14.4 C
Bistrița
vineri, iunie 14, 2024

Felicitări Chef Nina Rus! Preparatele bistrițencei au cucerit și coreenii!

Ascensiune explozivă a Ninei Rus! Cheful bistrițean câștigă medalii după medalii și cucerește fiecare colț al lumii cu preparatele ei. La concursul din Seul, Coreea, a câștigat patru medalii de aur, la individual. Împreună cu echipa a câștigat o medalie de aur și Cupa concursului. Ce a impresionat-o și cu ce a impresionat:

De la granița cu Maramureș, din comuna Romuli, Nina Rus face cunoscut județul nostru în întreaga lume. Pasiunea pentru gătit a făcut-o să-și deschidă o păstrăvărie, apoi să ajungă în semifinalele emisiunii Chefi la cuțite. De atunci, e de neoprit, câștigând medalii peste medalii și cucerind lumea cu preparatele ei.

Faptul că ajung la atâtea concursuri și pot să mă fac cunoscută, e meritul asociației ACEEA, a lui Iulia Drăguț și Radu Zărnescu, doi oameni speciali. Ei pun atâta pasiune și încearcă să promoveze bucătarii români în atâtea țări”, a declarat chef Nina Rus.

Seul, Coreea – o altă lume, o altă poveste

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În perioada 12- 14 mai, în Seul, Coreea, s-a desfășurat Korean Culinary Challenge 2018.

Din echipa României a făcut parte și bistrițeanca Nina Rus.

„A fost o experiență unică. Dacă în piață am văzut mizerie, ce m-a impresionat a fost curățenia din parcuri și de pe străzi. Mi-au plăcut intersecțiile alea mari și neaglomerate. Nimeni nu se grăbește. E altă lume”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro, chef Nina Rus.

Bistrițeanca a mai mărturisit că a învățat să mănânce orez folosind bețele, că nu i-a plăcut varza lor murată și că împreună cu echipa, s-au mirat de cât de puțină carne se consumă acolo.

Noi mai strâmbam din nas la mâncarea lor. Ei o adorau pe a noastră. Le-am dus țuică, la cei din juriu. Atâta le-a plăcut de mă tot întrebau dacă mai am. Am mâncat multe verdețuri la ei, dar nu m-am avântat la lucruri prea exotice. La un moment dat, ne-au adus niște carne și ne tot întrebam dacă nu e cumva de alt animal, nu de ce ne-au spus ei că e”, a povestit bistrițeanca.

Patru probe individuale- patru medalii de aur

Chef Nina Rus nu a lăsat jos stindardul, așa că, la fel ca și la concursul de la Sibiu, câte probe individuale, atâtea medalii de aur.

În Corea a avut de pregătit patru preparate: vită, porc, pui și pește.

„Mi-am dus ingrediente de acasă. E foarte greu să găsești acolo ce îți trebuie. Au fost din alte echipe care au fost în dificultate pentru că nu găseau ingredientele lor, care le trebuiau”, a explicat Nina Rus.

Carnea de vită a fost făcută cu sos de ciocolată cu cilli și cafea. Ca și garnitură a fost piure de cartofi noi cu busuioc și alune crocante și ciuperci.

„La proba de pește am dus din nou păstrăv auriu și l-am pregătit exact ca și la concursul de la Sibiu. Mă gândisem să pregătesc picior de broască, aveam eu o idee, dar am renunțat și am gătit păstrăvul”, a spus cheful bistrițean.

Pulpa de pui gătită, arăta ca o pară. Aceasta era cu cremă de pătrunjel, mere verzi, busuioc și portocale. Lângă, au fost puse mere caramelizate.

La preparatul din porc am făcut o ruladă cu ghimbir, prune uscate, coacăze și un piure de țelină cu pătrunjel”, a explicat bistrițeanca.

Toate cele patru preparate i-au adus medalii de aur.

Echipa României, la înălțime

Și la proba pe echipe, România a luat medalie de aur.

Românii au gătit ruladă de porc în mix de semințe (adus de acasă de Nina Rus) și pudră de mazăre, cu piure de dovleac și diferite sosuri. Ca starter au avut ou de prepeliță în piept de pui.

Desertul ne-a fost foarte lăudat. A fost un desert fresh, cu mentă, banane, lime. Un fel de mousse plus încă ceva. A fost dulce-acrișor. Și la bază a avut pat de oreo și ciocolată cu cilli, cu un sos puțin iute. Asta ca să îi dăm o tentă coreană!”, a explicat Nina Rus.

Echipa României s-a întors acasă inclusiv cu cupa concursului.

Planuri de viitor

„Ar fi trebuit să merg la festivalul scoicilor. Efectiv nu am reușit. Abia am ajuns acasă. Nu i-a căzut bine la chef Scărlătescu, dar a înțeles. Mai sunt multe concursuri la care aș putea participa, dar aș vrea să mai stau puțin și pe la restaurantul meu”, a povestit bistrițeanca.

În luna iulie, la Brașov, asociația ACEEA va organiza un concurs de gătit, la care vor participa aproximativ 200 de bucătari din întreaga lume. La acest concurs sunt așteptați și coreeni.

Cea mai mare provocare rămâne însă Cupa Mondială, din Noiembrie, de la Luxemburg.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

STEWO PLASTIC din Năsăud angajează asistent producție. NOI locuri de muncă, la Bistrița

STEWO  PLASTIC Prod din Năsăud caută asistent de producție, iar RCB ELECTRO 97 Bistrița are nevoie de Manipulant mărfuri și Derulatorist. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Smarty Kids Bistrița, Aquabis, Restaurant Arena by Casa EMA sau TeraSteel:

TeraSteel angajează operatori producție, Sanovil caută biolog/biochimist. NOI locuri de muncă, la Restaurant Arena by Casa EMA

Clinica Sanovil Bistrița angajează Biolog / Biochimist. Cunoștințele de microbiologie constituie un avantaj. TeraSteel caută operatori producție. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, RCB Electro, Restaurant Arena by Casa EMA:

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil: