-5.4 C
Bistrița
sâmbătă, ianuarie 22, 2022

FOTO: Locul în care cerul se întâlnește cu pământul, iar oamenii cu sfinții…

Hristos – Icoana satului meu se intitulează expoziția inaugurată zilele trecute la Muzeul Județean din Bistrița. Este vorba despre 40 de icoane realizate de zeci de copii care frecventează Centrul de Pictură al Bisericii Ortodoxe „Sf. Trei Ierarhi” din Feldru, îndrumaţi de profesorul Daniel Paneş şi sprijiniţi de preoții parohi Toader Grigore, Ioan Iliș şi Ioan Clapa.

Satul românesc a avut dintotdeauna drept centru al întregii vieți spirituale – icoana, un adevărat „axis mundi”, după cum o numea Mircea Eliade – un loc de întâlnire a cerului cu pământul și a sfinților cu oamenii.

Iar nevoia de icoane nu s-a stins niciodată. O dovedeşte munca micilor iconari din Feldru care vă oferă, în aceste zile, într-o viziune proprie şi liberă – frânturi din împărăţia cerească, oglindite într-un ciob de sticlă.

Pentru că Patriarhia română a numit acest an Anul Satului Românesc, și având acest cerc de pictură pe lângă biserica noastră din Feldru, ne-am gândit să ne amintim și noi de satul românesc… Pentru că în fiecare casă din zona noastră existau o mulțime de icoane, majoritate provenind de la Nicula, unde exista un centru renumit de icoane pe sticlă… Am vrut și noi alături de profesorul Daniel Paneș, să renaștem această tradiție a icoanei pe sticlă pe Valea Someșului…”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro preotul Ioan Clapa.

Acesta ne-a mai povestit că centrul de pictură își desfășoară activitatea la Feldru de patru ani, timp în care a reușit organizarea a patru expoziții – două la Bistrița și două la Năsăud.

Este ceva cu totul special să pictezi icoane… Ca să poți picta, ca și în cazul în care vrei să te rogi, ai nevoie să te liniștești, ai nevoie să pătrunzi înăuntrul tău. Toți iconarii adevărați, înainte de a picta o icoană, se roagă… Face parte din ritualul de a picta o icoană. Au nevoie de liniște, de pace, au nevoie de o anumită stare interioară…”, a mai explicat Ioan Clapa.

Iar cea mai mare bucurie care a rămas în urma expoziției și a efortului elevilor din Feldru este aceea că „deși, în general copiii sunt mai agitați în ziua de azi, ei au reușit să se liniștească și să încerce să picteze. Se poate… Când adunăm copiii în jurul unui lucru măreț, ei se mobilizează exemplar…”, a mai spus preotul Ioan Clapa.

Icoanele pictate de micii iconari din Feldru vor putea fi admirate pentru trei sau patru săptămâni. Preotul Ioan Clapa ne-a mărturisit că nu s-au gândit să le vândă. În finalul expoziției, copiii vor avea ocazia să le ia acasă.

Eu am pictat o icoană cu Pavel și Grigore, a fost un model mai greu de găsit, dar până la urmă ne-am descurcat, este acolo sus și o inscripție în limba ebraică, am vorbit cu cineva de la noi din sat să ne ajute cu ramele, mi se pare că a ieșit o expoziție minunată…”, ne-a povestit Lenuța Mari, elevă în clasa a VII-a, în Feldru.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

FOTO – Cu Ciao Bella, frumoasă și sub plapumă: Pijamale satinate, compleuri fine din bumbac, lenjerii ”fierbinți”…

Chiar dacă e rece afară și ai sta doar în casă, sub plapumă, și acolo poți...

PRO COMPRESOARE Bistrița: Soluția pentru curățarea impecabilă a filtrului de particule

Funcționarea mașinilor, mici sau mari, a utilajelor, etc. poate fi afectată de înfundarea filtrului de particule. ...

Sanovil angajează fiziokinetoterapeut, Transmixt caută mecanici și electroniști auto! Locuri de muncă, disponibile în Bistrița

Transmixt Bistrița angajează mecanici și electroniști auto. Sanovil are nevoie de un fiziokinetoterapeut, dar și un inginer întreținere echipamente și economist / inspector resurse umane. Noi locuri de muncă - disponibile în Bistrița: