FOTO: „Gastronomice” de Paști!

FOTO: „Gastronomice” de Paști!

Toată lumea mănâncă și bea. Și mai ales acum, de Paști, după ce se ridică postul. Dar unde-i de fapt șpilul? Să mănânci ca un adevărat gurmand și să bei ca un „bon viveur”. Nu trăim ca să mâncăm și să bem, ci mâncăm și bem ca să trăim. Nu căutăm cantitatea ci calitatea!

Adevăratul gurmand asta face: caută să ajungă la perfecta îmbinare a gustului cu mirosul și cu sațietatea, adică ceea ce aș numi „nici prea mult, nici prea puțin, nici prea greu, nici prea ușor…nici prea, prea, nici foarte, foarte!” Maestrul chefliu, specialist într-ale „gastronomicelor”, celebrul epigramist Păstorel Teodoreanu, referindu-se la strada Popa Nan, cea cu felinare roșii din Bucureștii de altădată remarca:

„Îmi spunea un bețivan,

Rezemat contra perete:

Fetele din Popa Nan

E frumoase, dar nu-i fete!”

Ei, bine, acest ultim vers îl relua, ori de câte ori, dădea peste vreun fals: „/Fetele/… E frumoase, dar nu-i fete!”, când mâncarea nu era ce trebuia să fie, sau vinul nu era vin.

Am vrut să vă ofer ceva autentic, ecologic, adevărat, din bucătăria, sau patiseria noastră tradițională + un pahar cu vin de-al nostru, din zonă, fără te miri ce întăritori, „sulfiți dubli sau simpli”, sau cu nu știu ce prafuri, imitatoare de buchet de Riesling sau Fetească.. E greu de găsit așa ceva! Admițând că toate ingredientele sunt de la „mama de acasă”, facerea și prefacarea aluatului, a pastei, a sosului etc., prin educația și, mai apoi prin cerința școlii de „chef” ( mă refer la restaurantul de 5*, în principal, occidental!), toate aceste „lucrări” de suflet, zic, se văd trădate și pervertite sub pretextul că… „așa dă bine” și  „așa se face!” Îmi vine să o iau peste dealuri când aud această argumentație de fanfaron, dat cu cremă de ghete pariziană de la Café de la Paix. Greșit! Foarte greșit! În primul rând că nu-i sănătos, în al doilea rând că nu mai e nimic tradițional și ca gurmand adevărat, te simți trădat. E, vorba lui Păstorel: „…E frumoase, dar nu-i fete!”

Am bătut tot orașul, trecând prin vreo patru laboratoare, foarte moderne, foarte bine și frumos mobilate și utilate. Peste tot se lucrează la foc continuu, foc automat, că vin Paștile.Se lucrează „industrial”. Se fac pentru că e comandă: zeci, sute și chiar mii de cozonaci, împletituri, prăjituri etc. Regret, dar nu era ceea ce doream, ce doresc să vă arăt.

Ieri, la sugestia unei prietene, am reușit să dau peste minunățiile din pozele de mai jos: icre adevărate de pește, făcute în casă, așa cum le făcea bunica; o salată de boeuf, fără carne, dar tot așa, numai bună de stins foamea, o pască ca la mama acasă, ouă vopsite cu dichisul de la țară și date cu slănină de scrofiță tânără, să strălucească și o lună, de-i nevoie și o căntuță de vin alb de Harșianu, de-ți îmbracă măseaua în roua dimineții de vară, cea proaspătă și adânc mirositoare a fân tocma cosit! Ce să vă mai spun? O nebunie. Și acestea îs numai mici chițibușuri, că mâine mă duc să pozez și filmez pentru dumneavoastră  elemente din „marea lucrare de Paști” a lui 2018, ca să am cu ce vă îndestula!

Priviți așadar fotografiile și lăsați-vă imaginația să zburde… până, mîine, poimâine când vă voi divulga tot ce am aflat… numai pentru dumneavoastră!

