FOTO: Alexandru și Ionela, doi oameni greu încercați, dar care acum locuiesc într-un colț de rai

FOTO: Alexandru și Ionela, doi oameni greu încercați, dar care acum locuiesc într-un colț de rai

Pe Alexandru vi l-am prezentat în campania De Craciun Fii mai bun din 2018. Ne-a uimit optimismul și hărnicia lui, felul său de a fi, în ciuda tuturor greutăților. De atunci, a mai trecut prin multe. Acum însă, alături de iubirea lui, Ionela, locuiesc într-un colț de rai. Au insistat să le trecem pragul casei și nu regretăm. Lecțiile învățate vrem să vi le împărtășim și vouă.

În 2018, pe o străduță din Blăjeni, locuia Alexandru Macai. L-am găsit în cărucior cu rotile, așa cum știam că e, că doar de aia îl vizitasem, dar ne-am șocat când l-am văzut.

Își amenaja interiorul casei, adaptându-l pentru nevoie sale actuale. Pe lângă că avea toată casa întoarsă pe dos, în construcție, avea timp și să se ocupe de tăiatul porcului, de sera de ciuperci, de cei doi copii ai săi pe care îi creștea fără soția care-l părăsise.

Hărnicia lui, optimismul, determinarea și prezența sa de spirit au captat inimile tuturor celor ce i-au trecut pragul casei. Iar mobilizarea în ajutorarea lui a fost poate mai mare ca în multe alte cazuri prezentate în campanii.

DE CRĂCIUN FII MAI BUN: Faptul că e într-un scaun cu rotile nu-l oprește să muncească și să se îngrijească de cei doi copilași

DUPĂ iarna lui 2018

Timpul a trecut, și după bucuria din iarna lui 2018, făcută de oameni cu inimă mare, anul 2019 a fost unul al schimbărilor pentru Alexandru.

A găsit-o pe Ionela, la rândul ei o femeie puternică, trecută prin multe probleme. Având o fetiță cu handicap, pe care o creștea singură, Ionela nu a ezitat în fața relației cu Alexandru.

Din nefericire însă, în vara lui 2019, Alexandru e forțat de împrejurări să plece din casa din Blăjeni. Copiii îi trimite în Germania, la mama lor, pe o perioadă inițial scurtă, dar din cauza începerii anului școlar, copiii au rămas acolo.

I-am vizitat pe Alexandru și pe Ionela în apartamentul în care locuiau în chirie, în Subcetate.

Eu nu rezist să stau la bloc! Vreau să fac cumva să stau la casă. Să pot să lucrez! Să pot face ceva!”, ne spunea de fiecare dată.

ANUL 2020 a fost anul în care și-a văzut visul cu ochii

Nu a trecut mult, și a văzut un anunț cu o casă de vânzare, iar prin bunătatea celor cu inimă mare, a cumpărat-o rapid. S-au mutat acolo, cu puțin timp înainte de pandemie.

Au urmat nenumărate invitații să mergem să-i vedem gospodăria, iar weekendul trecut am cedat insistențelor.

După ce străbați un drum luuuuuung și ajungi acolo unde întoarce uliul cu frâna de mână, în Valea Mare, comuna Urmeniș, găsești și Raiul. Sau mă rog, un colț al acestuia. Iar în el, pe Alexandru și Ionela.

Îi vezi zâmbitori, cu gura până la urechi, în timp ce-ți strigă să parchezi mai în ograda lor. Pe „scena” din fața casei, că așa i-a pus nume „târnațului pe care l-a lungit, dar totuși parcă nu destul”, te așteaptă Alexandru și Ionela.

De cum ajungi în dreptul lor, îți spun clar că vor să te omenească cu TOT ceea ce au. Și încep să-ți arate gospodăria lor.

