16.3 C
Bistrița
sâmbătă, septembrie 23, 2023

FOTO: Carnavalul fiarelor, în centrul Bistriței…!

O impresionantă și tulburătoare frescă a orașului, cu târgoveții, precupețele și meșteșugarii lui, cu pasiunile și durerile nesăbuite, cu frivolitatea, lăcomia, circul și carnavalul care cuprinde atâtea drame – vă așteaptă în centrul orașului! „Nu sunt un pesimist, dar trebuie să acceptăm și aceste aspecte mai puțin luminoase…”

Este prima expoziție personală semnată de Ioan Brătan, de când a intrat în Uniunea Artiștilor Plastici, în aprilie, deși a participat la numeroase expoziții colective. Este originar din Cluj-Napoca, a urmat Liceul de arte vizuale „Romulus Ladea” din Cluj, tot acolo a studiat grafica, absolvind Universitatea de Arte și Design, stabilindu-se de zeci de ani în Beclean.

A practicat tot felul de meserii liberale, a lucrat și în învățământ, cu mici sincope, însă din cauza transferurilor și a grijilor cotidiene, a fost mai dificil să pună pe picioare o expoziție unitară și amplă… Una dintre lucrările sale de grafică, însă, a luat premiul I la grafică pe țară, fiind apreciată de însuși Dan Hăulică, juriul fiind compus atunci din membri UAP, elita artiștilor din acele vremuri… „Pentru că nu eram membru în UAP, am intrat într-un fel de anonimat care s-a tot prelungit… Viața îți pune multe probleme, trebuie să-ți ajuți familia, apoi intervine naveta, apoi schimbarea locului de muncă și stresul cotidian… Este nevoie de un pic de liniște și confort ca să lucrezi… ”, a mărturisit artistul Ioan Brătan pentru Bistrițeanul.ro.

Cele câteva zeci de lucrări reunite sub ciclul Carnavalul fiarelor au fost inaugurate joi la Galeria Arcade 24 și surprind întreaga evoluție zbuciumată a artistului – de la lucrări alb-negru, în tuș, realizate în anii 80, și până la cele mai elaborate, în culoare, migăloase, foarte precise și detaliate, amintind de tehnica gravurii, realizate în ultimii ani.

M-am îndrăgostit de Renaștere, sunt un mare admirator al lui Dürer și Hieronymus Bosch, am încercat să adaptez personajele unui burg german în care a trăit și Dürer, de altfel, și să le aduc în actualitate la Bistrița… Am transpus de fapt epoca lui Dürer în Bistrița: este o frescă în care am încercat să iau pulsul orașului – cu târgoveții, precupețele, scenele ei carnavalești, pasiunile și durerile ei nesăbuite, cu situații dramatice, execuții publice, frivolitatea, lăcomia, circul, carnavalul care cuprinde atâtea drame, sinucigași, bărbați care trag cu ochiul la goliciunea femeilor… Nu sunt un pesimist, dar trebuie să avem curajul să acceptăm și aceste aspecte mai puțin luminoase…”, a explicat Ioan Brătan pentru Bistrițeanul.ro.

Expoziția de grafică intitulată „Carnavalul fiarelor” a fost prezentată de criticul Oliv Mircea și pictorul Marcel Lupșe, iar după vernisaj artistul a stat de vorbă cu pasionații de artă prezenți la eveniment. De altfel, pe Ioan Brătan aveți șansa să-l găsiți, până în 12 august, prin Galeria de Arte din centrul orașului, deschis să stea de vorbă cu orice bistrițean curios să afle din secretele și tainele graficii…

Foto @ Sever Moldovan & Bistriteanul.ro

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița:

Cel Mai Cool Desert – Bubble Waffle – a ajuns la Năsăud!

Copiii și adolescenții din Năsăud sunt în extaz, de ieri! Cel mai cool desert – bubble waffle – a ajuns și în orașul lor! Cei doi foști colegi de liceu și-au extins afacerea delicioasă, deschizând un punct și în orașul academicienilor - Năsăud.

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest sunt invitați la Oradea pe 14 septembrie să se înscrie în programul ScaleOut 4X10, organizat de RBL și ING Bank

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) sunt invitați la Oradea, pe 14 septembrie 2023, cu ocazia lansării ScaleOut 4x10 - program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.