GRAV accident în centrul Sâniacobului. Un ATV s-a răsturnat, iar victima este în stop cardiorespirator octombrie 17, 2019 - Un GRAV accident a avut loc în urmă cu puțin timp în Sâniacob. Un ATV s-a răsturnat în centrul localității, iar victima este în stop cardiorespirator.
Adolescentă din Budacu de Jos, dispărută fără urmă în Irlanda octombrie 17, 2019 - O adolescentă de 17 ani este dispărută de mai bine de o săptămână de la locuința părinților săi din Irlanda. Poliția irlandeză o caută deja pe adolescentă și îi roagă pe toți cei care pot oferi informații despre ea să îi contacteze.
MINUNE: Consilierii locali spun NU la ORICE ar propune ADI Deșeuri octombrie 17, 2019 - În cadrul ședinței de Consiliu Local de astăzi a avut loc o adevărată minune. Consilierii s-au unit și au decis să se opună oricărei propuneri din partea ADI Deșeuri. Așa că au mandatat pe unul dintre ei să reprezinte bistrițenii în consiliul Asociației și să voteze NU.
Se apropie alegerile prezidențiale! AFLĂ unde votezi: octombrie 17, 2019 - În municipiul Bistrița și localitățile componente vor exista 57 de secții de votare pentru alegerile prezidențiale. Pe buletinele de vot vor exista 14 poziții. AFLĂ la ce secție de votare ești repartizat: 
Din bătrâni: O incursiune emoţionantă în profunzimea tradiţiilor româneşti, mâine, la Bistriţa! octombrie 17, 2019 - Din bătrâni, mâine, la Centrul Cultural Dacia: E vorba despre artişti excepţionali pe care publicul merită să-i descopere… Cultura tradiţională din Bistriţa-Năsăud are o eleganţă şi o frumuseţe aparte... Noi însă nu ştim să punem în valoare aceste lucruri. Este trist şi păcat..."
Noul Toyota Yaris – proiectat pentru viața urbană octombrie 17, 2019 - Noul Toyota Yaris a fost proiectat pentru a face față provocărilor tot mai mari ale vieții în mediul urban.
FOTO Au bătut sute de kilometri să repare, ca pe vremuri, o căsuță veche din Șanț, „adoptată” de Muzeul Satului din București octombrie 17, 2019 - Mai mulți meșteri din Șanț care încă cunosc tehnicile după care se realizau casele acum 50-100 de ani au bătut sute de kilometri până la București, pentru un proiect inedit. Aceștia au restaurat, ca pe vremuri, o căsuță veche din Șanț, adoptată de decenii de Muzeul Satului din București.
FOTO Poluare pe Someșul Mare! Minele închise de la Rodna fac din nou ravagii octombrie 17, 2019 - Minele de la Rodna continuă să polueze, deși sunt închise de ani buni. În această dimineață Valea Boilor, pârâul care străbate Valea Vinului, a fost poluat până la confluența cu Someșul Mare.
Ai electronice și electrocasnice de aruncat? Scapă de ele în mod corect și poți câștiga premii! octombrie 17, 2019 - Deșeurile electrice sunt tot mai multe! Dar și acestea se pot recicla. Săptămâna viitoare, electronicele și electrocasnicele de care vrei să scapi îți pot fi luate de la ușa casei. Sau le poți duce chiar tu la punctul de colectare. Iar cei ce scapă de DEEE-uri săptămâna viitoare au șansa să câștige premii. AFLĂ detalii:
FII REPORTER: Cel mai bine se lucrează pe străzi și trotuare proaspăt asfaltate octombrie 17, 2019 - Străzi și trotuare asfaltate de curând sunt din nou sparte! Pentru ridicare guri de canal sau pentru ascunderea cablurilor electrice. Că așa e la Bistrița. Se-ncepe cu sfârșitul și nimic nu aduce mai mare satisfacție ca și spargerea unei lucrări proaspăt finalizate!
Ce spuneți de o „ciclodrezină”? În weekend se poate pedala pe calea ferată la Teaca octombrie 17, 2019 - Cum ar fi să poți pedala de-a lungul uneia dintre puținele căi ferate înguste funcționale din țară? Se va putea în curând la Teaca! Un arădean a construit o ciclodrezină, care va putea fi admirată și poate chiar încercată weekendul acesta la Teaca:
Ionuț Simionca (PMP): „Voi susține guvernul care pune pe primul loc interesele românilor și ale României” octombrie 17, 2019 - „Voi susține guvernul care pune pe primul loc interesele românilor și ale României, care va susține proiectele mele legislative pentru români și pentru bistrițeni, cum ar fi Autostrada Nordului”, a anunţat Ionuț Simionca (PMP).
Cât câștigă bugetarii din Bistrița-Năsăud? Salariile le-au crescut cu peste 1.000 de lei în ultimii ani octombrie 17, 2019 - Bugetarii din Bistrița-Năsăud sunt printre cei mai slab plătiți din țară. Cu toate acestea, în ultimii ani, salariile bugetarilor din județ au crescut cu 1.200 de lei. Cel mai bine câștigă bugetarii din Timiș.
FOTO: I-ar fi intrat soarele-n ochi și n-a observat pietonul de pe trecere octombrie 16, 2019 - Un ușor accident rutier a avut loc pe Bulevardul Republicii din municipiu. Un pieton a fost lovit pe trecerea de pietoni. Șoferul vinovat susține că i-ar fi intrat soarele-n ochi, motiv pentru care nu l-a observat.
Alcoolul la volan, o competiție?? Bistrițeni prinși conducând rupți de beți octombrie 16, 2019 - Să conduci sub influența alcoolului pare o competiție pe șoselele județului. Polțiștii au întocmit dosare penale și au reținut pe un bărbat ce a provocat un accident, conducând beat. CE valori au indicat aparatele etilotest: