FOTO: Alexandru și Ionela, doi oameni greu încercați, dar care acum locuiesc într-un colț de rai

FOTO: Alexandru și Ionela, doi oameni greu încercați, dar care acum locuiesc într-un colț de rai

Pe Alexandru vi l-am prezentat în campania De Craciun Fii mai bun din 2018. Ne-a uimit optimismul și hărnicia lui, felul său de a fi, în ciuda tuturor greutăților. De atunci, a mai trecut prin multe. Acum însă, alături de iubirea lui, Ionela, locuiesc într-un colț de rai. Au insistat să le trecem pragul casei și nu regretăm. Lecțiile învățate vrem să vi le împărtășim și vouă.

În 2018, pe o străduță din Blăjeni, locuia Alexandru Macai. L-am găsit în cărucior cu rotile, așa cum știam că e, că doar de aia îl vizitasem, dar ne-am șocat când l-am văzut.

Își amenaja interiorul casei, adaptându-l pentru nevoie sale actuale. Pe lângă că avea toată casa întoarsă pe dos, în construcție, avea timp și să se ocupe de tăiatul porcului, de sera de ciuperci, de cei doi copii ai săi pe care îi creștea fără soția care-l părăsise.

Hărnicia lui, optimismul, determinarea și prezența sa de spirit au captat inimile tuturor celor ce i-au trecut pragul casei. Iar mobilizarea în ajutorarea lui a fost poate mai mare ca în multe alte cazuri prezentate în campanii.

DE CRĂCIUN FII MAI BUN: Faptul că e într-un scaun cu rotile nu-l oprește să muncească și să se îngrijească de cei doi copilași

DUPĂ iarna lui 2018

Timpul a trecut, și după bucuria din iarna lui 2018, făcută de oameni cu inimă mare, anul 2019 a fost unul al schimbărilor pentru Alexandru.

A găsit-o pe Ionela, la rândul ei o femeie puternică, trecută prin multe probleme. Având o fetiță cu handicap, pe care o creștea singură, Ionela nu a ezitat în fața relației cu Alexandru.

Din nefericire însă, în vara lui 2019, Alexandru e forțat de împrejurări să plece din casa din Blăjeni. Copiii îi trimite în Germania, la mama lor, pe o perioadă inițial scurtă, dar din cauza începerii anului școlar, copiii au rămas acolo.

I-am vizitat pe Alexandru și pe Ionela în apartamentul în care locuiau în chirie, în Subcetate.

Eu nu rezist să stau la bloc! Vreau să fac cumva să stau la casă. Să pot să lucrez! Să pot face ceva!”, ne spunea de fiecare dată.

ANUL 2020 a fost anul în care și-a văzut visul cu ochii

Nu a trecut mult, și a văzut un anunț cu o casă de vânzare, iar prin bunătatea celor cu inimă mare, a cumpărat-o rapid. S-au mutat acolo, cu puțin timp înainte de pandemie.

Au urmat nenumărate invitații să mergem să-i vedem gospodăria, iar weekendul trecut am cedat insistențelor.

După ce străbați un drum luuuuuung și ajungi acolo unde întoarce uliul cu frâna de mână, în Valea Mare, comuna Urmeniș, găsești și Raiul. Sau mă rog, un colț al acestuia. Iar în el, pe Alexandru și Ionela.

Îi vezi zâmbitori, cu gura până la urechi, în timp ce-ți strigă să parchezi mai în ograda lor. Pe „scena” din fața casei, că așa i-a pus nume „târnațului pe care l-a lungit, dar totuși parcă nu destul”, te așteaptă Alexandru și Ionela.

De cum ajungi în dreptul lor, îți spun clar că vor să te omenească cu TOT ceea ce au. Și încep să-ți arate gospodăria lor.

Au două căsuțe, iar pe cea mai mică, Alexandru a modificat-o special pentru nevoile sale. Acum e în proces de amenajare a băii. Fosa septică și-a făcut-o, apă are, ba mai are și gaz tras. Curentul nu-i lipsește, așa că găsești în casă tot ce are nevoie, cumpărat cu bani jos sau prin troc.

