Floare Gaftone – „detectiv urbanistic” în ochii judecătorilor! Obligată să plătească după ce a refuzat să semneze o autorizație de construcție

Floare Gaftone – „detectiv urbanistic” în ochii judecătorilor! Obligată să plătească după ce a refuzat să semneze o autorizație de construcție

De ani de zile, Floare Gaftone, secretarul general al municipiului Bistrița, face legea în urbanismul local, deși nu este în sarcina sa, fiind de notorietate că refuză să semneze autorizații de construire, în ciuda faptului că documentele au toate avizele necesare din partea comisiilor de specialitate. Luptele dintre cei care vor să construiască și secretarul Primăriei Bistrița s-au mutat în instanță, iar unii și-au găsit dreptatea în fața judecătorilor. În urma unei astfel de lupte, Floare Gaftone a fost obligată să semneze o autorizație de construire și să scoată bani din buzunar pentru că i-a purtat pe oameni în instanță.

Nu e un secret faptul că Floare Gaftone refuză de ani buni să semneze autorizații de construire și alte documente importante din sfera construcțiilor, blocându-i astfel pe cei care doresc ridice o construcție, cetățeni simpli sau dezvoltatori imobiliari, și care depind de semnătura ei pentru demararea proiectelor.

De-a lungul anilor mai mulți bistrițeni și dezvoltatori imobiliari i-au reproșat faptul că deși aveau toate documentele făcute ca la carte, Floare Gaftone pur și simplu refuza să le semneze, invocând diverse motive, de oportunitate – de exemplu, deși ea ar trebui să dea doar un aviz de legalitate, cum că toate avizele necesare au fost acordate și susțin legal eliberarea documentului respectiv. Unii, și nu puțini, nu s-au lăsat și și-au căutat dreptatea în instanță, Floare Gaftone având pe rolul instanțelor bistrițene zeci de procese.

Bistrițeanul.ro vă prezintă un astfel de proces, în care Floare Gaftone e obligată de judecători să semneze o autorizație de construire, instanța demolând punct cu punct toate argumentele cu care secretarul municipiului refuzase de două ori să semneze autorizația de construire în cauză.

Să începem cu începutul. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bistrița-Năsăud în luna iulie a anului 2019, în același an în care dezvoltatorul imobiliar a încercat, de mai multe ori, să ajungă la un consens cu Floare Gaftone și i-a pus pe masă două documentații pentru certificat de urbanism.

Sătul de ping-pongul cu Floare Gaftone, constructorul se adresează instanței și solicită anularea obiecțiilor de legalitate ale secretarului general Floare Gaftone și obligarea acesteia să elibereze autorizația de construire solicitată pentru edificarea unui imobil cu regim de înălțime cu un etaj și mansardă, cerând totodată și plata unor daune cominatorii în sumă de 150 de lei pentru fiecare zi de întârziere și a unor despăgubiri în valoare de 10.000 de euro, precum și plata cheltuielilor de judecată.

La mijlocul anului 2018, oamenii au întocmit prima documentație necesară în vedere obținerii unei autorizații de construire pentru edificarea unui imobil cu un etaj și mansardă, cu spații de locuit și spații comerciale, situat în centrul istoric. Actul respectiv a fost semnat de serviciul de specialitate, însă nu și de secretarul general al municipiului Floare Gaftone.

Dintre toate obiecțiile secretarului general cea privind depășirea suprafeței propuse pentru locuința de la mansardă era justificată, motiv pentru care dezvoltatorul imobiliar s-a conformat și a refăcut documentația. Deși în primă fază voiau să amenajeze spații comerciale la parterul clădirii, între timp, dezvoltatorii s-au răzgândit și au lăsat doar spații de locuit, noua documentația incluzând și această modificare.

Pentru a asigura suficiente locuri de parcare, prin proiectul modificat au scăzut numărul de apartamente de la 7 la 5, fiecare având loc de parcare propriu. Au înaintat Primăriei Bistrița noua documentație în primăvara lui 2019.

Nici această documentație nu a primit undă verde de la secretarul general, acesta invocând de exemplu lipsa unui plan urbanistic de detaliu, care nu era cerut de certificatul de urbanism. De asemenea, secretarul general a cerut un studiu de însorire, nici acesta nefiind prevăzut de certificatul de urbanism. S-a mai cerut și un acord al vecinilor, care se justifica doar dacă rămâneau spațiile comerciale la parter, la care s-a renunțat la a doua documentație.

„Invocarea ca obiecții de legalitate a neîntocmirii unui studiu care însă nu li s-a solicitat constituie nu doar o credință a pârâtei Gaftone, ci chiar un abuz de drept. Mai mult decât atât, precizează că studiu de însorire nu a fost solicitat nici măcar de serviciile de specialitate care au analizat documentația depusă, astfel încât nu văd cum o persoană fără studii de specialitate în domeniu ar deține date sau cunoștințe suplimentare care să justifice invocarea necesității întocmirii acestuia”, se arată în întâmpinarea dezvoltatorului imobiliar, cuprinsă de motivarea sentinței date de Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Gaftone pune la îndoială și analiza comisiilor specializate

Având în vedere faptul că acea construcție se află în centrul istoric, se pare că Flore Gaftone a adus în discuție vecinătatea zidului cetății și „încurcarea” unor eventuale trasee turistice solicitând un plan urbanistic de detaliu și a avut critici și cu privire la arhitectura clădirii. Astfel, aceasta a pus la îndoială inclusiv analiza Comisiei Regionale a Monumentelor Istorice, care dăduse undă verde proiectului.

„Prin certificatul de urbanism nu s-a solicitat întocmirea unui studiu privind modul de integrare a construcției în țesutul urban existent, aspect față de care invocarea acestui studiu ca obiecțiune de legalitate apare ca fiind o altă dovadă a relei credințe. Chiar și așa, este de remarcat faptul că atât integrarea construcției propuse în țesutul urban existent, cât și arhitectura acestuia, au fost în mod evident analizate de către Comisia Regională a Monumentelor Istorice, în vederea emiterii avizului pe care l-au solicitat, analiză față de care opinia unei persoane care nu este de specialitate apare ca fiind netemeinică”, se mai arată în motivarea sentinței.

Primarul Ovidiu Crețu solicită și un punct de vedere de la Ordinul Arhitecților din România, care, de asemenea, ajung la concluzia că obiecțiunile secretarului nu sunt de natură a justifica din punct de vedere legal refuzul semnării.

În cele din urmă, în luna august a anului trecut, la un an de la debutul procesului, Tribunalul Bistrița-Năsăud dă dreptate dezvoltatorilor și obligă secretarul general al Primăriei Bistrița să semneze actul.

Judecătorii demontează toate argumentele susținute de secretarul general al municipiului Floare Gaftone și susțin că și-a asumat excesiv un rol de „detectiv urbanistic”. Aceștia subliniază în mai multe rânduri „reaua credință” a acesteia în relația cu dezvoltatorul imobiliar.

Instanța a respins penalitățile în cuantum de 150 de lei pe zi pentru fiecare zi de întârziere, dar și despăgubirile în valoare de 10.000 de euro. Tribunalul Bistrița-Năsăud i-a cerut însă Floarei Gaftone să le plătească dezvoltatorilor imobiliari 5264 de lei, cu titlu de cheltuielie de judecată. Deși sentința nu a fost una definitivă, se pare că aceasta nu a fost atacată de niciuna dintre părțile implicate.