Au două căsuțe, iar pe cea mai mică, Alexandru a modificat-o special pentru nevoile sale. Acum e în proces de amenajare a băii. Fosa septică și-a făcut-o, apă are, ba mai are și gaz tras. Curentul nu-i lipsește, așa că găsești în casă tot ce are nevoie, cumpărat cu bani jos sau prin troc.

Am dat un porc, am cumpărat aia. Am dat niște găini, am cumpărat cealaltă”, ne-au povestit cei doi.

Și au și avut de unde. Că doar au avut peste 120 de găini și pui, rațe mute, 8 porci, au iepuri și bineînțeles, nu lipsesc câinii și pisicile. În incubator, „cresc” rățuștele și alți puiuți.

Apoi, în domeniul agriculturii, Alexandru și Ionela se pot mândri cu o gospodărie cum nu există în toată zona respectivă.

Au zis oamenii că noi am pus singuri cât au pus ei toți împreună. Avem cea mai mare gospodărie. Apoi Alexandru și are ale sale lucruri fixe. Am pus ceapa la ață. Și nu numai ceapa. Că toate legumele. Și la anumită distanță toate. Ca să poată și el să lucreze pământul și să ude plantele”, ne-a povestit Ionela.

Alexandru are o ”mașinuță” pe care o folosește pentru a se deplasa pe ”moșie”. Și nu e greșit moșie, că tot cât vezi cu ochii e a lor. Și, oameni harnici, nu au stat pe gânduri.

Așa că au plantat ceapă, usturoi, salată verde, ridichi, roșii, castraveți, pepeni galbeni, dovleci mari, dovlecei, cartofi, mălai, căpșuni. Au vișini puși, varză, și sigur am mai uitat noi ceva din câte ne-au spus.

Mai au de lucru la casă, iar Alexandru are planuri mari și cu celelalte anexe ale acesteia.

„Păi el visează noaptea ceva și dimineață e neapărat să ne apucăm de lucru”, a spus râzând Ionela.

Așa-s eu, mai nebunatic de felul meu. Dar mie asta îmi place, gospodăria” a povestit Alexandru.

Mai mult, alături de un vecin, vor să facă o seră pentru ciuperci și alte bunătăți.

Am găsit aici niște oameni extraordinari. TOȚI au venit să ne ajute ba cu una, ba cu alta. Și la casă, și la grădinărit. Nu avem nevoie de nimic. Doar vrem să le mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat până acum. Și înainte să ajungem aici, dar și celor care ne-au fost alături de când ne-am mutat aici. Doar vrem să mulțumim! Avem de toate, suntem fericiți”, ne-au spus cei doi, cu zâmbete largi.

N-am mai fi plecat de la ei, dar deja se făcuse noapte și ploua, căci țimpul a trecut pe nesimțite în prezența lor. Am plecat cu plasele pline, dar cu inimile și mai pline de lecțiile oferite de cei doi.

Vi le împărtășim și vouă:

  1. Ori prin ce treci, atitudinea ta contează
  2. Învață să te adaptezi situației, nu te lamenta
  3. Zâmbește cu gura până la urechi, în ciuda dificultăților
  4. Fii harnic și un om respectuos
  5. Din cei ai, dăruiește!
  6. Fă rai, din ce ai! Și atunci lucrurile ți se vor înmulți sub mâinile tale harnice, dărnicia și optimismul tău!

Vom mai merge pe la Alexandru și Ionela și, chiar dacă nu e un loc turistic, e neapărat să ajungeți și voi să-i cunoașteți și să veniți îmbogățiți sufletește de la întâlnirea cu cei doi.

