5.5 C
Bistrița
vineri, aprilie 26, 2024

Floare Gaftone – „detectiv urbanistic” în ochii judecătorilor! Obligată să plătească după ce a refuzat să semneze o autorizație de construcție

De ani de zile, Floare Gaftone, secretarul general al municipiului Bistrița, face legea în urbanismul local, deși nu este în sarcina sa, fiind de notorietate că refuză să semneze autorizații de construire, în ciuda faptului că documentele au toate avizele necesare din partea comisiilor de specialitate. Luptele dintre cei care vor să construiască și secretarul Primăriei Bistrița s-au mutat în instanță, iar unii și-au găsit dreptatea în fața judecătorilor. În urma unei astfel de lupte, Floare Gaftone a fost obligată să semneze o autorizație de construire și să scoată bani din buzunar pentru că i-a purtat pe oameni în instanță.

Nu e un secret faptul că Floare Gaftone refuză de ani buni să semneze autorizații de construire și alte documente importante din sfera construcțiilor, blocându-i astfel pe cei care doresc ridice o construcție, cetățeni simpli sau dezvoltatori imobiliari, și care depind de semnătura ei pentru demararea proiectelor.

De-a lungul anilor mai mulți bistrițeni și dezvoltatori imobiliari i-au reproșat faptul că deși aveau toate documentele făcute ca la carte, Floare Gaftone pur și simplu refuza să le semneze, invocând diverse motive, de oportunitate – de exemplu, deși ea ar trebui să dea doar un aviz de legalitate, cum că toate avizele necesare au fost acordate și susțin legal eliberarea documentului respectiv. Unii, și nu puțini, nu s-au lăsat și și-au căutat dreptatea în instanță, Floare Gaftone având pe rolul instanțelor bistrițene zeci de procese.

Bistrițeanul.ro vă prezintă un astfel de proces, în care Floare Gaftone e obligată de judecători să semneze o autorizație de construire, instanța demolând punct cu punct toate argumentele cu care secretarul municipiului refuzase de două ori să semneze autorizația de construire în cauză.

Să începem cu începutul. Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bistrița-Năsăud în luna iulie a anului 2019, în același an în care dezvoltatorul imobiliar a încercat, de mai multe ori, să ajungă la un consens cu Floare Gaftone și i-a pus pe masă două documentații pentru certificat de urbanism.

Sătul de ping-pongul cu Floare Gaftone, constructorul se adresează instanței și solicită anularea obiecțiilor de legalitate ale secretarului general Floare Gaftone și obligarea acesteia să elibereze autorizația de construire solicitată pentru edificarea unui imobil cu regim de înălțime cu un etaj și mansardă, cerând totodată și plata unor daune cominatorii în sumă de 150 de lei pentru fiecare zi de întârziere și a unor despăgubiri în valoare de 10.000 de euro, precum și plata cheltuielilor de judecată.

La mijlocul anului 2018, oamenii au întocmit prima documentație necesară în vedere obținerii unei autorizații de construire pentru edificarea unui imobil cu un etaj și mansardă, cu spații de locuit și spații comerciale, situat în centrul istoric. Actul respectiv a fost semnat de serviciul de specialitate, însă nu și de secretarul general al municipiului Floare Gaftone.

Dintre toate obiecțiile secretarului general cea privind depășirea suprafeței propuse pentru locuința de la mansardă era justificată, motiv pentru care dezvoltatorul imobiliar s-a conformat și a refăcut documentația. Deși în primă fază voiau să amenajeze spații comerciale la parterul clădirii, între timp, dezvoltatorii s-au răzgândit și au lăsat doar spații de locuit, noua documentația incluzând și această modificare.

Pentru a asigura suficiente locuri de parcare, prin proiectul modificat au scăzut numărul de apartamente de la 7 la 5, fiecare având loc de parcare propriu. Au înaintat Primăriei Bistrița noua documentație în primăvara lui 2019.

Nici această documentație nu a primit undă verde de la secretarul general, acesta invocând de exemplu lipsa unui plan urbanistic de detaliu, care nu era cerut de certificatul de urbanism. De asemenea, secretarul general a cerut un studiu de însorire, nici acesta nefiind prevăzut de certificatul de urbanism. S-a mai cerut și un acord al vecinilor, care se justifica doar dacă rămâneau spațiile comerciale la parter, la care s-a renunțat la a doua documentație.

„Invocarea ca obiecții de legalitate a neîntocmirii unui studiu care însă nu li s-a solicitat constituie nu doar o credință a pârâtei Gaftone, ci chiar un abuz de drept. Mai mult decât atât, precizează că studiu de însorire nu a fost solicitat nici măcar de serviciile de specialitate care au analizat documentația depusă, astfel încât nu văd cum o persoană fără studii de specialitate în domeniu ar deține date sau cunoștințe suplimentare care să justifice invocarea necesității întocmirii acestuia”, se arată în întâmpinarea dezvoltatorului imobiliar, cuprinsă de motivarea sentinței date de Tribunalul Bistrița-Năsăud.

Gaftone pune la îndoială și analiza comisiilor specializate

Având în vedere faptul că acea construcție se află în centrul istoric, se pare că Flore Gaftone a adus în discuție vecinătatea zidului cetății și „încurcarea” unor eventuale trasee turistice solicitând un plan urbanistic de detaliu și a avut critici și cu privire la arhitectura clădirii. Astfel, aceasta a pus la îndoială inclusiv analiza Comisiei Regionale a Monumentelor Istorice, care dăduse undă verde proiectului.

„Prin certificatul de urbanism nu s-a solicitat întocmirea unui studiu privind modul de integrare a construcției în țesutul urban existent, aspect față de care invocarea acestui studiu ca obiecțiune de legalitate apare ca fiind o altă dovadă a relei credințe. Chiar și așa, este de remarcat faptul că atât integrarea construcției propuse în țesutul urban existent, cât și arhitectura acestuia, au fost în mod evident analizate de către Comisia Regională a Monumentelor Istorice, în vederea emiterii avizului pe care l-au solicitat, analiză față de care opinia unei persoane care nu este de specialitate apare ca fiind netemeinică”, se mai arată în motivarea sentinței.

Primarul Ovidiu Crețu solicită și un punct de vedere de la Ordinul Arhitecților din România, care, de asemenea, ajung la concluzia că obiecțiunile secretarului nu sunt de natură a justifica din punct de vedere legal refuzul semnării.

În cele din urmă, în luna august a anului trecut, la un an de la debutul procesului, Tribunalul Bistrița-Năsăud dă dreptate dezvoltatorilor și obligă secretarul general al Primăriei Bistrița să semneze actul.

Judecătorii demontează toate argumentele susținute de secretarul general al municipiului Floare Gaftone și susțin că și-a asumat excesiv un rol de „detectiv urbanistic”. Aceștia subliniază în mai multe rânduri „reaua credință” a acesteia în relația cu dezvoltatorul imobiliar.

Instanța a respins penalitățile în cuantum de 150 de lei pe zi pentru fiecare zi de întârziere, dar și despăgubirile în valoare de 10.000 de euro. Tribunalul Bistrița-Năsăud i-a cerut însă Floarei Gaftone să le plătească dezvoltatorilor imobiliari 5264 de lei, cu titlu de cheltuielie de judecată. Deși sentința nu a fost una definitivă, se pare că aceasta nu a fost atacată de niciuna dintre părțile implicate.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială pentru automobile Škoda

Alege calitatea maximă la prețuri atractive! Ofertă specială* Schimb kit curea distribuție pentru automobile Škoda din 2017-2019 (4+) și automobile Škoda din 2016 sau anterior (7+):

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Alege siguranța, fiabilitatea și menținerea valorii pentru automobilul tău. Ofertă specială Revizii Mercedes-Benz:

Aquabis angajează electrician și consilier juridic, Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent medical generalist

Aquabis caută electrician și consilier juridic, iar la Clinica Sanovil este nevoie de fiziokinetoterapeut, asistent medical generalist și specialist marketing. Crama JELNA angajează bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Noi locuri de muncă sunt disponibile la RCB Electro, Leoni Bistrița și STEWO Năsăud.