12.8 C
Bistrița
marți, mai 28, 2024

EXTRAORDINAR! Un englez și-a cheltuit moștenirea pentru cumpărarea unei locomotive pentru linia îngustă de la Teaca

Visul ca trenul să circule din nou pe linia îngustă de la Teaca este la un pas să devină realitate. La acesta a contribuit inclusiv un englez, care a donat o parte din moștenirea lăsată de tatăl său pentru achiziționarea unei locomotive și a două vagoane.

Colin David Shaw are 64 de ani și este îndrăgostit de trenuri și de România. Pasiunea pentru trenuri i-a insuflat-o tatăl său, care a lucrat toată viața în domeniul de transport public în Londra. Acesta mergea inclusiv în excursii doar cu trenul.

„Primul meu trenuleț l-am primit la a 4-a aniversare, dar nu mi s-a permis să-l ating singur până la 6 ani, trenul fiind mai mult o machetă decât o jucărie. Locomotiva, aburoasa desigur, încă o am”, își spune povestea Colin pentru mocănitatransilvaniei.ro.

În România a ajuns prima dată în 1992, ca turist. Țara noastră l-a fascinat, astfel că a revenit în `94 și chiar `96. În 1994 a ajuns prima dată la Teaca, în timp ce vizita țara noastră, călătorind cu trenul. În 1996 s-a întors la Teaca, alături de un prieten englez.

Atracția pentru țara noastră a fost atât de mare încât în 2000 s-a stabilit la Brașov și în 2007 a și cumpărat o casă săsească, într-un sat de lângă Brașov. A învățat limba română și chiar a pedat engleză într-o școală din Onești. A înființat și o societate specializată în ecoturism și turism cultural.

„De multe ori mă opream câteva minute la Teaca pentru a vorbi cu șeful de gară su pentru a vedea cum stau lucrurile cu locomotiva 764.053. Mi-au adus aminte cele două călătorii cu trenul către Lechința prin Raciu și Teaca”, mai spune englezul, a cărui poveste este prezentată de mocănițatransilvaniei.ro

Moștenirea sa a mers pe o locomotivă și două vagoane

Acesta a revenit în Anglia în 2018, însă nu a renunțat în a se gândi la căile ferate înguste din România și chiar a le sprijini. Astfel, în 2019, când tatăl său a decedat și i-a lăsat o moștenire, n-a ezitat să doneze o parte din ea pentru proiectul de la Teaca.

„Când a murit în 2019, tatăl meu mi-a lăsat o sumă neașteptată de bani. Trăiesc modest și nu am copii, așa că am decis să donez o parte din acești bani prin testamentul meu către una dintre căile ferate înguste cu care am fost implicat și anume Vișeu, Cornățel și/sau Teaca”, mai spune Colin David Shaw.

În cele din urmă a trimis suma necesară pentru achiziționarea locomotivei 764.053 și două vagoane. Englezul nu a reușit să ajungă în România în ultimii doi ani, însă promite că anul viitor va vizita locomotiva de la Teaca:

„Din  mai multe motive: Brexit, pandemia Covid, vârsta mea și alte obligații, nu am vizitat România în ultimii 2 ani. Cu toate acestea, anul viitor sper să vă pot face o vizită la Teaca, să vorbim despre planurile voastre pentru calea ferată dintre Râciu și Teaca, să gustăm un vin local și să mai văd din nou trenul nostru”, transmite englezul.

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil:

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?