28.8 C
Bistrița
marți, iunie 28, 2022

FOTO – Elevii și profesorii Colegiului „Petru Rareș” Beclean au cucerit premiul I, la un Târg de Gastronomie din Turcia

Un proiect de parteneriat internațional Erasmus+ a oferit elevilor și profesorilor de la Colegiul „Petru Rareș” Beclean – o experiență de neuitat, în Turcia.

Elevii și profesorii Colegiului Național „Petru Rareș” Beclean au participat recent la prima mobilitate din cadrul proiectului Erasmus+ „EUtourism”.

Având nr de referință 2019-1-ES01-KA229-064134_2 și fiind organizată de liceul partener Akcakoca Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi din Turcia (provincia Kocaeli) – tema întâlnirii a fost Gastronomy and games.

România a fost reprezentată de profesorii Diana Zinveliu, Corina Rus și Dora Florean din Beclean. De asemenea, au participat și elevii Bătinaș Melisa Roxana, Deneș Amalia-Raluca, Lechințan Carina-Diana, Munteanu Lorena Damaris, Pop Georgiana-Veronica-Andreea, Pop Tudor-Mihai.

Timp de 5 zile, cu toții au trăit o experiență de neuitat alături de elevi și profesori din Spania, Croația, Turcia și Italia.

În prima zi, elevii s-au familiarizat cu școala și cu regiunea Kartepe. Programul s-a axat pe o serie de activități de ice-breaking. Au fost și workshop-uri de cunoaștere a tradițiilor și obiceiurilor țării-gazdă.

Elevii Colegiului „Petru Rareș” din Beclean au învățat, de pildă, cum se face Pismaniye – un foarte vechi desert turcesc tradițional, similar cu vata pe băț.

Au fost organizate și workshop-uri de prezentare sau punere în practică a jocurilor tradiționale fiecărei țări participante. Una dintre activități a presupus plantarea unor copaci în curtea școlii. Prilej pentru elevii români de a interacționa cu elevii străini, de a se cunoaște și a lega prietenii.

Momentele de socializare s-au împletit cu cele de geografie locală.

Elevii și profesorii Colegiului „Petru Rareș” din Beclean au avut parte și de un tur ghidat al Parcului Natural Ormanya, aflat la câțiva kilometri de Izmit. A fost vizitat și peisajul de vis din Kerpe, la malul Mării Negre.

Târgul de Gastronomie, prilej de mândrie pentru elevii și profesorii din Beclean

Elevii din țările participante în proiect s-au întrecut și la Târgul de Gastronomie. Au prezentat și preparat unul dintre produsele culinare specifice țării lor.

Elevii din Beclean au câștigat premiul I, fiind felicitați pentru gustul și savoarea mâncării preparate. „A fost un motiv de mândrie și bucurie nespusă pentru noi”, a transmis profesoara Dora Florean, de la Colegiul Național „Petru Rareș” Beclean. 

În ultima zi, gazdele le-au pregătit oaspeților o vizită culturală în Istanbul, leagănul civilizației turcești.

Printre cele mai reprezentative obiective vizitate amintim Hagia Sophia, Moscheea Albastră sau Obeliscul lui Theodosius.

Turcia ne-a oferit o experiență de neuitat, plină de activități și momente inedite, de prietenii și amintiri pentru o viață.

Am înțeles că aceste vizite internaționale creează oportunități de promovare și dezvoltare a dimensiunii europene a educației. Ele reprezintă, totodată, un bun prilej de învățare, atât pentru elevi, cât și pentru profesori”, a confirmat prof. Dora Florean, de la Colegiul Național „Petru Rareș” Beclean. 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Îmbrăcăminte pentru femei – ce oferă designerii pentru primăvară?

Primăvara este anotimpul în care natura renaște. Totul a devenit colorat și temperaturile deja ne fac...

Ferestre și uși la preț de producător, exclusiv pentru bistrițeni, de la TeraGlass

TeraGlass, producător de ferestre și uși din PVC și aluminiu cu experiență de peste 15 ani...

Se fac angajări la Ocolul Silvic Dealul Negru, Dianova Instal, Leoni și Electroplast

Noi locuri de muncă sunt disponibile la Ocolul Silvic Dealul Negru și IMP România (fosta fabrică...