12.7 C
Bistrița
duminică, octombrie 1, 2023

FOTO: Consiliul Județean a marcat 30 de ani de existență. Miniștri, șefi de instituții și primari au fost prezenți la eveniment

Sala de spectacole a Centrului Cultural Dacia s-a umplut astăzi de șefi de instituții, primari și câțiva miniștri. Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a serbat astăzi 30 de ani de existență, pe care i-a marcat arătând recunoștință pentru cei care au lucrat sau chiar au condus instituția.

Consiliul Județean a împlinit 30 de ani de existență, în ultimul deceniu fiind condus de același om, Radu Moldovan. Festivitatea care a avut loc la Centrul Cultural Dacia a reunit primari, șefi de instituții, dar și câțiva membri ai Guvernului.

Au fost prezenți Ministrul Apărării, Vasile Dîncu sau vicepremierul Sorin Grindeanu. De asemenea, au mai fost prezenți Înalt Prea Sfințitul Andrei Andreicuț, dar și prețedintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu.

„Să știți că am cântărit bine dacă să facem din aniversarea acestor 30 de ani un eveniment sau nu, iar motivul principal pentru care am ales să-l realizăm a fost dorința de a fi împreună, pentru a vedea ce s-a făcut în județul nostru de către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și cum putem, tot împreună, să continuăm dezvoltarea județului. Fiecare dintre cei invitați aici, reprezintă o rotiță care face ca întregul mecanism să funcționeze, iar județul nostru să meargă în continuare, în direcția bună. Faptul că sunteți aici, confirmă acest lucru și ceva în plus, că iubiți Bistrița-Năsăud și că vă pasă de ceea ce se-ntâmplă în Poarta Transilvaniei.

 Nu știu pentru alții cum este, dar pentru mine, Consiliul Județean a fost în cei 10 ani de când sunt aici, totul. Consiliul Județean mi-a fost casă, familie și nu doar un loc de muncă”, a precizat președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan.

În cadrul festivităților au fost premiate mai multe asociații pentru activitatea lor: Ana Dragu de la Autism Europa, Iulia Dragu de la Mereu Împreună, Cristian Moldovan de la Mocănița Transilvaniei, Laura Filipoiu de la Fundația Inocenți și Alin Ușeriu de la Tășuleasa Social.

Au fost prezenți și foștii președinți de Consiliu Județean, dar și foștii vicepreședinți. Marele absent a fost însă Liviu Rusu, care a condus instituția înainte ca frâiele să fie preluate de Radu Moldovan.

 

 

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

 1. Motto:
  „Îi plâng pe proşti şi proştii mă înving,
  Surâzători sub steaua mea sterilă.”
  (Ana Blandiana- Eclipsa)
  Prostul crede că lumea a inceput odată cu el. Cum sa vorbesti de 30 de ani de la constituirea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, când de fapt judetul in forma actuală fost infiintat pe vremea comunistilor in anul 1968. Primul presedinte al Consiliului Popular Judeţean Bistriţa-Năsăud a fost Adalbert Crişan. Prin urmare, la mai bine de 32 de ani de la Revolutia Română din Decembrie, 1989 si de la căderea comunismului România este incă un stat nereformat . Aceasta este principala cauză a prelungirii starii de tranzitie, cu consecinte dezastroase pentru tară, in plan economic, social si cultural. Nici după aderarea la Uniunea Europeană in anul 2007 România nu a profitat prea mult din cauza lipsei de reforme interne si a centralizarii excesive. In primul rând atragerea de fonduri europene a fost redusă pentru că România nu a fost in stare sa facă o reforma administrativ- teritoriala compatibilă cu structurile europene. De aceea, trebuie să fie realizată regionalizarea, dar nu formal asa cum o avem acum, cu Agentii de Dezvoltere Regională (ADR) care functionează ca organizații nonguvernamentale, ci cu regiuni administrative funcționale, cu forță juridică, adică să poți merge direct la Bruxelles să depui proiecte pe bani europeni fără să mai fi nevoit să treci prin București. În prezent, dintre cele 3.228 de unităti administrativ-teritoriale (UAT -uri), cel puţin 1.000 nu-şi pot asigura din venituri proprii, cheltuielile de funcţionare şi de a asigura servicii minimale pentru viaţa cetăţenilor: salarii, iluminat public, gospodărire. Toate stau cu mâna intinsă si se bazează pe transferuri de la bugetul central sau de la bugetul judeţean. De aceea, in loc de tot felul de aniversări fără noimă trebuie făcută cât mai curând posibil reforma administrativă, dar pentru asta e nevoie de curaj politic şi de oameni cu pregătire nu de agiamii . Prin această reformă s-ar distruge un sistem clientelar vechi de 55 de ani, iar România ar putea să iasă din această stare sufocantă economic si social. „Cine are urechi de auzit, să audă”.

 2. Motto:
  „V-am spus că bătălia pentru om
  Nu iartă astăzi nici o dezertare
  Şi voi v-aţi decorat voi între voi
  Când lupta este în desfăşurare.”
  (Adrian Păunescu- Analfabeţilor -)
  Până la urmă rostul acestei paranghelii de 30 de ani nu are nici o noimă decât aceea de reprezenta un prilej pentru clientela politică locală de a-şi acorda niste diplome fără nici o acoperire. Radu Moldovan nu are proprietatea termenilor când vorbeste despre dezvoltarea județului în ultimii 30 de ani. Care dezvoltare, când de fapt județul Bistriţa-Năsăud a suferit un regres economic vizibil după revolutia din 1989. Au dispărut industrii precum Combinatul de prelucrarea lemnului, Intreprinderea de mecanică fină, Fabrica de sticlărie, Intreprinderea de prefabricate, etc. Ba mai mult, într-un judet ca Bistriţa-Năsăud cu profil predominant agricol au dispărut fabrici importante ca de exemplu Intreprinderea de morărit si panificatie, Intreprinderea de prelucrare a laptelui, Fabrica de marmeladă, Complexul de depozitare si prelucrare a fructelor, etc. In prezent județul Bistriţa-Năsăud se află pe unul din ultimele trei locuri cu cele mai mici salarii din România. Si exemplele ar putea continua. De altfel, există un proverb care exprimă un mare adevăr: ” Prostul are un mare avantaj fata de omul destept este intotdeauna multumit de el insusi”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Woooww! Deserturi de toamnă, cu puțin zahăr, surpriza toamnei de la Gelateria Aniela

Gelateria Aniela surprinde, din nou, cu un meniu delicios, de toamnă, numai bun de împărțit cu cineva drag și perfect pentru cei care țin la dietă! Vă așteaptă așadar deserturi de toamnă, inedite și, important, cu puțin zahăr. Pot fi servite pe loc sau la pachet. Dar puteți face și comandă.

REDUCERE 20 la sută, astăzi și mâine, în magazinele MARECOM! Sunt Zilele MARECOM, împlinesc 18 ani de activitate

Producătorul Marecom a ajuns la 18 ani de activitate și sărbătorește alături de clienți, cu oferte...

Caravana Škoda vine la Bistrița

Te așteptăm în 21 și 22 Octombrie 2023, în parcare la Bistrița Retail Park (lângă Selgros), între orele 10:00 și 18:00, pentru două zile pline de surprize, concursuri și premii pentru toată familia. Vizitează-ne și profită de ocazia de a testa multe modele îndrăgite Škoda!