Am dat un porc, am cumpărat aia. Am dat niște găini, am cumpărat cealaltă”, ne-au povestit cei doi.

Și au și avut de unde. Că doar au avut peste 120 de găini și pui, rațe mute, 8 porci, au iepuri și bineînțeles, nu lipsesc câinii și pisicile. În incubator, „cresc” rățuștele și alți puiuți.

Apoi, în domeniul agriculturii, Alexandru și Ionela se pot mândri cu o gospodărie cum nu există în toată zona respectivă.

Au zis oamenii că noi am pus singuri cât au pus ei toți împreună. Avem cea mai mare gospodărie. Apoi Alexandru și are ale sale lucruri fixe. Am pus ceapa la ață. Și nu numai ceapa. Că toate legumele. Și la anumită distanță toate. Ca să poată și el să lucreze pământul și să ude plantele”, ne-a povestit Ionela.

Alexandru are o ”mașinuță” pe care o folosește pentru a se deplasa pe ”moșie”. Și nu e greșit moșie, că tot cât vezi cu ochii e a lor. Și, oameni harnici, nu au stat pe gânduri.

Așa că au plantat ceapă, usturoi, salată verde, ridichi, roșii, castraveți, pepeni galbeni, dovleci mari, dovlecei, cartofi, mălai, căpșuni. Au vișini puși, varză, și sigur am mai uitat noi ceva din câte ne-au spus.

Mai au de lucru la casă, iar Alexandru are planuri mari și cu celelalte anexe ale acesteia.

„Păi el visează noaptea ceva și dimineață e neapărat să ne apucăm de lucru”, a spus râzând Ionela.

Așa-s eu, mai nebunatic de felul meu. Dar mie asta îmi place, gospodăria” a povestit Alexandru.

Mai mult, alături de un vecin, vor să facă o seră pentru ciuperci și alte bunătăți.

Am găsit aici niște oameni extraordinari. TOȚI au venit să ne ajute ba cu una, ba cu alta. Și la casă, și la grădinărit. Nu avem nevoie de nimic. Doar vrem să le mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat până acum. Și înainte să ajungem aici, dar și celor care ne-au fost alături de când ne-am mutat aici. Doar vrem să mulțumim! Avem de toate, suntem fericiți”, ne-au spus cei doi, cu zâmbete largi.

N-am mai fi plecat de la ei, dar deja se făcuse noapte și ploua, căci țimpul a trecut pe nesimțite în prezența lor. Am plecat cu plasele pline, dar cu inimile și mai pline de lecțiile oferite de cei doi.

Vi le împărtășim și vouă:

  1. Ori prin ce treci, atitudinea ta contează
  2. Învață să te adaptezi situației, nu te lamenta
  3. Zâmbește cu gura până la urechi, în ciuda dificultăților
  4. Fii harnic și un om respectuos
  5. Din cei ai, dăruiește!
  6. Fă rai, din ce ai! Și atunci lucrurile ți se vor înmulți sub mâinile tale harnice, dărnicia și optimismul tău!

Vom mai merge pe la Alexandru și Ionela și, chiar dacă nu e un loc turistic, e neapărat să ajungeți și voi să-i cunoașteți și să veniți îmbogățiți sufletește de la întâlnirea cu cei doi.

AJUTĂM?! Bistrița are mașină de transport sânge, dar lipsesc donatorii care să susțină financiar proiectul septembrie 18, 2020 - Bistrița Năsăud, singurul județ din țară care are o mașină pentru transport sânge. Iar voluntarii răspund mereu PREZENT la orice solicitare, indiferent de distanța care trebuie parcursă. DAR duc o MARE lipsă. Nude donatori de plasmă, trombocite sau sânge e vorba. Ci de donatori financiari, care să se asigure că rezervorul mașinii nu e niciodată uscat, că mașina e achitată integral și poate porni în orice secundă spre cei în nevoie. AJUTĂM? Donăm??
OFICIAL. Au început lucrările la sala polivalentă din Unirea, anunță Emil Radu Moldovan septembrie 18, 2020 - Oficial, s-a pus temelia noii Săli Polivalente din Unirea, a anunțat Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean. Complexul sportiv va avea teren pentru handbal, baschet sau volei, restaurant, hotel cu peste 20 de camere, pentru echipele care vor veni la Bistrița, dar și un stadion cu 10.000 de locuri, la standarde UEFA. 
FOTO/VIDEO – Domnești: Își curăța fântâna și au căzut pietrele peste el! septembrie 18, 2020 - Intervenție contra cronometru pentru salvatorii bistrițeni. Un bărbat își curăța fântâna, moment în care au căzut pietre peste el. Incidentul a avut loc în Domnești.
VIDEO: Ce obiectiv și-a propus primarul Valentin Grapini în Rodna, până în 2024 septembrie 18, 2020 - Ce a făcut până acum primarul Valentin Grapini pentru localnicii din Rodna? Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul a vorbit despre proiectele pe care a reușit să le ducă la bun sfârșit. „Targetul meu în acest mandat a fost să atrag cât mai multe fonduri europene. Astăzi, Rodna are peste 30 de milioane de euro contracte semnate, și peste 40 de milioane de euro proiecte depuse care urmează să fie semnate.”
Bistrița-Năsăud: 18 cazuri pozitive, printre care un elev și un profesor, 9 bistrițeni externați și un deces septembrie 18, 2020 - Avem 1.374 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 18 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 9 persoane au fost externate din spital. De asemenea, s-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.527 cazuri noi de infecție.
Aproape 3.500 de doze de vaccin antigripal au ajuns la Bistrița! CUM se va face repartizarea lor: septembrie 18, 2020 - Prima tranșă de doze de vaccin antigripal a ajuns la Bistrița. Luni va începe repartizarea celor aproape 3.500 de bucăți. Ministerul Sănătății a dublat doza de vaccin antigripal pentru acest sezon, din cauza pandemiei.
INCREDIBIL! Fată de 15 ani obligată să se prostitueze și vândută pe un pitbull. După un deceniu, doar unul dintre vinovați e după gratii septembrie 18, 2020 - Libertatea prezintă povestea unei tinere din Bistrița-Năsăud, care a fost obligată să se prostitueze de mai mulți bărbați și ulterior vândută pe un pitbull și o pereche de cizme de damă, pe când avea doar 15 ani. Culmea, după un deceniu, doar unul dintre vinovați a ajuns după gratii.
Femeile nu prea se înghesuie în politică, în Bistrița-Năsăud. Județul nostru, pe ultimul loc la candidați de gen feminin septembrie 18, 2020 - Potrivit unei analize realizate de o platformă dedicată alegerilor, Bistrița-Năsăud se află pe ultimul loc la candidați de gen feminin pentru funcția de primar,  alegerile care bat la ușă.
Rostul de dimineață: Imagini uimitoare cu o călugăriță dintre cele care își devorează partenerul, imediat după împerechere… septembrie 18, 2020 - A sosit momentul să admirăm, în treacăt, și aceste imagini uimitoare cu o călugăriță dintre cele care își devorează partenerul, imediat după împerechere... „El știe exact ce îl așteaptă. Și cu toate astea...”
Aquabis: Trei localități din județ, fără apă potabilă pentru trei zile septembrie 18, 2020 - Trei localități din Bistrița-Năsăud vor rămâne fără apă potabilă pentru trei zile, începând din 21 septembrie 2020 - anunță Aquabis. În zonă se execută lucrări de spălare a rețelelor de distribuție și aducțiune.
