-0.6 C
Bistrița
marți, ianuarie 31, 2023

FOTO – Ruralis ne dezvăluie minunile naturale de lângă noi: Cum puteți admira Sfinxul și Babele „de Bistrița”

Bistrița are încă multe lucruri spectaculoase și demne de oferit localnicilor. Este și cazul unor pietre „sculptate” de apele râului Bistrița Ardeleană care amintesc de Sfinxul și Babele din Bucegi. Acestea străjuiesc singura cascadă naturală din apropierea orașului. Aveți onoarea să le vedeți mâine, 31 octombrie, într-o plimbăreală pusă la cale de Cristian Țetcu de la Asociația Ruralis.

Natura vă iese în întâmplinare, în acest week-end, cu câteva peisaje spectaculoase și demne de admirat, la doi pași de Bistrița! Activistul de mediu Cristian Țetcu, coordonatorul Asociației Ruralis, organizează de ceva vreme încoace tururi ghidate prin împrejurimile orașului.

Totul face parte dintr-un amplu proiect de documentare a Ariei Naturale Urbane pe care Bistrița o poate oferi. „Cred că suntem cel mai mic oraș care a reușit să pătrundă într-un asemenea proiect al elitelor – în Coaliția pentru Natura Urbană. Ne propunem să le dezvăluim bistrițenilor frumusețile naturale ale orașului – atâtea câte mai sunt. Toate aceste zone pe care le-am documentat și vizitat în această vară și toamnă reprezintă, practic, mai mult decât un parc.

Sunt zone semi-sălbatice pe care vrem să le integrăm în viața bistrițenilor. Ne-am bucura dacă am reuși să-i întoarcem cu fața către râul Bistrița Ardeleană, în această duminică…”, ne-a explicat Cristian Țetcu, coordonatorul Asociației Ruralis.

Peste 300 de bistrițeni au acceptat provocările și plimbările propuse de Asociația Ruralis în jurul orașului.

Am făcut asemenea tururi ghidate și cu elevi. Am traversat, de pildă, zilele trecute, Pădurea Jelnei și Pădurea Ghinzii, pentru a ajunge în Parcul cu Peri Seculari de pe Dealul Cocoș. Aceste plimbări sunt deschise pentru toată lumea. Duminică, 31 octombrie, ne întâlnim la ora 10.30, la puntea suspendată de la lacul MHC. Pornim pe malul stâng al râului Bistrița Ardeleană, până la podul rutier peste râu spre Dorolea, la limita cu localitatea Livezile.

Ne vom întorce pe malul drept al râului, pe un traseu paralel, urmând să ajungem la lacul MHC. Este vorba despre o plimbăreală de aproximativ 20 de kilometri și ar dura cam 7 ore. Traseul este ușor și nu presupune diferențe de nivel.

Vom discuta despre conservarea biodiversității locale. Dar și despre ce reprezintă pentru noi acest râu minunat. Vom urmări starea râului, gradul de poluare, accesibilitatea la corpul de apă. Vom povești și despre oportunitățile pe care le oferă bistrițenilor existența lui în apropierea orașului”, ne-a mai povestit Cristian Țetcu.

Activistul de mediu a amintit că pe traseu vor putea fi admirate și singura cascadă naturală și trovanții care sălășluiesc în zonă.

Seamănă pe undeva cu Sfinxul și Babele de pe Bucegi. Seamănă cu stalactitele și stalacmitele din peșteri, ca modalitate de formare. Iar pentru noi este mai mult o modalitate de conștientizare a importanței Ariilor Naturale Urbane”, ne-a mai explicat Cristina Țetcu.

adar, duminică, 31 octombrie, de la ora 10.30 – sunteți cu toții invitați să descoperiți surprizele pe care împrejurimile orașului nostru le ascunde.

Este obligatoriu un echipament adecvat: bocanci, haine sport și protecție, rucsăcel, apă și o gustare.

Se respectă legislația sanitară specifică COVID-19.

Bistrița, în Coaliția pentru Natură Urbană: O provocare fără precedent pentru bistrițeni!

Calitatea vieții în orașele noastre se degradează continuu. Ariile Naturale Urbane sunt soluții care răspund acestor probleme.

Ariile Naturale Urbane integrează elemente de conservare a biodiversității și de educație de mediu în natură. Ele au un rol esențial în procesul de adaptare a orașelor la schimbările climatice.

Ne dorim constituirea unei Zone Naturale Urbane în imediata apropiere a orașului. Ea va fi constituită din Pădurea Codrișor, Pădurea Ghinda și Pădurea Jelna, Livada cu peri seculari de pe Dealul Cocoș, Lacul MHC și râul Bistrița Ardeleană pe teritorul administrativ al orașului – au explicat cei de la Ruralis. 

Un alt spectaculos tur ghidat a avut loc și săptămâna trecută, prin pădurea Codrișor 

Plimbare a oferit o perspectivă care a răspuns unor întrebări care îi frământă pe iubitorii de natură. Cum să ne bucurăm de viața și frumusețea prezentă în aceste zone naturale urbane? Cum să ne dăm seama când sunt în pericol…? Cum să reacționăm la abuzurile la care sunt supuse…? 

Foto @ Simona Păcurar

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. SIMONA si CRISTIAN TETCU cei mai mari iubitori de NATURA , cei mai determinati ecologisti si oameni normali ai Bistritei.
    Ei fac poze, cerceteaza, admira si incearca sa ne deschida ochii , si celor comozi si mai ales administratiilor orasului care sunt la fel de paraleli cu ce avem si nu stiu si nu-i intereseaza sa angajeze proiecte de salvare a locurilor mirifice pe care le avem.
    FELICITARI dragi prieteni ! Tinem aproape .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Se fac angajări la Crama Jelna, Clinica Sanovil și Electroplast

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la Electroplast care angajează Key Account Manager. Crama...

Amicii Building angajează ingineri constructori și finisori amenajări interioare/exterioare! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la AMICII  BUILDING, unde este nevoie de finisori...

Probleme la sistemul de direcţie al mașinii? Beneficiază de oferta MATEROM AUTOMOTIVE Service

Dacă ai probleme la sistemul de direcție al mașinii, e momentul să te bucuri de oferta MATEROM AUTOMOTIVE Service! Prețuri avantajoase: