19.1 C
Bistrița
joi, iulie 29, 2021

EXTRA: Artista comparată cu Marlene Dietrich, Edith Piaf și Cesaria Evora – pentru prima oară în concert la Bistriţa!

 A colaborat cu Nina Hagen sau Pina Bausch, și-a petrecut adolescenţa în casa văduvei celebrului dramaturg Bertolt Brecht şi a făcut parte dintr-o trupa rock est-germană: Sanda Weigl, artista care a colaborat cu regizori celebri, la Teatrul Schiller şi a cucerit cluburile din New York interpretând Maria Tănase pe ritmuri de jazz va fi prezentă sâmbătă, pentru prima oară, la Bistriţa!

Sanda Weigl aduce în luna noiembrie, în România, o serie de concerte în Satu Mare, Cluj, Bistrița, Brașov, Târgu Mureș și București, care prezintă unul dintre cele mai speciale proiecte ale sale, Lost in The Stars.

Lost in The Stars – The Music of Kurt Weill este un spectacol de cabaret și jazz care prezintă cântece ale culturii germane expresioniste în interpretarea a trei muzicieni de excepţie: Sanda Weigl, Lucian Ban și Mat Maneri. Piese din „Opera de trei parale”, precum și alte compoziții semnate de Kurt Weill sunt radical reimaginate într-un program care trece prin elemente de cabaret și muzică clasică de avangardă a secolului XX combinate cu jazzul specific orașului New York.

Evenimentul are loc sâmbătă seara, pe 24 noiembrie, la Sinagogă, de la ora 19!

Sanda Weigl

Comparată cu Marlene Dietrich, Edith Piaf și Cesaria Evora, Sanda Weigl s-a născut la București, unde a locuit până la vârsta de 13 ani, când a emigrat împreună cu familia în Berlinul de Est. Adolescența și-a petrecut-o în casa văduvei celebrului dramaturg Bertolt Brecht. A făcut parte dintr-o trupa rock est-germană, unul dintre cântecele ei devenind numărul unu în topurile vremii. A colaborat cu regizori faimoși, precum Robert Wilson sau Luc Bondy, lucrând în teatrul Schiller, de aceasta dată în Berlinul de Vest. Emigrată la New York a adaptat melodiile Mariei Tănase și muzica țigănească tradițională pentru ritmurile specifice jazzului. Succesul muzicii sale în cluburile newyorkeze i-a adus numeroase cronici pozitive în presa germană și americană.

Lucian Ban

Muzician de origine română, Lucian Ban a colaborat de-a lungul ultimului deceniu cu unii dintre cei mai prestigioși artiști de pe scena orașului cunoscut drept „Mecca jazzului american”, printre aceștia numărându-se Barry Altschul, Bob Stewart, Sam Newsome, Tony Malaby, Mark Feldman și alții. Sub semnătura lui au apărut mai multe albume de jazz care i-au adus renumele de „unul dintre cei mai talentați pianiști care au sosit pe scena newyorkeză în ultimul deceniu. Nominalizat de două ori în 2005 și 2006 pentru „Best European Jazz Musician” de Hans Koller Foundation și Guvernul Austriei, pianistul și compozitorul Lucian Ban este originar din Transilvania. Din 1999 trăiește și activează profesional în New York, ca muzician de jazz și curator al Bucharest Jazz Festival (primele trei ediții) și al primei stagiuni Artist in Residence de la ARCUB.

Mat Maneri

Nominalizat la premiul Grammy pentru „cel mai bun album de muzică alternativă” în 2006, Mat Maneri a studiat în particular cu fondatorul Juilliard String Quartet, Robert Koff, și cu virtuozul contrabasului Miroslav Vitous. Maneri a primit o bursă ca violonist principal la Walnutt Hill High School, dar a părăsit școala pentru a urma o carieră în muzică. În 1990, Matt a fondat împreună cu Randy Peterson celebrul grup Joe Maneri Quartet. A început să editeze albume ca lider în 1996 și a dezvoltat patru ansambluri muzicale.

Nu rataţi astă-seară, la Sinagogă, prima ediţie a unui eveniment special: SERENADA – recital extraordinar de lieduri, canțonete și arii din opere celebre. Concertul are loc de la ora 19.00, la Sinagogă, fiind susţinut de tenorul Eugen Mihai Raita şi sopranele Alexandra Iuga şi Andreea Nedelcu, acompaniaţi, la pian de Mihail Cristian Lepădatu.

Eveniment oferit de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi Asociația culturală „Raitas vox”.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Filexpo – Noul Centru comercial cu capital 100% Bistrițean. Va face diferența!

Deschidere va avea loc joi,  29 iulie h 11. Managerul  de comunicare al Filexpo, declară : “Inițial...

FOTO/VIDEO: ”Arome din Călimani” vinde, usucă și congelează afine de pădure pentru cofetării și restaurante! Povestea unei afaceri de familie

Gustul pădurii -  fresh, congelat sau uscat - ajunge acum în cofetării, restaurante sau pe mesele...