60 de școli și grădinițe din Bistrița-Năsăud funcționează în Scenariul 2 septembrie 17, 2020 - 60 de școli și grădinițe din Bistrița-Năsăud funcționează în Scenariul 2. Acesta presupune participarea zilnică a preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, dar și a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a. Elevii din celelalte clase de gimnaziu și liceu vin la școală prin rotație de una-două săptămâni. 
Bătrânica lovită de șoferița vitezomană a decedat! septembrie 17, 2020 - O mamă și fetița ei de nouă luni au ieșit azi la plimbare, prin  Șieuț. Li s-a alăturat și o vecină. Cele trei au fost lovite însă de o șoferiță vitezomană care a pierdut controlul mașinii într-o curbă periculoasă.
VIDEO. Mircea Romocea, despre primii pași realizați pentru centura ocolitoare a Năsăudului septembrie 17, 2020 - Mircea Romocea, primarul din Năsăud, a anunțat în studioul Bistrițeanul Live, că s-au făcut deja primii pași pentru centura ocolitoare a Năsăudului. „Este o lucrare de mare anvergură, aproximată la 9,5 milioane de euro.”
Ionuț Simionca: Primăria va cumpăra și reabilita Stadionul „Jean Pădureanu” septembrie 17, 2020 - Candidatul PMP la Primăria Bistrița, Ionuț Simionca, susține că Bistrița poate să redevină un punct de referință în sportul românesc dacă administrația publică dă dovadă de viziune și pune în practică proiecte de largă susținere populară în domeniu, cu mare impact în viitor.
Silviu Rus (PER Bistrița-Năsăud) – Un MESAJ pentru Ioan Turc și Lorand Toth: „Dați șansa și celorlalte partide să ia parte la procesul electoral” septembrie 17, 2020 - Silviu Rus, președintele PER Bistrița-Năsăud, adresează un mesaj public celor doi președinți Ioan Turc și Lorand Toth, făcând apel la solidaritate și colaborare. „Este o problemă de neconstituționalitate și de încălcare a prevederilor de la Veneția!
Via Transilvanica, traseul de drumeții pus pe picioare de Tășuleasa Social, a ajuns la 800 de kilometri! septembrie 17, 2020 - Un vis se transformă, cu pași mici, în realitate! Via Transilvanica a ajunge la 800 de kilometri. Tășuleasa Social, asociația care se află în spatele proiectului marchează cei 800 de kilometri în Sibiu, care, în premieră pentru România, a fost ales Capitala Europeană a Drumeției în 2021.
Bistrița-Năsăud: 15 cazuri pozitive, printre care un preot și un asistent medical, 18 bistrițeni externați și un deces septembrie 17, 2020 - Avem 1.356 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 15 bistrițeni au fost confirmați pozitiv la infecția cu COVID-19. 18 persoane au fost externate din spital. De asemenea, s-a înregistrat și un deces. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 1.679 cazuri noi de infecție.
Bebeluș de nouă luni, mămica și o bunică, băgați în spital de o șoferiță vitezomană septembrie 17, 2020 - O șoferiță din Mărișelu a reușit să bage în spital un bebeluș, pe mămica acestuia și o bunică. Totul s-a întâmplat într-o curbă în care a intrat cu prea mare viteză, reușind și să se răstoarne, după ce a agățat pe cele două femei și căruciorul cu bebele.
N-a rămas cu geaca, dar a primit o lună cazare gratis …după gratii septembrie 17, 2020 - Tânărul care a lovit o vânzătoare și patronul unui magazin, pentru o geacă, a ajuns în arestul IPJ BN. Ieri, instanța din Năsăud a decis că adolescentul merită o pedeapsă mai dură pentru ce a făcut, așa că l-a trimis 30 de zile după gratii.
PNL BN: Traian Ogâgău nu mai este membru PNL şi nu candidează la primărie din partea Partidului Naţional Liberal septembrie 17, 2020 - Ca urmare a înregistrării apărute în spaţiul public, cu primarul din Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, PNL Bistriţa-Năsăud precizează că acesta nu mai este membru PNL şi nu candidează la primărie din partea Partidului Naţional Liberal.
