7.1 C
Bistrița
vineri, aprilie 19, 2024

FOTO – Ruine. Rămășițe. Resentimente: Cum să gândim patrimoniul într-o cheie non-triumfalistă

O nouă galerie de artă și-a deschis porțile în această seară, în Bistrița. Este amenajată într-un spațiu neconvențional, pe strada Gh Șincai la numărul 20, în holul unei clădiri monument istoric. 

Ideea era tocmai asta: să încercăm să revitalizăm spații private sau lăsate la voia întâmplării. Pentru a le pune în circuitul comunitar. Dar ca decizie a administrației, ca o decizie de sus, ci ca o mobilizare a cetățenilor acelui loc – a oamenilor din oraș care vor să se implice să transforme locul într-unul viu. 

Am deschis această Galerie de artă cu o expoziție de fotografie dedicată patrimoniului. Ne dorim să expună aici artiști tineri sau artiști consacrați. 

Ideea este să deschidem aceste spații către comunitate, prin expoziții mici, fără pretenții canonice, dar, în același timp, cu o foarte puternică orientare către arta comunitară…”, a explicat Simion Pop, unul dintre voluntarii Petrus Italus Trust.

Acesta a povestit despre expoziția de fotografie inaugurată astăzi, în imobilul de pe strada Gheorghe Șincai Nr 20.

Avem aici de admirat 11 fotografii realizate de Karina Ciuruș, Wenzeslaus Mir, Gered Zsolt și Ioan Lucian Petraș. Este, practic, un ghid vizual pentru întâlnirile noastre cu patrimoniul arhitectural al Transilvaniei, după cum au declarat inițiatorii acestui demers. 

În general, când vorbim de patrimoniu, o facem într-un mod foarte triumfalist. Ne lăudăm, ne mândrim cu bla, bla… După această efuziune de mândrie, de cele mai multe ori patriotică, apare și o problemă administrativă. Ce facem cu acest patrimoniu? Cui aparține? Care sunt comunitățile implicate? În Transilvania, unde avem un conglomerat de comunități, avem monumente culturale care aparțin diferitelor comunități – istoric sau legal. Multe sunt lăsate în paragină, multe sunt pe cale de a fi salvate…

Relația noastră concretă cu aceste obiecte de patrimoniu este o relație foarte încărcată emoțional și afectiv. În sensuri pozitive sau negative… Suntem în situația în care trebuie să concurăm cu un imaginar turistic foarte amplu. Dar noi, oameni ai locului știm că avem o anumită relație concretă cu biserica noastră evanghelică din Bistrița, de pildă. Ce ni s-a părut interesant – în această propunere de a gândi patrimoniul într-o cheie non-triumfalistă – este tocmai încercarea de a căuta perspectiva potrivită…”, a mai spus Simion Pop.

Programul serii propus de Petrus Italus Trust continuă cu un concert de jazz susținut de trupa americană Mike Parker’s Trio Theory, în curtea casei de pe Dornei 14-16 – pe pasajul VI. 

Curtea unei case din centrul istoric, „salvată” și transformată în galerie permanentă de artă și loc pentru spectacole

În program a fost inclusă și o paradă de modă coordonată de profesoara Loredana Chiș, de la Liceul de Arte „Corneliu Baba” din Bistrița.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama JELNA, Clinica Sanovil și RCB Electro

Crama JELNA are nevoie de bucătar, ajutor bucătar și personal curățenie. Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut, economist, asistent medical generalist. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ROMBAT, RCB Electro, STEWO Năsăud și Aquabis. 

Se fac angajări la Stewo Năsăud și Supercom! Se caută secretară cu abilități de contabilă și operator în Sânmihaiu de Câmpie

Societate comercială din Sânmihaiu de Câmpie angajează secretară cu abilități de contabilă și operator introducere date. Noi locuri de muncă sunt disponibile la ICPE Bistrița și Restaurant Hotel Coroana. Supercom are nevoie de conducători auto și mecanici, dar și muncitori necalificați. 

Mobilă nouă, fără defecte! Calitate germană, prețuri excelente! Mobilă Outlet Gherla oferă un discount de 10% cititorilor noștri la toate piesele de mobilier! Oferta...

Mobilă Outlet Gherla aduce pe piața din România mobilă nouă, sigilată și de cea mai înaltă calitate, de la furnizori consacrați din Germania. Aici găsiți o gamă variată de mobilier pentru toate încăperile locuinței, la prețuri mult mai mici față de prețul de catalog al furnizorilor.