13.3 C
Bistrița
luni, mai 29, 2023

FOTO JURNAL: După zece zile în Kiev, Fineas a ajuns în Harkov!

A pornit pe jos spre Kiev. A ajuns cu bine, a stat 10 zile și și-a continuat drumul spre Harkov. CE a găsit acolo:

Când toți fugeau din calea războiului, Fineas Murza, un tânăr bistrițean, a pornit pe jos spre Ucraina.

Nimeni nu credea că va trece granița, decum să înainteze în teritoriu. A pornit spre Kiev și a ajuns acolo în 7 martie 2022.

FOTO jurnalul unui bistrițean: A pornit spre Ucraina! În plin război a ajuns în Kiev, pe jos sau cu „ia-mă nene”!

A stat 10 zile, timp în care a trecut prin diferite peripeții. A ajutat la un centru de refugiați, a fost pălmuit de polițiști, a dormit la metrou sau în casa unui binevoitor. A găsit oameni de bine și oameni suspicioși.

Kiev-ul a fost închis, așa că a decis să o ia spre Harkov. ”Dacă nu ajungeam aici poate nici nu credeam că există război”

Autoritățil ucrainene au decis închiderea Kiev-ului, cu ocazia vizitei unor diplomați. Așa că Fineas a deci să nu rămână ”blocat”. Și a pornit…spre Harkov.

Din cauza restricților și lockdown-ului în care astăzi și mâine nici nu aveam voie să ies din casă în zona Kiev-ului, (parcă se așteaptă la ceva atentat împotriva președintelui Zelensky sau habar n-am) am decis să plec mai departe…

Și unde mă aflu?? În Harkov!
Ha… e liniste! Nu prea mulți oameni pe străzi. În ecou se mai aude din când în când câte un bombardament de la distanță. Aici pare mai frig decât în Kiev. Încă nu m-am plimbat în tot orașul. (…) oamenii din țară se speriau de Kiev că vai cum să mergi acolo… Cei din Kiev că vai cum să mergi în Harkov. Kievul l-am lăsat așa tot în ton de bombardamente deși doar mai vedeam lumini pe cer de la distanță. (…) În orașul ăsta în ecou parcă s-au auzit și sunete de artilerie. Doamne ajută să găsesc ceva loc de odihnă…și mai călduț că parcă îmi îngheață mâinile” a scris Fineas ieri, 16 martie.

A găsit părți ale orașului Harkov…parcă neatinse de război

HARKIV- dacă v-aş arăta doar imaginile astea, poate aş fi un mincinos…

TOT HARKIV : tancuri și tunuri de muzeu..

DIN NOU HARKIV/KHARKIV: Ce se întâmplă defapt? Din cauza vibrațiilor de la bombardamente se sparg geamuri, uși de sticlă etc.. Şi pe lângă asta, eu cred că ar fi vandalizatori ce profită de situație! Mai fură și sparg și ei… Bine că nu am întâlnit. Dar chioșcurile de stradă goale și sparte sunt o dovadă…

În comentarii la postările sale a curs cu ”imagini din presa românăească” și cerințe să meargă să vadă dacă anumite zone din oraș arată ”ca la noi„.

Dacă nu ajungeam aici, poate nici nu credeam că e război…

DAR DIN PĂCATE- DACă NU VEDEAM CARTIERUL ĂSTA, sau mai bine zis clădirile astea… POATE NICI NU PREA AȘ FI CREZUT ÎN RĂZBOI. Azi pe la amiaz am auzit vreo 5-6 bubuituri nu de foarte departe. Probabil în oraș pe undeva.

Mă uit totuși la astea și parcă îmi vine să plâng deși nu văd victime:
  • Doamne, de ce e așa?
  • Doamne, ce se întâmplă?
  • Cum de permiti Tu asa ceva?

Bine că foarte mulți din Harkov sunt plecați. Și dacă vreo clădire e bombardată, probabil e goală. Dar uite că și clădirea Bisericii a fost afectată: vitralii sparte, dar nu și clădirea în sine. Poate ceva țigle sau ce au de pe acoperișuri. Și ușile rupte… aia nu înțeleg cum. Poate a fost și vandalism sau poate tot de la impact, dacă bombele/rachetele au dat în clădirile din apropiere. (…)

DAR ciudat, mai există persoane ce trăiesc aici. Zici că nu le pasă, deși nu foarte mulți. (…) Poza cu tancul – aici e tanc real, funcțional încă …cred…” a scris aseară Fineas.
A găsi însă oameni și un loc unde să stea….

Harkiv- în ciuda tuturor, unul din primii polițiști ce i-am întâlnit prin oras mi-a dat o sticlă de 0.5 l de pepsi. Următorul de la metro chiar m-a întrebat frumos să îi arat ce am în ghiozdan sau la telefon, să vadă mesajele. Nu a cerut poze! Apoi chiar el m-a condus jos la metro unde am primit ceva de mâncare și chiar împrumut de pături pentru noaptea asta.

WOWW și când îmi amintesc de politiștii din Kiev de la metro cum am fost tratat…ce diferență. (N.R. – a fost pălmuit, controlat telefonul, golite pe jos hainele din rucsac, etc).

Aah da, pe-aici dorm locuitorii orașului, prin statiile de metro la o anumită adâncime, nu la suprafață. De aici nu se aud bombele. Într-adevăr toaletele cam lasă de dorit, dar asta e! Bine ca îs și dinalea. Noapte bună!

„Doamne îți mulțumesc că m-ai ascultat, şi te roog ajută-mă şi mâine, Amin.” ” a scris aseară târziu, Fineas Murza.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...

Noi locuri de muncă, la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building și Iproeb. Ofertă Marea Britanie

Se caută personal pentru construcția rețelelor de fibră optică în Marea Britanie. Este nevoie de supervizor șantier, jonctor fibră optică, șofer profesionist, asfaltator, excavatorist, muncitor. Noi locuri de muncă, disponibile și la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building sau IPROEB.

Organizatorii Transylvania Green Energy Forum au anunțat speakerii din cadrul evenimentului

Transylvania Green Energy Forum are loc în curând la Cluj-Napoca. Tranziția înspre energia verde devine o...