Robert Sighiartău : Cetățenii de pe Valea Someșului și Sălăuței își vor putea înmatricula mașinile la Năsăud septembrie 17, 2020 - Robert Sighiartău a transmis că cetățenii de pe Valea Someșului și Sălăuței își vor putea înmatricula mașinile la Năsăud. Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat că ministerul va deschide 26 de sedii secundare ale Serviciului de Înmatriculări Auto.
Poliția și DGASPC s-au sesizat în cazul filmulețului în care primarul Traian Ogâgău își pedepsește unul dintre copii septembrie 17, 2020 - Inspectoratul de Poliție Județean, precum și DGASPC s-au autosesizat în cazul filmulețului în care apare fiica primarului Traian Ogâgău, pedepsită de tatăl său, pentru că ar fi fost obraznică. Deocamdată nu este cercetată o persoană anume, ci doar faptele.
Povestea din spatele accidentului mortal de azi-noapte. Totul ar fi pornit de la o glumă…proastă septembrie 17, 2020 - Un accident mortal a avut loc azi-noapte în Ilva Mică. Un tânăr de 26 de ani și-a pierdut viața. Cel care a condus mașina ar fi vrut să facă o glumă. Dar aceasta s-a terminat prost, la 200 de metri de locul din care au pornit.
Aquabis: Fără apă, astăzi, în Bistrița, Beclean și Figa septembrie 17, 2020 - Două străzi din Bistrița rămân astăzi, 17 septembrie 2020, fără apă potabilă. Defecțiuni, semnalate la rețeaua de apă potabilă din Beclean și Figa: 
FOTO/VIDEO: Accident mortal în Ilva Mică provocat de un tânăr fără permis septembrie 16, 2020 - Un GRAV accident rutier a avut loc în această seară în Ilva Mică. În urma impactului, o persoană a decedat. În urma verificărilor polițiștii au descoperit că șoferul vinovat de producerea accidentului nu are permis de conducere.
EDITORIAL: La copil v-ați gândit? Sau doar la lupta politică? Nu v-ar fi rușine! septembrie 16, 2020 - Ați întrecut orice limită! ÎNCETAȚI! ACUM! Ați ajuns să vă jucați cu sufletul unui copil în lupta voastră politică mizerabilă... Chiar nu aveți nici un Dumnezeu! Este viral un video cu primarul din Sângeorz-Băi, video în care dincolo de acuzațiile care i se aduc primarului apare și fiica sa, într-o poziție degradantă și umilitoare.
Încă o criză a vârstei mijlocii: S-a urcat pe moped, rupt de beat, și-a ajuns…la spital septembrie 16, 2020 - Un bărbat de 41 de ani a ajuns ieri la spital. Asta după ce s-a urcat pe un moped, deși nu avea permis de conducere și era și rupt de beat. A pornit la drum, s-a răsturnat și acum e sub îngrijire medicală.
VIDEO: Excedent de spațiu, la Spitalul orășenesc din Năsăud. Cum vrea Mircea Romocea să îl exploateze septembrie 16, 2020 - Invitat în studioul Bistrițeanul Live, primarul Mircea Romocea din Năsăud a explicat care sunt proiectele derulate în Năsăud. „La finalul celui de-al doilea mandat pot veni cu o carte de vizită în fața năsăudenilor. Sunt 22 de proiecte finalizate, și alte 10 investiții în derulare și implementare...”, a precizat Mircea Romocea.
VIDEO. Nicolae Moldovan, primarul din Beclean, despre un proiect revoluționar de grădiniță japoneză septembrie 16, 2020 - „Astăzi pare incredibil, dar pe măsură ce va trece timpul – veți vedea că totul va deveni credibil, iar proiectul va fi și implementat”, a explicat Nicolae Moldovan, primarul din Beclean. S-a referit, între altele, și la un concept revoluționar de grădiniță japoneză care va fi inaugurată, în curând, la Figa.
Hoțul de ieri de la Sîngeorz, reținut! După ce a lovit vânzătoarea, s-a luat la bătaie și cu proprietarul magazinului! septembrie 16, 2020 - Noi detalii ies la suprafață în cazul furtului de ieri de la Sîngeorz Băi. Tânărul de 17 ani a lovit vânzătoarea, a fugit, s-a încăierat și cu proprietarul și abia apoi a dat ”nas în nas” cu jandarmii. A fost reținut pentru 24 de ore, iar azi, judecătorii năsăudeni, dispun o măsură preventivă.