1.3 C
Bistrița
joi, decembrie 7, 2023

FOTO: Ploaie de stele! Cel mai spectaculos fenomen astronomic – savurat de bistrițeni pe Aerodrom

Peste 100 de bistrițeni se află în aceste momente pe Aerodromul din Bistrița pentru a savura ploaia de stele anunțată pentru această noapte: oamenii și mai ales copiii adunați aici întâmpină fiecare stea care luminează cerul cu câte un „uaaau!” plin de încântare…

Bistrițenii au început să sosească pe pajiștea Aerodromului încă de la ora 20:30, toți fiind „dotați” de acasă cu pături, haine groase, răcoritoare și alimente de „ronțăit”, iar în jurul orei 23 încă sosea lume curioasă să vadă ploaia de stele.

Voluntarii de la POV 21 coordonați de Gavrilă Urs – un cunoscut pasionat al astronomiei din oraș – sunt cei care au organizat evenimentul sub forma unui Star Party, oferindu-le celor prezenți sfaturi și indicații referitoare la poziția optimă și direcția spre care să privească pentru a surprinde cele mai multe stele căzătoare.

Avem aici 2 telescoape de tip reflectoare Newton, care sunt capabile să reflecte lumina, sunt dotate cu o oglindă care apoi concentrează lumina în pupila ochiului. Sunt specializate pe obiecte mai puțin luminoase, pentru că au capacitatea de a aduna multă lumină. Lunetele, de pildă, sunt mai potrivite pentru obiectele luminoase care au nevoie de mărire, cum ar fi planetele. Telescoapele acestea sunt complet computerizate și automatizate, după ce îl reglezi recunoaște toate obiectele de pe cer…”, a explicat Gavrilă Urs pentru Bistrițeanul.ro.

Ceea ce este și mai interesant e faptul că, în această seară se pot observa de aproape și cele 4 planete mai rar vizibile simultan pe cer – Marte, Venus, Saturn și Jupiter. „Avem la dispoziție și un  laser astronomic cu care vom prezenta celor de aici o introducere în orientarea pe cer și constelațiile zodiacale vizibile pe timpul verii”, a mai spus Gavrilă Urs.

„Este un eveniment minunat, am aflat de el de pe Facebook, nu le-am spus copiilor unde îi aducem pentru că am vrut să fie o surpriză. Ne bucurăm că am ajuns aici și cred că ar fi extraordinar să îi putem aduce pe copii undeva unde să învețe despre planete și tot ce înseamnă galaxia. E un eveniment reușit la care merită să participi fie că ești mic sau mare…”, a mărturisit Maria Lorințiu, una dintre mămicile care a sosit pe Aerodrom însoțită de copii.

Este pentru prima oară când vin aici, am fost impresionată de mulțimea de oameni și de planetele Venus, Saturn, Jupiter și Marte pe care le-am văzut prin telescop. Am văzut și câteva stele căzătoare și mi-am pus câteva dorințe, dar nu vi le pot spune, că după aia poate nu mi se mai împlinesc”, ne-a povestit Diana Fiscutean.

Florina Dan, o altă tânără din Bistrița pe care am întâlnit-o pe Aerodrom, a recunoscut că a ratat evenimentul similar de anul trecut, și că acum se simte foarte bine și în largul ei: „Muzica e ok, atmosfera e ok… Am reușit să văd trei stele căzătoare! Am rămas surprinsă că a venit atâta lume, mai ales că locația nici nu e chiar ușor accesibilă… Și mai este și duminică seara…!

Ploaia de stele din această noapte este cunoscută sub numele de Perseide – fiecare stea căzătoare reprezentând, practic, o dâră luminoasă lăsată de o particulă sub un mm diametru care arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracţiune de secundă se vede acest fenomen, denumit de astronomi meteor (stea căzătoare), în timp ce pietrele care cad pe Pământ se numesc meteoriți, după cum ne explică specialiștii de la Observatorul astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București.

Denumirea de „ploaie de stele” sau „stele căzătoare” își are radiantul în constelaţia Perseu, de unde i se trage şi numele de Perseide. Constelaţia Perseu (în latină Perseus) este o constelaţie din emisfera nordică traversată de Calea Lactee. În luna august ea este vizibilă după miezul nopţii.

Gina Bontaș

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Scurt ghid turistic pentru cei care vor să viziteze Macao

Macao mai este cunoscut și ca „Vegas-ul Chinei” grație multitudinii de cazinouri de top prezente în acest oraș. El este însă și o destinație turistică ideală dacă vrei să petreci un weekend sau chiar mai mult într-un oraș asiatic extrem de dezvoltat.

Stewo Plast Năsăud caută personal curățenie, Orange angajează manager. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Stewo Plast Năsăud caută personal curățenie. Se oferă salariu atractiv, transport asigurat, bonuri de masă de 30 lei/zi lucrătoare. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de specialist marketing & comunicare și infirmieră part-time.

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...