15.7 C
Bistrița
joi, iunie 13, 2024

Finanțele personale și copiii: Cum îi învățăm pe cei mici să gestioneze banii încă din primii ani de viață

Copii învață regulile traiului în societate încă de la naștere, chiar dacă noi nu ne dăm seama de acest lucru. Din fericire, avem la dispoziție 18 ani în care îi putem învăța cât putem de mult despre lumea înconjurătoare pentru ca ei să plece de acasă pregătiți să ducă o viață prolifică din toate punctele de vedere.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții, care este de multe ori neglijat în educația pe care copiii o primesc de la părinți, este gestionarea finanțelor personale atât pe cont propriu, cât și în familie. Acest lucru se întâmplă din cauza lipsei educației financiare a părinților, dar și din cauza nivelului scăzut de trai din zona în care se află țara noastră.

Mai mult, copiii învață automat comportamentul financiar al părinților. Dacă aceștia apelează imediat la un împrumut de la bancă sau la un credit online atunci când se găsesc într-un impas financiar în loc să fie deja pregătiți cu un cont de economii bine pus la punct, cei mici vor crește și vor avea aceleași obiceiuri la maturitate.

Din fericire, acum avem o mulțime de resurse gratuite puse la dispoziția noastră în mediul online de experți mondiali în finanțe personale. Ca părinți, ne putem folosi de aceste informații ca să creăm o nouă generație de copii mai pregătiți să își organizeze banii în așa fel încât să profite la maxim de veniturile lor.

Cele mai prețioase 3 decizii financiare pe care le puteți lua pentru cei mici sunt următoarele:

  • Finanțarea anuală a contului Junior Centenar la Trezoreria Națională cu minim 1200 de lei

Printr-un program guvernamental înființat în anul 2018, toți copii vor primi la naștere un cont de economii deschis automat la Trezorerie în care părinții pot depune bani anual. Statul oferă 600 de lei bonus pentru orice sumă mai mare de 1200 de lei depuși în total într-un an calendaristic și o dobândă fixă de 3% pe an. Astfel, atunci când cel mic va împlini 18 ani, va avea deja o sumă destul de mare de bani pentru a-și plăti educația, formarea profesională sau alte necesități.

  • Metoda plicurilor ca strategie de budgeting pentru cei mici

Banii pe care cei mici îi primesc cu ocazia diferitelor evenimente în familie sau ca plată pentru ajutorul oferit în gospodărie ar trebui utilizați ca resurse pentru educație financiară.

Trebuie să le explicați copiilor cum banii nu trebuie cheltuiți pe lucruri inutile imediat ce sunt primiți și să le arătați cum să îi împartă în așa fel încât să profite la maxim de ei. Cea mai bună metodă este cea a plicurilor deoarece oferă copiilor și o reprezentare vizuală a creării unui buget.

Cel mai ușor este să utilizați 3 plicuri în care vor fi împărțiți banii primiți:

  • Plicul 1 (50% din suma primită) – cheltuieli mari (o jucărie mai mare pe care și-o doresc sau o altă dorință mai costisitoare)
  • Plicul 2 (40-45% din suma primită) – cheltuieli mici (dulciuri sau alte dorințe care pot fi achiziționate cu bani puțini)
  • Plicul 3 (5-10% din suma primită) – donații (acest plic îi va învăța pe cei mici să facă mici bucurii celor mai puțin norocoși decât ei)
  • Metoda gratificării întârziate

Studiile internaționale au demonstrat că oamenii care au arătat în copilărie o rezistență mai mare la întârzierea gratificării au ajuns adulți de succes, mai ales pe plan financiar. Cu răbdare și un plan bine pus la punct îi putem învăța pe cei mici că investițiile în viitor aduc mai multă satisfacție și pot fi mai profitabile decât cheltuielile imediate.

O metodă bună pentru a reprezenta acest concept este plicul cu economii pentru cheltuieli mari. Cel mic va depune acolo bănuți periodic, iar atunci când se strânge o sumă mai mare va putea să își achiziționeze o jucărie scumpă care îi va face mai multă bucurie.

Copiii sunt foarte receptivi la lecțiile pe care părinții lor le au de oferit. Atunci când vorbim pe limba lor și găsim metode ușoare pentru a reprezenta diferite concepte în așa fel încât ei să le înțeleagă putem insera obiceiuri sănătoase încă de la cele mai fragede vârste. Nu vă temeți să discutați cu cei mici despre subiecte importante precum gestionarea finanțelor personale, iar ei vor deveni adulți pregătiți să înfrunte cu brio cele mai mari greutăți ale vieții.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

STEWO PLASTIC din Năsăud angajează asistent producție. NOI locuri de muncă, la Bistrița

STEWO  PLASTIC Prod din Năsăud caută asistent de producție, iar RCB ELECTRO 97 Bistrița are nevoie de Manipulant mărfuri și Derulatorist. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Smarty Kids Bistrița, Aquabis, Restaurant Arena by Casa EMA sau TeraSteel:

TeraSteel angajează operatori producție, Sanovil caută biolog/biochimist. NOI locuri de muncă, la Restaurant Arena by Casa EMA

Clinica Sanovil Bistrița angajează Biolog / Biochimist. Cunoștințele de microbiologie constituie un avantaj. TeraSteel caută operatori producție. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, RCB Electro, Restaurant Arena by Casa EMA:

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil: