-0.6 C
Bistrița
marți, ianuarie 31, 2023

Fostul comisar Crăciunescu, condamnat la aproape 3 ani de închisoare cu executare

Adrian Crăciunescu, fostul comisar șef al IPJ BN – Serviciul Ordine Publică și-a primit sentința definitivă. Curtea de Apel Cluj l-a condamnat la aproape trei ani de închisoare cu executare.

În 9 iunie 2020, polițistul Adrian Crăciunescu, pe atunci comisar șef în cadrul IPJ BN- Serviciul Ordine Publică- era reținut pentru mită și trafic de influență.

”În zilele de 21 și 23 mai 2020, inculpatul ar fi pretins și primit de la martor suma de 2.400 le (…). Ulterior, ar fi pretins suma de 2.000 euro,(…). La data de 08 iunie 2020, inculpatul a primit de la aceeași persoană suma de 3.000 lei în scopul intervenției promise” se arăta în comunicatul DNA.

Polițist bistrițean reținut pentru mită! CE a făcut, mai exact:

În ziua următoare, instanța îl trimite după gratii, pentru 30 de zile.

Polițistul de la judiciară, prins luând mită, după gratii!

O lună mai târziu, polițistul este trimis în judecată pentru:

  • trafic de influență
  • abuz în serviciu în formă continuată
  • uzurparea funcției ca infracțiune asimilată celor de corupție.

Acesta era judecat în timp ce se afla în arest la domiciliu.

Polițistul Adrian Crăciunescu a fost trimis în judecată. Ce spun procurorii:

Tribunalul Bistrița l-a condamnat pe Adrian Crăciunescu la închisoare cu suspendare. Totuși, DNA a contestat decizia.

Cu două zile înainte de Crăciun, Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe fostul comisar șef la aproape 3 ani de închisoare cu executare.

Redăm mai jos comunicatul DGA BN, în integralitate:

În data de 22.12.2021 Curtea de Apel Cluj a admis apelul formulat de P.Î.C.C.J – DNA și a dispus înlăturarea dispozițiilor date în prima instanță de Tribunalul Bistrița-Năsăud (condamnare cu suspendare sub supraveghere). A dispus executarea pedepsei de 2 ani și 10 luni prin privare de libertate a unui inculpat, la data faptelor comisar-șef de poliție în cadrul I.P.J Bistrița-Năsăud – Serviciul de Ordine Publică.

În cauză,, în data de 20.07.2020, procurorul de caz din cadrul DNA Cluj, ca urmare a finalizării cercetărilor, a întocmit rechizitoriul prin care a dispus trimiterea inculpatului în judecată, în stare de arest la domiciliu, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

  • trafic de influență
  • abuz în serviciu ca infracțiune asimilată celor de corupție în formă continuată (două acte materiale)
  • uzurparea funcției ca infracțiune asimilată celor de corupție.
CE a făcut

Fapta fostului ofițer de poliție constă în aceea că, la data de 30.05.2020, cu intenție, a pretins de la o persoană, denunțătoare în cauză, suma de 2.000 euro, sub pretextul remiterii banilor către un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă acesta în vederea urgentării soluționării unei cauze pe care o avea în instrumentare și schimbării încadrării juridice a faptei reținută în sarcina persoanei/persoanelor cercetate în dosar.

La data de 06.06.2020, întrucât denunțătoarea nu i-a putut remite suma de bani menționată, a solicitat acesteia să-i dea, în același scop, pentru început, suma de 3.000 lei, pe care a și primit-o la data de 08.06.2020, când a fost prins în flagrant. Situația în cauză întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de trafic de influență.

Totodată, s-a reținut faptul că fostul ofițer de poliție, în baza unei rezoluții infracționale unice, cu intenție, în exercitarea atribuțiilor de serviciu specifice activității de cercetare penlă ce o desfășura într-un dosar de cercetare penală al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița, și-a îndeplinit în mod defectuos activitatea de cercetare penală, pretinzând și primind, în luna ianuarie 2020, suma de 1.950 lei de la persoana cercetată în acel dosar. Fostul polițist a pretins că banii reprezintă costul unei expertize medico-legale psihiatrice ce urma ”să fie dispusă” în cauză. În realitate însă, acesta și-a însușit suma de bani.

În același mod, la data de 23.05.2020, în exercitarea atribuțiilor de serviciu pentru soluționarea unei petiții, fostul ofițer de poliție a îndeplinit în mod defectuos actele necesare soluționării acesteia, pretinzând și primind suma de 2.400 lei de la o persoană, cu titlu de cost al unor pretinse activități procedurale de soluționare a petiției, bani pe care, în realitate, și i-a însușit, situație care elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu ca infracțiune asimilată celor de corupție în formă continuată (2 acte materiale).

Un alt aspect pentru care fostul ofițer de poliție a fost condamnat este faptul că, înainte de a i se repartiza un dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița, în timpul serviciului, cu intenție, a îndeplinit un act ce nu intra în atribuțiile sale legate de soluționarea acestuia, respectiv a solicitat și primit, în data de 09.12.2019, de la o persoană, suma de 2.780 lei, cu titlu de cost al unei expertize medico-legale-psihiatrice ce ar fi urmat să se dispună asupra persoanei cercetată în respectivul dosar, sumă de bani pe care, în realitate, și-a însușit-o. Această faptă întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de uzurparea funcției ca infracțiune asimilate celor de corupție.

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama Jelna, Clinica Sanovil și Electroplast

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Electroplast care angajează Key Account Manager. Crama...

Amicii Building angajează ingineri constructori și finisori amenajări interioare/exterioare! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la AMICII  BUILDING, unde este nevoie de finisori...

Probleme la sistemul de direcţie al mașinii? Beneficiază de oferta MATEROM AUTOMOTIVE Service

Dacă ai probleme la sistemul de direcție al mașinii, e momentul să te bucuri de oferta MATEROM AUTOMOTIVE Service! Prețuri avantajoase: