FOTO: Ce caută 21 de elevi din Polonia, Croația și Slovenia – în vizită la Bistrița

FOTO: Ce caută 21 de elevi din Polonia, Croația și Slovenia – în vizită la Bistrița

21 de elevi din Polonia, Croația și Slovenia sunt oaspeții unor elevi de la Liceul cu Program Sportiv din Bistrița, pe parcursul acestei săptămâni în care vor participa la o serie de ateliere creative, lecții, demonstrații, dar și vizite prin împrejurimile orașului, pentru a descoperi frumusețea județului Bistrița-Năsăud.

Liceul cu Program Sportiv din Bistrița a găzduit luni ceremonia de deschidere a ultimei sesiuni de învățare împreună în cadrul unui proiect de care instituția de învățământ din Bistrița se ocupă de doi ani de zile deja. Este vorba despre proiectul Erasmus + „Terra Community and Ethics of the Future”, coordonat de LPS, și aflat pe ultima sută de metri.

După ce profesori și elevi din Bistrița s-au perindat pe la școlile partenere din Polonia, Croația și Slovenia, a sosit rândul oaspeților să viziteze Bistrița. „Cei 21 de elevi musafiri sunt găzduiți de copii din școala noastră și vor participa, timp de o săptămână, la o serie de ateliere creative, dar și excursii prin județ. Vor fi invitați să fotografieze ceea ce îi impresionează mai mult, pentru ca, la final, să construim un colaj din impresiile lor foto. Un alt atelier va fi și Povestea celor trei urși, în cadrul căruia se lucrează în grupuri mixte și se construiesc diverse obiecte din materiale reciclabile, genți din eșarfe sau hârtie din hârtia reciclabilă nefolosită, fiind vorba despre un proiect care se focalizează pe respectul datorat naturii. Vom merge și la Poiana cu Narcise, pe Valea Vinului, copiii vor avea de făcut hărțile rezervațiilor naturale din Munții Rodnei și Călimani, va fi și o lecție deschisă despre parcurile respective, vor avea de petrecut o zi la Palatul Copiilor și multe ateliere experiementale pe tematica proiectului…”, a precizat profesoara Alexandra Mihăilă de la Liceul cu Program Sportiv din Bistrița.

La ceremonia de deschidere au transmis salutări și cuvinte de bun-venit directorul liceului, profesor doctor Mircea Gătej, inspectoarea Daniela Hudrea și profesoara Alina Gîmbuță care a și subliniat, între altele, că deși proiectul se încheie în august, speră ca toți cei implicați să rămână prieteni, să țină legătura unii cu alții și să învețe în continuare să devină oameni maturi responsabili de natura și mediul înconjurător.

Musafirii au avut parte, cu acest prilej, și de câteva proiecții despre România, în care a fost prezentată pe scurt istoria, capitala țării și importantele atracții turistice, fiind informați despre importanța regelui Carol I dar și despre efectele conducerii lui Ceausescu, despre Casa Poporului, Munții Carpați, Castelul Peleș, Castelul Bran, Brașov, Sighișoara sau temutul domnitor Vlad Țepeș – sursa de inspirație a personajului Dracula. Musafirii s-au delectat și cu un scurt film despre județul Bistrița-Năsăud, deschiderea oficială a sesiunii încheindu-se cu un moment artistic pregătit de profesorul Claudiu Copaciu și elevii săi, dar și o serie de demonstrații sportive ale elevilor de la LPS.

FOTO/VIDEO: Plutind pe schiuri, în Parcul Municipal…!

FOTO/VIDEO: Impresii de călătorie. Ce au admirat elevii de la LPS într-o școală din Slovenia

FOTO/VIDEO: Elevii Liceului cu Program Sportiv au dansat azi în curtea școlii! Au celebrat, astfel, o zi foarte importantă

