptămână, de la Bistrița la Petriș. Sunt ultimul mohican – ultimul sas aici, dar asta nu înseamnă că mă dau bătut. Visez să punem pe picioare o fanfară cu copiii din Cetate. Mergem și mâine în centrul satului, la monument. Încercăm să cântăm pentru prima oară în public. Este o ocazie extraordinară – e Ziua României!”, ne-a mărturisit Thomas Hartig.

Thomas Hartig a făcut rost de instrumente pentru copii. „Am apelat la relațiile mele din Austria, le-am adus copiilor și partituri, și costume speciale. Sunt foarte încântați. De emoție și entuziasm, ar sta la repetiții non-stop. Măcar câteva ore dacă reușesc să se rupă de mobile și tablete, tot e ceva…”, consideră Thomas Hartig.

În Cetate nu a mai existat fanfară de zeci de ani, de când s-au retras sașii.

Ne bazăm și pe sprijinul autorităților. Deocamdată am primit gratuit o sală în care să facem repetiții. Sperăm să fie și căldură aici, în curând. Așa am pornit și cu Fanfara Harmony, practic. De la 0.

Avem parte și de ajutorul domnului Ionel Melian. Dânsul s-a pensionat recent și are răbdare să-i învețe pe copii cum să cânte la instrumente.

Mergem și noi astăzi în centru, la monumentul din Petriș. Sper să ne descurcăm să cântăm imnul României cât de cât. E o mare onoare pentru noi și o mare sărbătoare…!”, ne-a mai povestit Thomas Hartig.

Directorul Forumului German din Bistrița a mai explicat că a început deja pregătirile pentru un mare eveniment pe care și l-ar dori organizat la Petriș în 6 august. „Dacă ne va permite contextul pandemic, sperăm atunci să organizăm o sărbătoare serioasă. La care să vină vreo 200 de invitați și din Austria, și din Germania. Până atunci au și copiii timp să se acomodeze în fanfară…”, a mai explicat Thomas Hartig.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

6 sfaturi ca să aveți grijă de o minge de fotbal

Folosită în mod corespunzător, mingea de fotbal poate rezista ani de zile. În mod necorespunzător, s-ar...

PRO COMPRESOARE, soluția ta pentru problemele cu filtrul de particule, s-a mutat în casă nouă

Echipa PRO COMPRESOARE, soluția ideală pentru cei care au probleme cu filtrul de particule, s-a mutat...

Noi locuri de muncă, disponibile la Leoni Bistrița, Crama Veche, Sanovil și Gelateria Aniela

Se fac angajări la LEONI Bistrița! Restaurantul Crama Veche are nevoie de barman și ospătar. Clinica...