13.5 C
Bistrița
luni, octombrie 2, 2023

FOTO – Au băgat drujba în castanii de lângă Biserica Evanghelică!

Castanii de lângă Biserica Evanghelică au fost amenințați astăzi cu… drujba. Zona din jurul castanului cu crengi „leșinate” a fost marcată, iar accesul interzis.

Unul dintre castanii de lângă Biserica Evanghelică, din apropiere de toaletele publice a avut mici probleme de sănătate. Una dintre crengi s-a rupt, necesitând intervenția pompierilor voluntari de la SVSU Bistrița, care au fost nevoiți să asigure perimetrul și să interzică accesul.

„Cauza a fost următoarea: este vorba despre un castan bătrân, care a fost mâncat pe interior de carii. În jurul orei 15:00, creanga a căzut, iar noi am tăiat-o în bucăți mai mici. Vom propune mâine comisiei de tăiere a arborilor să intervină să fie tăiat de tot, aceasta este recomandarea noastră, pentru că reprezintă un pericol pentru trecători”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro, Irinel Rad, șeful DSVSU Bistrița.

Ce soluție propun ecologiștii

Ideea tăierii copacului nu este luată în calcul sub nicio formă de ecologiști, care spun că sunt soluții ca acel castan să fie salvat și să mai trăiască încă 50 de ani. Marius Bălan spune că va face o sesizare la Primăria Bistrița în care va propune soluții se salvare a copacului și va atrage atenția Agenției pentru Protecția Mediului și Gărzii de Mediu asupra acestei situații.

„Acel copac are 120 de ani, are 5 ramuri mari. Mai departe depinde de grija administrației să ne mai bucurăm de el. Există soluții tehnice: se pun 4 proptele în formă de V și acel copac mai poate trăi liniștit 50 de ani de acum. Dacă acele proptele se pun cum trebuie nu e nicio problemă. Noi vom face o sesizare la Primăria Bistrița și dacă nu știu cum să facă le arătăm noi. A pune drujba e simplu. O țară civilizată știe să-l salveze”, a declarat ecologistul Marius Bălan.

Acesta mai spune că acest copac nu prezintă alte semne de boală, cum este modificarea culorii frunzelor.

UPDATE:

Încă o creangă a căzut pe trotuar. Pompierii voluntari ai SVSU au intervenit și au tăiat și cea de-a doua creangă căzută. Se pare că prima creangă care a căzut în jurul prânzului s-a prăbușit pe două mașini parcare, avariindu-le.

 

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Woooww! Deserturi de toamnă, cu puțin zahăr, surpriza toamnei de la Gelateria Aniela

Gelateria Aniela surprinde, din nou, cu un meniu delicios, de toamnă, numai bun de împărțit cu cineva drag și perfect pentru cei care țin la dietă! Vă așteaptă așadar deserturi de toamnă, inedite și, important, cu puțin zahăr. Pot fi servite pe loc sau la pachet. Dar puteți face și comandă.

REDUCERE 20 la sută, astăzi și mâine, în magazinele MARECOM! Sunt Zilele MARECOM, împlinesc 18 ani de activitate

Producătorul Marecom a ajuns la 18 ani de activitate și sărbătorește alături de clienți, cu oferte...

Caravana Škoda vine la Bistrița

Te așteptăm în 21 și 22 Octombrie 2023, în parcare la Bistrița Retail Park (lângă Selgros), între orele 10:00 și 18:00, pentru două zile pline de surprize, concursuri și premii pentru toată familia. Vizitează-ne și profită de ocazia de a testa multe modele îndrăgite Škoda!