2.4 C
Bistrița
sâmbătă, aprilie 20, 2024

FOTO: O premieră la Bistrița! „Pericol real există întotdeauna. Fără excepții…”

Reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bistrița”, membri ai echipajului pirotehnic și posesorii de detectoare de metale autorizați din Bistrița, Negrilești, Cireșoaia, Beclean și Dej s-au întâlnit ieri, la sediul ISU Bistrița.

A fost o surpriză plăcută și pentru noi. Întâlnirea a fost propusă de pompierii militari de la ISU Bistrița-Năsăud, tocmai pentru că în ultimi ani detectoriștii au găsit foarte multă muniție activă în județ. A fost prima întâlnire de acest gen în Bistrița și, din câte știm noi, a fost și o premieră națională…”, ne-a mărturisit Daniel Georgiu – unul dintre cei mai pasionați utilizatori ai detectorului de metale – care a făcut descoperiri extraordinare pentru istoria orașului:

EXTRA: Printre zeci de conserve, la Breaza s-au descoperit obiecte dacice de acum 2.500 de ani…!

RECORD: Monede de argint, descoperite într-o pădure de lângă Bistriţa!

FOTO: Descoperire SENZAŢIONALĂ în apropiere de Bistriţa!

Un topor din Epoca Bronzului a fost descoperit de un IT-ist lângă Bistrița

SURPRIZĂ de proporţii! A fost descoperit un sigiliu al oraşului Bistriţa cu un cap de struţ datând din secolele XIV–XV

A fost o „întâlnire de lucru” extrem de necesară la care au participat posesorii de detectoare de metale autorizați din Bistrița, Negrilești, Cireșoaia, Beclean și chiar Dej.

Am povestit despre noua aplicație 112 care transmite și coordonatele GPS, în cazul în care avem de anunțat descoperiri de muniție activă – mai ales în zone izolate și greu accesibile, unde preluarea de reper vizual este cam imposibilă… Ne-am instalat și noi aplicația, am vorbit și ni s-au prezentat detalii importante despre prevenție, siguranță și prim-ajutor…”, a mai explicat Daniel Georgiu.

Evenimentul a fost cu atât mai important și necesar cu cât detectoriștii vor putea informa și ei, la rândul lor, alți colegi, în legătură cu legea privind elementele de muniție activă care trebuie respectată.

Pericol real există întotdeauna când găsim muniție activă. Fără excepții. Întotdeauna detectoristul își pune viața în pericol atunci când descoperă astfel de elemente. Modul în care sapă, felul în care știu să se oprească la timp sau să recunoască la timp că ar fi muniție – toate acestea îi pot salva viața. Evident, trebuie alertate imediat autoritățile. Cu cât sunt mai vechi elementele de muniție, cu atât sunt mai instabile, deci și deosebit de periculoase…”, a subliniat Daniel Georgiu.

În județul Bistrița-Năsăud detectoriștii nu au căzut niciodată victime unor nefericite accidente. „Pentru că noi am respectat procedura… În schimb știu câteva cazuri în care s-a lăsat cu membre amputate, ori chiar și cu decese în județ, după ce copii sau adulți au găsit astfel de elemente, însă nu au știut cum să procedeze corect…”, a mai admis Daniel Georgiu.

În cadrul acestei reușite întâlniri s-a făcut și o instruire de prim ajutor, având în vedere că detectoristul se expune pericolului de multe ori, alegând deseori zone greu accesibile și cu un potențial de pericol ridicat față de zonele urbane.

S-au prezentat reguli vitale de siguranţă şi modul de comportare faţă de muniţiile rămase neexplodate. Pompierii militari le-au expus detectoriștilor și principalele tipuri de muniţii care au fost identificate la nivelul judeţului, dar și o analiză statistică a intervențiilor pirotehnice.

Această întâlnire a strâns legături frumoase între pasiune și prevenție. Au fost împărtășite experiențe proprii, idei și propuneri pentru o colaborare cât mai bună între unitatea noastră și pasionații de detecție metale”, au transmis cei de la ISU Bistrița.

Foto @ ISU Bistrita & Holland.ro

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.