FOTO: Centrul de Excelență Bistrița-Năsăud și-a premiat elevii! „Sunt copii de excepție, capabili de mare performanță!”

FOTO:  Centrul de Excelență Bistrița-Năsăud și-a premiat elevii! „Sunt copii de excepție, capabili de mare performanță!”

Atmosferă de sărbătoare, joi, la Palatul Culturii: Centrul județean de excelență și-a premiat valorile. Sute de copii, părinți și elevi premiați la olimpiadele și concursurile școlare au primit aprecierea comunității.

La eveniment au participat și primarii din Beclean și Sîngeorz-Băi, iar Constantin Rus, directorul Centrului de Excelență a explicat pentru Bistrițeanul.ro care sunt noutățile și problemele cu care se confruntă instituția, care sunt satisfacțiile și provocările celor care frecventează centrul.

Suntem în al doilea an de activitate sub această formă de unitate de învățământ cu personalitate juridică. Fiind la început, ne confruntăm cu mici probleme încă: de exemplu avem în încadrare doar două posturi și jumătate – eu ca director, un informatician, un sfert de contabil și un sfert de secretar… Ce este important, însă, este numărul suficient de mare de elevi pentru populația școlară a județului Bistrița-Năsăud. Avem 1.411 elevi la cele 15 discipline pe care le pregătim în Centrul de Excelență, în 65 de grupe…”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro directorul Centrului de Excelență, profesorul Constantin Rus.

130 de profesori îi pregătesc pe elevii care frecventează Centrul de Excelență, în cele 4 puncte de lucru din Bistrița, Beclean, Năsăud și Sîngeorz-Băi. „Este un lucru îmbucurător, pentru că le permite copiilor din mai multe zone ale județului să participle la grupele de excelență. La premiere am avut elevi din aproape tot județul. Avem, de pildă, un elev din clasa a IV-a, cu rezultate excelente, care vine din Milaș la Bistrița…”

Noutăți, față de primul an de activitate?

Ne bucurăm de sprijinul și aprecierea Fundației pentru Educație E-mag – un lucru relevant pentru activitatea noastră și rezultatele pe care le avem la nivel național. Fundația E-mag nu acordă sprijin financiar decât profesorilor și centrelor care au rezultate foarte bune recunoscute la nivel național și internațional. Pentru asta trebuie să mulțumim câtorva profesori și elevi care în anii trecuți au obținut rezultate excelente la olimpiadele internaționale și naționale…”, a mai subliniat directorul Centrului de Excelență.

Din cele 65 de grupe, 41 sunt finanțate prin Consiliile Locale din Bistrița, Sîngeorz-Băi, Năsăud și Beclean, iar 24 sunt finanțate de E-mag. „Este un lucru extraordinar: este vorba că mai mult de o treime din grupe sunt finanțate prin acordul de parteneriat pe care îl avem cu Fundația E-mag. Sunt doar 10 centre în țară care se bucură de un asemenea privilegiu. Practic, Fundația pentru Educație asigură salariile profesorilor care lucrează la matematică, fizică și informatică…”

Centrul de Excelență s-a dezvoltat vizibil, încă de la început, reușind să participe în calitate de partener la multe activități regionale, naționale și chiar internaționale, sprijinind Inspectoratul Școlar Bistrița-Năsăud sau Ministerul Educației Naționale.

Investiții: 6 noi laboratoare pentru elevii de excepție

Avem deja în pregătire 6 săli pentru 6 laboratoare pe Spiru Haret Nr. 6, acolo unde pe vremuri era biblioteca CNLR. Am primit bani în buget pentru a renova clădirea respectivă – suntem într-o fază avansată, acoperișul este făcut, geamurile sunt schimbate, pereții despărțitori sunt lucrați, dar s-au stopat lucrările deocamdată pentru a se face o expertiză a tavanelor ca să se poată continua lucrările. În bugetul din 2019 există bani pentru aceste lucrări. Sper ca de anul viitor să se poată lucra și acolo unde am gândit 6 laboratoare de informatică, fizică, chimie, biologie...”, a precizat Constantin Rus.

Performanțe și satisfacții…

Dintre copiii care activează în Centrul Județean de Excelență –  689 au participat și au câștigat la faza județeană a olimpiadelor și concursurilor școlare 135 de premii și 231 de mențiuni.

71 s-au calificat la faza națională, și s-au întors cu 36 de premii sau mențiuni și 18 medalii. „Este un rezultat bun spre foarte bun, mai ales că din acest an s-a schimbat și regulamentul de promovare pentru faza națională: este extrem de restrictiv. Pot participa la națională doar elevii care realizează minimum 50% din punctajul maxim: se califică primul și apoi în funcție de rezultatele din țară, se mai pot califica și următorii 2, 3… Sunt mulțumit de activitatea desfășurată de colegii mei, de elevii din Centrul de Excelență, dar și de prezența și apropierea părinților de Centrul de Excelență…”, ne-a mărturisit directorul centrului.

Să nu înțeleagă nimeni că aici sunt genii – nu. Sunt doar copii care își doresc să învețe mult mai mult decât la clasă… Nu sunt elevi de 10 la toate disciplinele. Sau nu sunt doar astfel de copii… Sunt elevi excepționali, capabili de mare performanță, capabili să se pregătească suplimentar. Sunt copii care pot pleca din centru la un moment dat, dacă ei consideră că este prea mult, că nu fac față sau că nu se încadrează cerințelor…”, a conchis Constantin Rus.

Foto – Daria Mihalachi @ excelentabn.ro

Ministrul Dezvoltării asigură că susține Sala Polivalentă din Wonderland. Finanțarea Aquapark-ului și a stadionului, sub semnul întrebării aprilie 16, 2021 - Prezent astăzi la Bistrița, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Cseke Attila a dat asigurări că va continua să susțină financiar sala polivalentă care se construiește în Wonderland. În ceea ce privește aquapark-ul și stadionul, obiective propuse pentru aceeași zonă, finanțarea stă sub semnul întrebării.
OPINII: Bugetul de weekend aprilie 16, 2021 - Eu nu sunt expert în finanțe sau economie, dar mi s-a părut ciudat să apară în plus, peste weekend, căteva zeci de milioane de lei, atât la venituri cât și la cheltuieli.
Ministrul Dezvoltării Cseke Attila: „E nevoie de creșe în mai multe localități din Bistrița-Năsăud” aprilie 16, 2021 - Prezent astăzi la Bistrița, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila a constatat o stare de fapt evidentă: e nevoie de creșe în mai multe localități din județ. Autoritățile din județ au fost invitate să se înscrie în programul derulat cu fonduri guvernamentale pentru construcția de creșe.
În vremuri grele, LECH-LACTO crește văzând cu ochii! A ajuns deja în patru județe aprilie 16, 2021 - LECH-LACTO SRL pare să crească chiar și în aceste vremuri complicate. Deja este prezentă pe piața din Bistriţa-Năsăud cu 5 magazine de specialitate şi altele 25 în judeţele Cluj, Alba şi Hunedoara.
Ioan Deneș (senator PSD): PSD a avut dreptate aprilie 16, 2021 - Senatorul PSD Ioan Deneș a comentat scandalul care s-a declanșat în coaliția de guvernământ, odată cu demiterea lui Vlad Voiculescu. PNL a falsificat datele pandemiei – susține Ioan Deneș.
Medicii de la Bistrița vor face gărzi și la Năsăud! UNDE se situează Becleanul: aprilie 16, 2021 - Cazurile de COVID sunt în creștere și se caută soluții de gestionare a situației. La noi în județ, problema nu sunt paturile de ATI ci lipsa personalului. Medicii de la Bistrița vor face gărzi și la Năsăud. Nici cei de la Beclean nu vor ”șoma”:
Polițistul bătăuș nu e la prima abatere! A mai bătut recent un fost pompier aprilie 16, 2021 - Ofițerul de la Biroul pentru Imigrări a județului Bistrița-Năsăud care și-ar fi lovit șeful pare să aibă antecedente. Cu o zi înainte de Revelion, polițistul a mai luat la bătaie un fost pompier de data aceasta. Totul s-a petrecut din cauza unor neînțelegeri copilărești...
AZI, în Bistrița: Recital extraordinar de pricesne și liturghie specială în Biserica de la Coroana aprilie 16, 2021 - Un eveniment special, astăzi, în Biserica de la Coroana: episcopul Europei de Nord va oficia o liturghie specială, iar bistrițenii sunt invitați și la un recital extraordinar de pricesne și o lansare de carte:
„Stingerea” la ora 20.00, de azi, în Bistrița, Beclean și încă CINCI comune aprilie 16, 2021 - Orașele și comunele care au incidența COVID peste 4 la mie au „program special” în weekend. Mai exact, magazinele se închid la ora 18.00, iar circulația e restricționată după ora 20.00. De azi, în Bistrița, Beclean, și încă patru comune se aplică aceste măsuri.
Aquabis: Străzi din Beclean, fără apă potabilă azi, pentru câteva ore aprilie 16, 2021 - Câteva străzi din Beclean rămân astăzi - 16 aprilie 2021 - fără apă potabilă, pentru câteva ore - anunță Aquabis.
Și-a luat primarul Turc pisi, să ne zgârie și scuipe pe Facebook! aprilie 16, 2021 - Din banii noștri, doar nu credeți că o plătește din bugetul familiei. Domn' primar, v-a scăpat pisi pe Facebook, zgârie și scuipă ceva de speriat!
Aquabis: Lucrări de spălare / dezinfectare a rețelelor de distribuție și aducțiune, în ȘASE localități! Apa nu va fi potabilă aprilie 16, 2021 - Timp de trei zile, se vor executa lucrări de spălare și dezinfectare a rețelelor de distribuție și aducțiune, precum și  a rezervoarelor de capăt - în ȘASE localități din Bistrița-Năsăud - anunță Aquabis. Apa nu va fi potabilă aici:
Echipa de fotbal Gloria 1 ar putea ajunge la Primăria Bistrița gratis. Primarul Turc nu o vrea aprilie 15, 2021 - Președintele Consiliului Județean Radu Moldovan a făcut cunoscut faptul că i-a sugerat primarului Ioan Turc să preia cu titlu gratuit echipa de fotbal Gloria 1 și să o ridice. Edilul însă ar fi refuzat această variantă, precizând că vrea să se concentreze pe o academie de fotbal pentru juniori.
Ioan Oltean și încă șase foști parlamentari își cer pensiile speciale înapoi! aprilie 15, 2021 - Supărați că li s-au tăiat pensiile speciale, Ioan  Oltean și alți șase foști parlamentari bistrițeni au acționat în instanță decizia mai marilor țării. Aceștia își cer pensiile speciale înapoi, abrogate prin  legea adoptată în Parlament în februarie 2021.
SONDAJ pentru părinți: Ce părere aveți despre cursurile online sau testarea elevilor la școală…?! aprilie 15, 2021 - Un sondaj de amploare circulă de ieri în mediul online: părinții sunt invitați să-și dea cu părerea în legătură cu orele online sau testarea elevilor la școală. Inițiativa aparține Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din învățământul preuniversitar.
La Beclean, primarul face tot! Viceprimarului i-a rămas…un microbuz școlar aprilie 15, 2021 - Nicu Moldovan (PSD) de la Beclean n-are încrede în nimeni și pace! Cel puțin asta înțelegem din organigrama votată în Consiliul Local. Viceprimarului Bogdan Rusu (PNL) i-a pus în fișa postului o singură sarcină: să vegheze microbuzul școlar.
FOCAR COVID la Cușma: 16 bunici infectați aprilie 15, 2021 - Noul tip de coronavirus a lovit puternic și în Centrul de Bătrâni de la Cușma. În ultimele 24 de ore au fost depistați 16 bunici infectați. Totul ar fi pornit de la un angajat care a fost infectat.
Spirtul Dora, success uriaș! Compania care-l produce și-a dublat cifra de afaceri aprilie 15, 2021 - Compania Ecoserv Năsăud, producătoare de alcool etilic, a înregistrat încasări uriașe în anul 2020. Și-a doborât recordul, profitând din plin de pandemie, ajungând astfel la o cifră de afaceri cu 216 % mai mare decât cea din 2019. Spirtul sanitar Dora s-a vândut în prima fază doar în instituții și companii de stat.
ANALIZĂ – Anomalia UDMR: Cum să dai mâna cu toți și cu nimeni pentru posturi călduțe aprilie 15, 2021 - Indiferent de guvernare, UDMR a reușit în ultimele decenii să meargă înainte, precum peștele în apă. Cu siguranță însă la anomalii mai mari decât asta n-am asistat: la nivel național și implicit cu repercusiuni în local, UDMR a bătut palma cu PNL. La nivel județean, UDMR a bătut palma cu PSD... Așa se face că UDMR își pune oamenii în poziții cheie după ce a bătut palma și cu puterea și cu opoziția.
Protecție împotriva incendiilor și nu prea! Percheziții de amploare, la o firmă care a livrat echipamente pentru zeci de instituții aprilie 15, 2021 - O serie de echipamente de protecție (extinctoare, hidranți) neconforme – cu sigilii sau etichete de conformitate și de valabilitate înlocuite – au ajuns la zeci de instituții din 28 de județe, între care și Bistrița-Năsăud. Polițiștii din Mureș au demarat percheziții de amploare:
VIDEO – IMPRESIONANT: Tumori craniene extirpate, premiere medicale și peste 1.000 de vieți salvate în cinci ani aprilie 15, 2021 - O echipă de profesioniști și aparatura modernă pusă la dispoziție la secția neurochirurgie au făcut posibilă salvarea a peste 1.000 de vieți. În cinci ani de zile,  echipa de neurochirurgi a Spitalului Județean de Urgență Bistrița a efectuat operații în premieră, au dat șansa la o viață normală sau au acordat o a doua șansă.
După PUG-uri paralele, a venit vremea bugetelor paralele: una a pus Primăria Bistrița pe site, alta a prezentat bistrițenilor aprilie 15, 2021 - Primăria Bistrița, prin primarul Ioan Turc, a prezentat zilele trecute într-o conferință de presă și ulterior într-o dezbatere publică bugetul propus pentru anul acesta. Documentul e disponibil de ceva vreme și pe site-ul instituției. Există doar o singură problemă... ce a fost pus la dispoziție bistrițenilor pe site nu se pupă cu ce a prezentat edilul. Oare pe masa consilierilor locali care varianta va ajunge?
AUDIO: Ne-am dat interesați de starea unui pacient internat în Spitalul Județean. Cine ne-a închis telefonul în nas: aprilie 15, 2021 - Mai mulți bistrițeni ne-au semnalat faptul că nu pot să afle informații despre cei dragi lor, internați în spital. Așa că ne-am încercat și noi norocul, sunând la mai multe secții pentru a vedea ce face „mătușa”. CUM ni s-a răspuns și cine ne-a închis telefonul în nas:
La Pinticu se fură curent… la greu! aprilie 15, 2021 - Percheziții de amploare la Pinticu, unde mai mulți localnici... furau curent. Pe lângă cele 12 case luate la puricat, jandarmii au „mers pe fir” - la propriu - percheziționând alte cinci case.
Dispozitiv soluție recurs dosar 3246/190/2019 aprilie 15, 2021 - Dispozitiv soluție recurs dosar 3246/190/2019
Comunicat: Lansare proiect cu titlul „Accesare grant pentru capital de lucru” aprilie 15, 2021 - Societatea LIN VET MEDICAL SRL anunță lansarea proiectul cu titlul „Accesare grant pentru capital de lucru” - proiect nr RUE M2-8252 înscris în cadrul Măsurii „Granturi pentru capital de lucru”, instituită prin OUG nr 130/2020.
Saci agățați în poartă, pentru gunoaiele reciclabile! Dispar aproape 800 de platforme cu containere semi-îngropate aprilie 15, 2021 - Se schimbă schimbarea! Platformele semi-îngropate vor dispărea din peisajul rural, și din unele zone din orașe. Aproape 800 de platforme vor fi scoase din pământ, fiind înlocuite cu... saci agățați în poartă.
FOTO- A scăpat fără nicio zgârietură, după o cascadorie ca-n filme aprilie 14, 2021 - Un tânăr de 23 de ani a scăpat fără nicio zgârietură, după ce a fost protagonistul unei cascadorii ca-n filme, între localitățile Șirioara și Coasta. Acesta a ieșit cu mașina în decor, unde a pus-o cu roțile-n sus.
SURSE: Alexandru Pugna preia Centrul Județean pentru Cultură aprilie 14, 2021 - Fostul secretar de stat Alexandru Pugna va prelua Centrul Județean pentru Cultură, cel puțin temporar, până se va organiza un concurs în acest sens. Se pare că decizia ar fi aparținut angajaților instituției.
Cât timp ne-ar lua vaccinarea în Bistrița-Năsăud, după calculele prefectului Stelian Dolha aprilie 14, 2021 - Numărul persoanelor care se vaccinează anti-COVID crește. Mai mult, crește încet și capacitatea de vaccinare la nivelul județului. Zilele trecute s-a înregistrat și un record. Conform declarațiilor prefectului Stelian Dolha, în ritmul la care se vaccinează acum, în mai puțin de un an se imunizează toți bistrițenii.