21.6 C
Bistrița
luni, mai 29, 2023

FOTO: Ruinele fostei Biserici Evanghelice din Ghinda se transformă! Ce planuri au autoritățile locale:

În centrul localității Ghinda a existat o Biserică Evanghelică, demolată spre sfârșitul anilor 1980. Muncipalitatea a cumpărat acea zonă, iar acum are în plan să o transforme. În ceva foarte dorit de localnici.

În centrul localității Ghinda, lângă râu, a fost construită o Biserică Evanghelică.

Aceasta a fost edificată, conform unei inscripţii din peretele navei la 1584. Dar a fost distrusă de incendiu din 1661, bolţile fiind refăcute în stil baroc la 1790. În turn se menţionează montarea unui ceas la 1739, opera meşterului bistriţean Georg Lochner. Iar orga confecţionată de către organistul Muller data din 1741, înlocuită de alta nouă la 1886 cu fonduri puse la dispoziţie de către asociaţia Gustav Adolf.

Conform Medievistica.ro, degradarea zidurilor bisericii au determinat mutarea clopotelor şi altarului (1857) în alte locaţii ulterior biserica fiind demolată. Aceasta s-a întâmplat undeva la finele anilor 1980.

Terenul pe care a fost amplasată biserica a fost cumpărat de niște localnici, iar apoi, Primăria Bistrița a prins în buget suma necesară achiziționării acestei suprafețe de peste 1.500 mp.

Pentru această zonă, municipalitatea are în plan un proiect ce valorează un milion de lei.

„Am achiziționat acest teren cu intenția de a realiza un parc, un loc de socializare în centrul localității componente Ghinda. Bineînțeles că dorim să valorificăm rămășițele zidurilor vechii biserici evanghelice. Vom avea o rotundă specifică centrelor localităților săsești. Nu e un spațiu foarte mare, dar eu spun că aduce un plus de frumusețe pentru localitatea componentă Ghinda”, a explicat primarul Ovidiu Crețu.

Proiectul acesta este încă în faza de evaluare.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Balkan International Wine Competition, pentru prima dată în România! Cină de gală, alături de cei mai buni maeștri ai vinului din Europa

La început de iunie, spectaculosul castel Teleki de la Posmuș devine „capitala” europeană a vinului. Balkan...

Noi locuri de muncă, la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building și Iproeb. Ofertă Marea Britanie

Se caută personal pentru construcția rețelelor de fibră optică în Marea Britanie. Este nevoie de supervizor șantier, jonctor fibră optică, șofer profesionist, asfaltator, excavatorist, muncitor. Noi locuri de muncă, disponibile și la Supercom, GeoSil Clean, Amicii Building sau IPROEB.

Organizatorii Transylvania Green Energy Forum au anunțat speakerii din cadrul evenimentului

Transylvania Green Energy Forum are loc în curând la Cluj-Napoca. Tranziția înspre energia verde devine o...