Cristian Niculae: Ștergem ”cu buretele” datorii de 3,7 milioane de lei! Plus alte facilități fiscale iulie 7, 2020 - S-a votat! Bistrițenii vor avea parte de mai multe facilități fiscale. Iar dacă ei își fac datoria de cetățeni, municipalitatea e și ea iertătoare. ”Ștergem datorii de 3,7 milioane de lei. Plus că sunt și alte facilități fiscale deja adoptate și mai așteptăm undă verde și pentru altele!” a declarat Cristian Niculae.
Aquabis: Stradă din Beclean, fără apă azi, pentru câteva ore iulie 7, 2020 - O stradă din Beclean va rămâne fără apă astăzi, 7 iulie 2020, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
Bistrița-Năsăud: Opt cazuri pozitive, 12 vindecați și un deces. La nivel național, 29.620 persoane infectate iulie 7, 2020 - Avem 582 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore opt bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, 12 persoane au fost declarate vindecate și externate, iar o persoană infectată cu COVID-19 a decedat. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 397 de cazuri noi de infecție.
FOTO: Percheziții în Bistrița-Năsăud, Vâlcea și Italia într-un dosar penal de fraudă informatică și spălare de bani iulie 7, 2020 - Percheziții în România și Italia, mai exact în Bistrița-Năsăud, Vâlcea și Genova. Acțiunea are loc în cadrul unui dosar penal de fraudă informatică și spălare de bani. Prejudiciul cauzat - peste 1,5 milioane euro în mai puțin de un an.
VIDEO: Trimis în judecată la patru ani de când a omorât un bunic, în Uriu iulie 7, 2020 - Un accident rutier a avut loc la finele lui 2016, în Uriu. Un bunic a fost lovit din plin de un autoturism, în timp ce traversa neregulamentar DN 17. La aproape patru ani de la eveniment, șoferul a fost trimis în judecată.
FOTO: Parcul din Subcetate, aproape gata să fie dat în folosință iulie 7, 2020 - Lucrările la parcul din Subcetate aveau termen de finalizare în 30 iunie. Toate sunt așezate la locul lor, așa că mai urmează recepția. CÂND s-ar putea bucura locatarii din zonă de oaza verde:
Printr-un telefon a „convins” un bărbat să-i dea 10.000 de euro și 27.600 de lei. Acum va plăti iulie 7, 2020 - Un bistrițean este trimis în judecată pentru șantaj, după ce a reușit să convingă, doar cu un telefon, un bărbat să îi dea 10.000 de euro și 27.600 de lei. Acesta riscă acum închisoarea.
Pedepsirea celor responsabili de infectarea cu Covid și moartea a 5 bătrâni de la Maieru, în sarcina familiilor. Ce măsuri s-au luat iulie 7, 2020 - Invitată la Bistrițeanul Live, Anca Andrițoiu, șefa Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a comentat și situația de la centrul de bătrâni de la Maieru, unde cinci persoane deja și-au pierdut viața, după ce au fost infectate cu Covid-19. Potrivit acesteia, practic sarcina tragerii la răspundere a vinovaților revine familiilor decedaților.
Trei nenorociri în mai puțin de o oră. A fost solicitată intervenția elicopterului SMURD iulie 6, 2020 - În mai puțin de o oră, trei nenorociri au avut loc în județ. Un bărbat și-a prins brațul într-o presă de balotat în Șieuț și s-a solicitat intervenția elicopterului SMURD. La scurt timp, un copil a fost lovit de mașină în localitatea Telciu, iar un bărbat cu handicap din Florești s-a electrocutat.
Două persoane infectate cu COVID 19 au cerut externarea, pe propria răspundere! iulie 6, 2020 - Curtea Consituțională a României a dat ”libertate” celor infectați cu COVID 19 să plece din spital, când vor, la cerere. Doi bistrițeni au profitat de această libertate.
Prins de două ori băut și fără permis la volan. A doua oară a fost aproape de comă alcoolică iulie 6, 2020 - Un bărbat riscă să își petreacă următorii ani după gratii, după ce a fost prins de două ori băut și fără permis, la volan. A doua oară a fost prins luna trecută, fiind aproape de comă alcoolică
Aquabis: „Vă rugăm să vă asigurați stocurile de apă necesare” Nu va fi apă în 7 iulie, în Năsăud și Rebrișoara iulie 6, 2020 - „Vă rugăm să vă asigurați stocurile de apă necesare”! Nu va fi apă mâine, 7 iulie, în Năsăud și Rebrișoara - transmite, într-un comunicat Aquabis.  
Al cincilea deces la Centrul de Bătrâni Maieru în contextul focarului de COVID 19 iulie 6, 2020 - Încă un deces al unui beneficiar al Centrului de Bătrâni Maieru s-a înregistrat azi. Numărul total al celor decedați ajunge astfel la cinci, în contextul focarului izbucnit acolo. La nivelul județului s-a înregsitrat decesul cu numărul 51.
Spitalul Județean trebuie să mute pe repede-nainte secțiile de pe Alba Iulia și Ghinzii, altfel riscă să piardă banii pentru modernizare iulie 6, 2020 - Spitalul Județean de Urgență Bistrița trebuie să relocheze cât de curând secțiile de pe Alba Iulia și respectiv Ghinzii, în caz contrar riscă să piardă finanțarea europeană pentru reabilitarea lor.
Bistrița-Năsăud: Un singur caz pozitiv, nouă vindecați și un deces. La nivel național, 29.223 persoane infectate iulie 6, 2020 - Avem 574 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore un singur bistrițean au fost infectat cu coronavirus, nouă persoane au fost declarate vindecate și externate, iar o persoană infectată cu COVID-19 a decedat. La nivel național, în același interval de timp, au fost înregistrate 250 de cazuri noi de infecție.
NOI locuri de muncă, în Bistrița: Se caută conducător auto categoria C / CE, electrician, farmacist sau șef de fermă! iulie 6, 2020 - „Căutăm o persoană serioasă și descurcăreață, pentru un job cu program flexibil și pachet salarial atractiv!” Se caută ingineri construcții civile, industriale și agricole, dar și electrician auto, mecanic întreținere, arhitect sau proiectant. Oferta completă, mai jos:
Cine este tânărul care și-a pierdut viața în teribilul accident de la Leșu iulie 6, 2020 - Un grav accident de circulație a avut loc aseară în Leșu. Din nefericire, din cei cinci tineri aflați în mașină, unul a decedat și doi au ajuns la spital. Uțu, așa cum îi spuneau prietenii, a ieșit din mașină pe picioarele sale! Apoi s-a prăbușit, ca într-un final să părăsească lumea celor vii.
VIDEO: Pedepse mai mari pentru agresorii sexuali! Copiii nu recunosc formele unui astfel de abuz iulie 6, 2020 - La fiecare 6 ore, în România un minor este victima unei forme de abuz sexual! Cei mai mulți copii nu recunosc și nu pot detecta formele abuzului sexual, în lipsa informațiilor oferite într-un cadru organizat și profesionist. Acest cadru este școala - subliniază prof Cristina Iurișniți, deputat USR de Bistrița-Năsăud.
Aquabis: Fără apă azi, în Mijlocenii Bârgăului iulie 6, 2020 - Fără apă astăzi, 6 iulie 2020, în Mijlocenii Bârgăului - anunță Aquabis. În zonă s-a produs o defecțiune:
Tânăr din Subcetate, trezit din somn de poliție! Aveau treabă cu gagicuța ce-i dormea alături iulie 6, 2020 - Poliția a descins de dimineață în zona Subcetate. Un tinerel a fost trezit din somn de oamenii legii. N-aveau treabă cu el, ci cu domnișoara care îi dormea alături...
FOTO: GRAV accident în Leșu! O mașină a intrat într-un stâlp. Un tânăr a decedat iulie 5, 2020 - Un GRAV accident rutier s-a petrecut în urmă cu scurt timp în localitatea Leșu. O mașina a intrat într-un stâlp. O victimă este inconștientă. UPDATE: Tânărul de 21 de ani a decedat.