FOTO – Șintereag: S-a oprit într-un cap de pod, pe contrasens februarie 28, 2021 - Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp la intrarea în localitatea Șintereag, dinspre Beclean. O mașină s-a oprit în capul de pod ...pe contrasens.
VIDEO – Bogdan Ivan: Din Zagra până-n București, toți o să știe cum se schimbă directorii de școli februarie 28, 2021 - Nemulțumirile legate de schimbarea directorilor de școli nu s-au încheiat. În cadrul unei conferințe de presă, deputatul social democrat, Bogdan Ivan, a explicat că există un draft de modificare a Legii Învățământului. Se dorește o metodă generală de schimbare a directorilor de școli, care să mulțumească și administrațiile și părinții. „Din Zagra până-n București, toți vor ști cum se schimbă directorii de școli”, a declarat Bogdan Ivan.
Ai permis de conducere din Marea Britanie? AFLĂ cum îl poți schimba: februarie 28, 2021 - Bistrițenii care au permis de conducere eliberat de autoritățile din Marea Britanie și Irlanda de Nord au posibilitatea să-l schimbe cu unul românesc. Instituția prefectului a emis lista cu pașii ce trebuie urmați în astfel de situație:
Aquabis: Străzi din Bistrița, fără apă potabilă astăzi februarie 28, 2021 - Câteva străzi din Bistrița rămân fără apă potabilă astăzi, 28 februarie 2021 - anunță Aquabis.
Ioan Turc vrea ca traficul din oraș să fie pus la punct de o „comisie de circulație” februarie 28, 2021 - Primarul Ioan Turc consideră necesară înființarea unei comisii de circulație. Alte orașe care au o astfel de comisie au lăsat pe mâna sa instituirea sensurilor unice și a celor giratorii, avizarea studiilor de trafic, luarea în evidență a locurilor de parcare.
IANA OPTIC: Află cine a câștigat ochelarii Ray Ban! În martie, ochelari Dolce & Gabbana – premiul pe care îl pot câștiga clientele Iana Optic februarie 28, 2021 - Și-au cumpărat ochelari de la Iana Optic, s-au înscris în tombolă, iar ieri, o pereche de ochelari Ray Ban a ajuns la…o norocoasă! În luna martie, Iana Optic mai organizează o tombolă, iar o doamnă sau o domnișoară poate să plece acasă cu o pereche de ochelari Dolce&Gabbana. AFLĂ cine e câștigătoarea lunii februarie și ce trebuie să faci pentru a avea o șansă la premiul lunii mărțișorului:
VIDEO – Primarul comunei Maieru: Cei de la SGA când vin în control, vin pe DN, nu pe albiile râurilor! februarie 28, 2021 - Sătul de veșnica problemă a gunoaielor, primarul comunei Maieru subliniază că există o posibilitate de eradicare a problemei. Dar asta e posibil doar dacă se acționează... împreună. ”Albiile sunt ale SGA-ului, gunoaiele sunt ale primarilor, că ei așa zic. Mai mult, cei de la SGA, când vin în control, vin pe DN, nu pe albiile râurilor, să vadă cum arată„ a declarat Vasile Borș.
LICĂ – tânărul a cărui viață s-a curmat MULT prea repede aseară din cauza inconștienței prietenului său februarie 28, 2021 - Un accident mortal a avut loc azi-noapte în Rodna. Lică se afla în mașină cu prietenii săi, când autoturismul a părăsit carosabilul din cauza vitezei excesive și s-a izbit de un stâlp. Acesta a intrat în stop cardio respirator, nemaiputând fi salvat de echipajele medicale.
FOTO/VIDEO – RODNA: Și-a omorât prietenul după ce a apăsat prea tare pedala de accelerație februarie 27, 2021 - Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, în Rodna. Din primele informații, trei tineri au fost implicați, iar unul a rămas prins între fiarele contorsionate ale mașinii. Acesta a fost găsit de salvatori în stop cardio respirator.
ALERTĂ! Un copil de 12 ani a dispărut de pe o stradă din Bistrița! UPDATE: Minorul a fost găsit februarie 27, 2021 - Polițiștii caută un băiețel de 12 ani ce a dispărut ieri de pe o stradă din municipiu. Acesta a ieșit din casă la ora 10.00, și nu a mai ajuns acasă. L-ați văzut??
VIDEO – Deputatul Bogdan Ivan: România putea scrie istorie! februarie 27, 2021 - Deputatul Bogdan Ivan a declarat că actuala Guvernare nu investește, ci doar taie bugetele alocate fiecărei ramuri în parte: sănătate, educație, investiții, etc. ” au respins toate amendamentele la Bugetul de Stat, în comisii. ..România putea face istorie!” a declarat social democratul.
VIDEO – Sorin Avram, primarul din Leșu: „Am avut probleme foarte mari. Încă n-am găsit o soluție” februarie 27, 2021 - Primarul Sorin Avram din Leșu a recunoscut că vremea din ultimele luni le-a dat mari bătăi de cap locuitorilor: „Am avut probleme foarte mari. Chiar mi-e frică, încă n-am găsit o soluție pentru a stabiliza alunecarea de teren de pe pășunea comunală...”
Rută ocolitoare a comunei Ciceu Giurgești pentru cei ce vin sau merg spre Maramureș februarie 27, 2021 - Comuna Ciceu Giurgești este în carantină pentru 14 zile, începând de azi. Polițiștii fac cunoscută ruta ocolitoare pentru cei ce vin sau merg spre Maramureș. 
FOTO: Ies la lumină primele însemnări din cele peste 5.000 de pagini de jurnal ale profesorului Vasile Filip februarie 27, 2021 - „Profesorul Vasile Filip nu s-a lăsat contaminat de anumite atitudini provinciale și condescendente, ci și-a păstrat și conservat această alură de super intelectual: și când vorbește despre colinde, și când vorbește despre o cântare sau o carte...”
Primarul din Parva, revoltat că părinții trebuie să suporte naveta copiilor la școală: „Suma de 400 de lei pentru un elev este prea mare” februarie 27, 2021 - Ioan Strugari, primarul comunei Parva, atrage atenția că în contextul în care naveta elevilor la școală nu va fi decontată, mulți părinți din localitate care au copii la liceele din Năsăud sau Bistrița nu își vor putea permite să plătească transportul. Transportul lunar pentru un singur elev costă în jur de 400 de lei.
Via Transilvanica, cea mai lungă potecă din țară, va avea propriul maraton februarie 27, 2021 - După ce anul trecut cei de la Tășuleasa Social au fost nevoiți să anuleze Via Maria Theresia, anul acesta, asociația anunță un nou maraton, care se va desfășura pe Via Transilvanica, cea mai lungă potecă din țară, la amenajarea căreia voluntarii și autoritățile locale din mai multe județe lucrează deja de câțiva ani.
FOTO: În acest an celebrăm 1 Martie cu mărțișoare dulci, de la Cuptorul lu Buna! februarie 27, 2021 - În locul unor mărțișoare de tinichea, lipsite de suflet sau semnificație, vă propunem – în acest an – să dăruiți mărțișoare dulci. Sunt delicioase, sunt naturale, sunt coapte în Cuptorul lu Buna (băcănia deschisă pe Independenței nr 73) și vor încălzi, cu siguranță, sufletul celor care le primesc în dar!
O femeie s-a prăbușit în curtea casei! Familia știa că e însărcinată! CE s-a descoperit: februarie 27, 2021 - Un echipaj al ISU BN și unul al SAJ au ”zburat” spre Șieu. O femeie însărcinată s-a prăbușit în curtea casei sale. Medicii dau o luptă contra cronometru pentru a o salva.
INEDIT: 100 de zile de școală la Logos + 100 de bomboane = 100 de copii fericiți… la Vaslui februarie 27, 2021 - Elevii de la Logos au sărbătorit ieri 100 de zile de la începutul anului școlar 2020 - 2021. Copiii s-au gândit și la cei mai nefericiți, cum sunt, de pildă, colegii lor din Vaslui. Așa că au decis să îmbine ceea ce au învățat la școală - GENEROZITATEA - cu această aniversare. Au adunat bomboane ce vor aduce zâmbete pe fețele micuților din Vaslui.
OFICIAL: Ciceu Giurgești, de mâine dimineață, în carantină! VEZI modelul de declarație pentru a putea ieși din casă: februarie 26, 2021 - Comuna Ciceu Giurgeștui va intra, de mâine dimineață, în carantină. Timp de două săptămâni comuna va avea filtre la intrare și ieșire. Iar sătenii vor putea ieși din casă doar pe baza unei declarații. VEZI cum arată declarația:
VIDEO – Sorin Hognogi, primarul din Spermezeu, atacă dur clasa politică: „În continuare ne angajăm rudele și ne punem consilieri – soțiile” februarie 26, 2021 - Sorin Hognogi, primar în Spermezeu: „Fac parte din mediul politic-administrativ doar de 12 ani… Dar parcă nu avansăm deloc. Parcă atunci când ceva începe să funcționeze bine, apare cineva și pune parcă frână la toate cele 4 roți odată. În continuare funcționăm după nepotisme. În continuare ne angajăm rudele, în continuare ne punem consilieri – soțiile...”
VIDEO – Paul Știr: An nou, problemă veche! Nu știm cum plătim asistenții personali ai persoanelor cu handicap februarie 26, 2021 - Primarul comunei Căianu Mic, Paul Știr, a explicat azi, în cadrul unei conferințe la sediul PSD că actuala Guvernare nu a găsit soluții pentru o problemă veche: plata asistenților personali ai persoanelor cu handicap. ”Nici în 2020 nu am știut cât va contribui Statul, nici acum nu știm. Și la Căian au rămas fără salarii două luni de zile” a declarat primarul.
„Efectul pervers” al mutării secției de Oncologie la Hotel Krone: medicii sunt amendați pentru că nu au unde parca regulamentar februarie 26, 2021 - Hotelul Krone a fost preluat de Consiliul Județean și găzduiește momentan secția de Oncologie a Spitalului de Urgență. Lipsa locurilor de parcare din zonă își spune cuvântul: medicii sunt nevoiți să își lase mașinile pe unde pot și se trezesc cu amenzi.
VIDEO: Primarul comunei Zagra: S-ar putea să ne confruntăm cu abandonul școlar din cauza închiderii școlii din Suplai februarie 26, 2021 - Aproape 30 de copii vor fi nevoiți să facă naveta la școală, din toamnă, după ce ISJ BN a decis să pună lacătul pe o școală și pe o grădiniță din comuna Zagra. ”Mi s-a spus că nu sunt bani și că școala trebuie să fie rentabilă. Păi nu educația e esențială? La Suplai ne putem lovi de un abandon școlar!” a spus primarul comunei Zagra, Eugen Bușcoi.
RĂZBUNARE EXTREMĂ! S-a certat cu părinții și le-a dat foc la casă februarie 26, 2021 - Un tânăr de 30 de ani a dat foc casei părinților săi, în urma unor discuții în contradictoriu cu aceștia. Casa din Budești a celor doi a fost distrusă în proporție de 50%. Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore.
Luni se deschid două noi centre de vaccinare! februarie 26, 2021 - Două centre de vaccinare se vor deschide luni, 1 martie 2021. De azi se fac programările în platformă. UNDE vor fi amenajate cele două centre:
Și Primăria Beclean se digitalizează! Taxele și impozitele se pot plăti online! februarie 26, 2021 - Vești bune pentru beclenari! Primăria orașului a urmat exemplul altor administrații, oferind câteva servicii în format digital! Astfel, de ieri, taxele și impozitele pot fi plătite online.
Ciceu Giurgești va intra în carantină! CE ar fi dus la o asemenea incidență: februarie 26, 2021 - Comuna Ciceu Giurgești va intra în carantină, după ce incidența cazurilor COVID a depășit 10/1.000. Astăzi la ora 12.00 va avea loc ședința în care se ia decizia finală, dar ”demersul e deja făcut”, conform prefectului județului. CE ar fi dus la o asemenea creștere a cazurilor:
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi în Rusu Bârgăului și Negrilești februarie 26, 2021 - O parte dintre locuitorii din Rusu Bârgăului și Negrilești rămân astăzi, 26 februarie 2021, fără apă potabilă pentru câteva ore - anunță Aquabis. 
Auditul, marele „mister” din Primăria Bistrița. Primarul Ioan Turc evită răspunsuri pe tema asta și în fața consilierilor locali februarie 26, 2021 - După „incidentul” cu firma de audit mult-lăudată de municipalitate, la care s-a renunțat după ce primarul Ioan Turc a constatat că administratoarea acesteia are probleme penale, edilul Bistriței pare să evite constant orice răspuns sau informație despre auditul în instituție.