Premiile municipiului Bistriţa se decernează vineri, la Palatul Culturii decembrie 10, 2019 - „Premiile municipiului Bistrița” se vor decerna vineri, 13 decembrie, la Palatul Culturii din Bistriţa, în cadrul unei ceremonii festive.
După 30 de ani: Fotografii DOCUMENT şi obiecte din perioada comunistă, într-o expoziţie de excepţie, la Arhive decembrie 10, 2019 - Se împlinesc în curând 30 de ani de la Revoluţia Română. Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud şi Arhivele Naţionale Bistriţa-Năsăud organizează o expoziţie foto-documentară de excepţie.
Elevii Liceului Sanitar donează sânge pentru a salva vieți decembrie 10, 2019 - Mai mulți elevi ai Liceului Teoretic Sanitar, ajutați și susținuți de profesori,  organizează în aceste zile campania „Donând dăruim o șansă la viață”. Campania  a debutat astăzi și va continua și în zilele următoare.
O elevă de clasa a V-a din Beclean, a III-a cea mai bună la Taekwondo în Europa decembrie 10, 2019 - Recent a avut loc Campionatul European de Taekwondo pentru copii. O elevă din Beclean a reușit să cucerească medalia de bronz. Ana Luiza Bindea face zilnic naveta la Bistrița pentru a se antrena.  
Bistrițeanul acuzat de țepe de zeci de mii de lire în Marea Britanie dezminte acuzațiile decembrie 10, 2019 - Într-un drept la replică, bistrițeanul acuzat de o conațională că ar fi dat țepe de zeci de mii de lire în Marea Britanie, dezminte acuzațiile, susținând că i-ar fi plătit femeii peste 50.000 de lire.
FOTO/VIDEO – Ce înseamnă 10 ani de SMURD? Peste 82.000 de solicitări și 212 persoane readuse la viață decembrie 10, 2019 - SMURD a sărbătorit astăzi 10 ani de activitate la Bistrița. În acest deceniu de funcționare, SMURD a răspuns la nu mai puțin de 82.489 de solicitări, iar medicii și paramedicii de pe echipajele de prim ajutor sau terapie intensivă mobilă au readus practic la viață 212 persoane.
Județul are un nou prefect: prim vice-președintele PNL BN, Stelian Dolha! decembrie 10, 2019 - S-ar părea că s-a luat decizia privind numirea noului prefect de Bistrița Năsăud. Funcția îi va fi dată lui Stelian Dolha, în prezent prim vice-președinte al PNL BN. Acesta s-ar afla în drum spre București pentru instruirea necesară.
În premieră, la Bistriţa: Recital extraordinar la două piane, susținut de Eduard Kunz și profesorul său, Andrei Diev decembrie 10, 2019 - Reputatul pianist Eduard Kunz revine la Sinagoga din Bistriţa, într-un recital extraordinar! În premieră pentru oraşul nostru, Eduard Kunz va fi însoţit de profesorul şi mentorul său – pianistul Andrei Diev.
Prea puțini copii! O școală se desființează! O grădiniță își schimbă programul de funcționare! decembrie 10, 2019 - Natalitatea este în scădere! Iar lucrul acesta se răsfrânge și asupra sistemului educațional. Mai exact, numărul redus de copii a dus la desființarea unei școli. Iar o grădiniță își schimbă programul de funcționare. Cheltuielile sunt prea mari pentru cei câțiva copii care stau până la sfârșitul programului.
Salvați-le mama! Doi copii vă așteaptă la Centru de Transfuzii! decembrie 10, 2019 - ASTĂZI aveți ocazia să faceți o faptă bună! Mămica a doi copii a fost diagnosticată cu leucemie. Aceștia au postat pe Facebook o rugăminte: să mergeți astăzi să donați sânge. Iar ei vă vor aștepta la Centru de Transfuzii Bistrița ca să vă mulțumească.
Rostul de dimineaţă: Maria şi pruncul ei, de nerecunoscut, pe străzile din Bistriţa… decembrie 10, 2019 - Ni se poate întâmpla oricând, oriunde… La doar câţiva paşi de noi, pe orice stradă din Bistriţa, ni se poate întâmpla să vedem o femeie cu un prunc în braţe. Rebegiţi de frig, în căutarea unui adăpost…
BISTRIŢA: Evenimente deosebite la Palatul Culturii, în această săptămână decembrie 10, 2019 - Cei de la Palatul Culturii au pregătit câteva evenimente deosebite în această săptămână, pentru bistriţeni: 
Radu Moldovan: Mă bucur că s-a făcut dreptate! E un moment istoric pentru județ! decembrie 9, 2019 - Fetele de la CS Gloria 2018 au ajuns în Cupa EHF, după ce Corona Brașov a fost eliminată. Președintele Consiliului Județean s-a arătat mai mult decât bucuros, considerând această veste cadoul timpuriu de Crăciun. Directorul Cosma și antrenorul Pașca au declarat că e un lucru normal. 
Asta-i era ”ocupația”: Se plimba cu trenul și fura telefoane! decembrie 9, 2019 - Bărbatul din Telciu, prins săptămâna trecută de polițiștii dejeni, după ce a furat un telefon, nu era la prima abatere. Se pare că acesta se plimba cu trenul TOCMAI pentru acest motiv. Într-o săptămână a fost prins de trei ori, de oamenii legii, cu telefoane furate în buzunar.
DECIZIE FINALĂ: CS Gloria 2018 intră în locul Coronei Brașov în Cupa EHF decembrie 9, 2019 - Federația Europeană de Handbal a luat decizia, în urmă cu puțin timp, ca CS Gloria Bistrița 2018 Bistrița-Năsăud să înlocuiască formația Corona Brașov în Cupa EHF.