STOP JOC: Turc visează să bem apă direct din Colibița! Să fie, o bem și nefiltrată, dar să treacă conducta prin Wonderland iulie 5, 2020 - STOP JOC, toată lumea lasă tot ce are în mână jos și citește următoarea știre cu maximă atenție și seriozitate că tot vin alegerile locale și să știți pe cine și de ce votați. Cu scuzele de rigoare, vă informăm cu o întârziere de două zile, că i-a venit o idee candidatului PNL la Primăria Bistrița, Ioan Turc. Să bem apă din Colibița! Chiar așa, cine n-a visat să bea apă din lacul Colibița, acolo unde bogații și pensiunile mai deversează fosele septice în lac, cu îngăduința autorităților?! EXCELENTĂ IDEE! Da' cum v-a venit?
O clujeancă a rămas fără mașină, după ce a lăsat-o deschisă și cu cheia în contact, pe un podeț iulie 5, 2020 - O clujeancă de 33 de ani a rămas fără mașină, după ce și-a lăsat autoturismul parcat pe un podeț, deschis și cu cheia în contact. Mașina a fost găsită pe raza județului Sălaj.
Bătrân accidentat de un tractor cu cositoare în timp ce se odihnea în iarbă iulie 5, 2020 - Un incident bizar s-a petrecut pe un drum comunal din Bistrița-Năsăud ce face legătura cu județul Mureș. Un bărbat care conducea un tractor cu cositoare a trecut peste un bătrân care se odihnea în iarbă. Victima a fost grav rănită și transportată la Spitalul Județean din Târgu Mureș.
EXTRA: Profesoara din Maieru, din nou în top, la un campionat european virtual…! iulie 5, 2020 - Pandemia nu a fost în stare să pună limite profesoarei Paraschiva Borș din Maieru. Nu doar că a participat la Campionatul European din Madeira, dar s-a și clasat în vârful ierarhiei. „La vârsta mea, cu toate prejudecățile care circulă printre oamenii de la țară, nu mai făceam nimic… Dacă te tot gândești vai, cât sunt de bătrână, eșecul e garantat...”
Bacalaureat 2020: Rezultate finale, după contestații! 6 absolvenți dau examen în etapa specială iulie 5, 2020 - Ministerul Educației a afișat rezultatele finale la Bacalaureat, după contestații. 6 absolvenți de clasa a XII-a s-au înscris în etapa specială a examenului național de Bacalaureat, în Bistrița-Năsăud. Sunt elevii care, din motive medicale, nu au putut participa la prima sesiune.
S-a înregistrat al patrulea deces la Centrul pentru persoane vârstnice din Maieru iulie 5, 2020 - Numărul infectărilor cu COVID-19 este în continuă creștere în județul Bistrița-Năsăud. Astăzi s-a înregistrat încă un deces în contextul pandemiei. Este cel de-al patrulea deces al unui beneficiar de la Centrul de bătrâni din Maieru.
Bistrița-Năsăud: 12 cazuri pozitive, printre care un asistent de la SJU Bistrița, 10 vindecați și un deces iulie 5, 2020 - Avem 573 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore 12 bistrițeni au fost infectați cu coronavirus, 10 persoane au fost declarate vindecate și externate, iar o persoană a decedat. La nivel național, în același interval de timp, au fost raportate 391 de cazuri noi de infecție.
După ce a plecat din fruntea Inspectoratului Școlar, Camelia Tabără renunță și la Consiliul Local al municipiului iulie 5, 2020 - Anul acesta a venit cu schimbări pentru Camelia Tabără. A plecat încă din luna martie din fruntea Inspectoratului Școlar Județean, după ce a condus instituția ani buni. Se pare că va pleca anul acesta și din Consiliul Local, odată cu finalizarea mandatului său.
Rostul de dimineață: Un izvor magic, în apropiere de Bistrița… ?! iulie 5, 2020 - La doar o aruncătură de băț de orașul zgomotos și prăfuit, îngrămădit și agitat – pare să se fi instaurat, din vremuri imemoriale, un izvor magic…