-11.4 C
Bistrița
joi, februarie 9, 2023

FOTO: Cum a reușit un liceu să organizeze, cu elevii, un traseu tematic ce dezvăluie celor pasionați de plimbări povestea pinilor seculari

Liceul Agricol din Bistrița, alături de două ONG-uri au reușit să pună la punct un traseu tematic în jurul municipiului. Acesta duce spre o pădure cu pini seculari, situată la doi pași de Bistrița.

Cine-ar fi crezut că la doi pași de Bistrița avem o pădure unde se ascund pini seculari, care-au luat parte la războaie, calamități naturale și tot ce-a mai oferit istoria în ultimii 100 de ani?

Povestea lor a fost dezvăluită, în weekend, cu ajutorul unei poteci tematice, inaugrate tocmai de Ziua Mondială a Mediului. În spatele acestui proiect, care vine în sprijinul celor care vor să descopere minunățiile orașului în plimbare, se află două ONG-uri și o școală.

Este vorba despre Fundația Noi Orizonturi și asociația Ruralis, care deja face drumeții ghidate în jurul municipiului de ceva vreme și Liceul Tehnologic Agricol. Elevii au pus umărul la amenajarea acestei poteci tematice.

Parcurgerea potecii se face într-o oră și jumătate, la finalul căreia, drumeții ajung în pădurea cu pinii seculari.

Elevii de la Agricol, încurajați să dea înapoi comunității unde-au crescut

„Vocea tinerilor se poate defini prin participarea activă la viața comunității. În cadrul inițiativelor de învățare prin serviciu în folosul comunității (service learning) acestă voce apare atunci când ideile lor sunt incluse cu adevărat în etapele proiectelor, oferindu-le oportunitatea de a deveni agenți ai schimbării în școală și comunitatea lor. Zonele urbane și periurbane ale municipiului Bistrița constituie un rezervor impresionant de resurse. Elevii sunt motivați să dezvolte noi competențe și adulții participanți învață despre reziliența comunitară, sustenabilitate și despre servicii ecosistemice”, precizează Cristian Țetcu, unul dintre promotorii proiectului.

Traseul începe de la Liceul Tehnologic Agricol, unde este amplasată și o hartă a acestuia. Este marcat în 7 puncte, fiecare cu o zonă de interes. Astfel, cei care parcurg traseul pot vedea grădina comunitară îngrijită de bistrițeni în apropierea liceului, o cultură de lavandă ecologică, dar și o priveliște a orașului, odată ce se apropie de pinii seculari.

Foto: Cristian Țetcu

 

Bianca SARA GAVRILĂ
Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Clinica Sanovil caută economist, Electroplast angajează Key Account Manager, Rombat are nevoie de operatori producție

Electroplast angajează Key Account Manager, iar Crama Jelna are nevoie de recepționer SPA, ospătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută un economist priceput, Rombat - operatori producție...

Se fac angajări la Crama Jelna, Clinica Sanovil și Electroplast

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Electroplast care angajează Key Account Manager. Crama...

Amicii Building angajează ingineri constructori și finisori amenajări interioare/exterioare! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la AMICII  BUILDING, unde este nevoie de finisori...