14.9 C
Bistrița
joi, martie 28, 2024

FOTO: Mii de catrințe și zadii din Bistrița-Năsăud, la Biblioteca Națională a României!

La Biblioteca Națională, în aceste zile, strălucesc nu doar cărțile – ci și câteva mii de catrințe din Bistrița-Năsăud și alte zone din Ardeal. „Au rămas înmărmuriți… N-au mai văzut așa ceva…”

O inedită expoziție de zadii a fost inaugurată ieri, la Biblioteca Națională a României: „Sunt cele 2500 de zadii pe care l-am mai expus o singură dată în întregime, pe stadionul din Bistrița, în cadrul evenimentului Manifest ZADIA… Vreo 300 de zadii am expus și în decembrie, la Muzeul Literaturii din București, însă pe toate la un loc nu am mai avut unde să le prezentăm…”, a mărturisit pentru Bistrițeanul.ro Gavril Țărmure, managerul Centrului Județean pentru Cultură.

Este vorba despre o inițiativă a Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și a Fundației Societatea de concerte Bistrița, în parteneriat cu Biblioteca Națională a României.

Curatorul evenimentului a fost Antigona Silvia Rogozea, asistent curator – Lina Țărmure, iar amfitrion – Carmen Mihaiu, directorul general al Bibliotecii Naționale a României.

Expoziția poate fi vizitată până în 22 aprilie. Proiectul cuprinde 2500 de zadii (supranumite și „catrințe” sau „pânzături”, în funcție de zona geografică) și își propune să readucă în atenție creații vestimentare românești care se constituie ca o expresie vie a unei culturi vizuale rafinate, a imaginației și a creativității femeii în contextul rural românesc tradițional.

Toate aceste creații prezintă un caracter de unicat, fiecare femeie adăugând elemente personale grafiei și modelelor specifice zonei.

Dacă până în urmă cu 40-50 de ani fiecare gospodărie deținea un război de țesut, la care se confecționau toate hainele familiei, această practică a dispărut progresiv în ultimele decenii. Expresia estetică a zadiilor și a acestui tip de creație ne încurajează în încercarea de a determina un interes contemporan vizual pentru zadie, acesta manifestându-se la nivelul culturii populare similar cu interesul pentru ia reintrată în ultimii ani în cotidianul vestimentar”, a precizat curatorul expoziției.

Bucureștenii au rămas înmărmuriți… N-au mai văzut așa ceva… Am găsit și un sistem inedit de panotare: domnul Iugan ne-a ajutat cu vreo 600 de scânduri înalte de 3 metri, pe care au fost aranjate cele 1250 de perechi de catrințe…. Arată foarte bine. Este cel de-al doilea eveniment major organizat de Centrul Județean pentru Cultură la București, după expoziția de pictură și sculptură mică inaugurată în decembrie, în cadrul unui proiect de anvergură, intitulat de noi Cucerirea Capitalei prin Cultură…”, a mai explicat Gavril Țărmure.

Foto @ Romică Zaharia

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM caută reprezentant vânzări Bistrița

Materom angajează Reprezentant vânzări Bistrița-Năsăud. Postul este disponibil în Bistrița. Se oferă venituri financiare motivante + bonus in functie de performanțe, mașină de serviciu, laptop, telefon, contract perioadă nedeterminată. 

5 motive pentru a îți lua un colțar de bucătărie

Colțarele sunt o categorie de piese de mobilier extrem de practice și de confortabile, în același timp. În cazul în care te-ai gândit să cumperi un colțar pentru bucătărie, dar nu ești încă hotărât dacă este sau nu o idee bună, te ajutăm să îți clarifici această întrebare în materialul de față.

NOI locuri de muncă, la Masterfoam și Stewo Plast Năsăud: Se caută șef de schimb, reglor

MasterFoam Grup Bistrița are nevoie de șef de schimb, operatori producție, tehnicieni și magazioneri. Stewo Plast Năsăud are nevoie de un reglor cu experiență, iar Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, infirmieră și fiziokinetoterapeut. Noi locuri de muncă sunt disponibile la Sercaver SRL, Rombat sau Electroplast.