8.6 C
Bistrița
duminică, mai 11, 2025

FOTO – Salonul de minerale, fosile și geme – la Muzeul din Bistrița: Pietre semipreţioase, corali, dinți de rechin și multe alte surprize

Impresionante „flori de mină”, minerale brute și pietre semi-prețioase din România, din Carpații Orientali (zona minieră Baia-Mare) și Munții Apuseni, dar și din alte regiuni ale Terrei – pot fi admirate de azi până duminică, la Muzeul din Bistrița. Aici s-a deschis ediția 30 a Salonului de minerale, fosile și geme.

Este cu atât mai special, cu cât pasionații de geologie și colecționarii sărbătoresc 30 de ani de la primul Salon de minerale, fosile și geme.

Până duminică, zilnic între orele 10 – 20 – în curtea muzeului aveți ocazia să aflați o mulțime de povești interesante direct de la specialiști geologi. Alături de ei – și colecţionari pasionați sau comercianţi de minerale din Baia Mare, București, Timişoara, Argeș, Sângeorz-Băi.

Vor fi etalate colecţii deosebite de pietre semipreţioase şi obiecte ornamentale. Dar și fosile aparținând diverselor ere geologice: corali, amoniți, dinți de mosasaur, dinți de rechin, lemn opalizat.

Pentru copii, există și minicolecții, figurine de forme și cromatică aparte, provenind de pe aproape toate continentele.

De menționat sunt bijuteriile confecționate din argint și cupru argintat, alături de cele realizate din pietre fine şi ornamentale. Vorbim despre turcoaz, lapis lazuli, rubin, safir, smarald, carneol, ametist, cuarţ fumuriu, agat, jad, citrin, cuarț roz, malachit. Tot aici – și mici fragmente de meteoriți sau tectite.

Manifestarea de tradiție a instituției muzeale din Bistrița are și scopul de a informa şi forma vizitatorii despre anumite subiecte interesante din sfera mineralogiei şi paleontologiei”, a explicat coordonatorul proiectului, cercetător știinţific III, dr. ing. Marius Horga.

Salonul de minerale are și o componentă științifică. El va cuprinde conferința Paleontologia vertebratelor în România: fosile, bio-evenimente, geologie, susținută de prof. univ. dr. ing. Vlad Codrea, de la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.

Participanţii la Salonul de minerale, fosile şi geme 2024:

  • ing. geolog Claudia Groza, ing. geolog Dorin Groza,
  • ing. geofizician Andrei Costin,
  • ing. minier Ştefan Strimb, Maxim Hîruța, Cătălina Hîruţa,
  • Manu Nasiri, Gabriela Sandu, Gheorghe Tincă.

Evenimentul este organizat de Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Secţia de Ştiinţele Naturii, în parteneriat cu S.C. ICPE Bistriţa SA, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca – Laboratorul de Paleotheriologie, Universitatea Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, Facultatea de Geografie, Extensia Universitară Bistriţa.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: Care sunt cele mai iubite torturi la Cofetăria Cristina! TOP 5 texturi adorate de clienți

De peste 30 de ani, Cofetăria Cristina îi răsfață pe bistrițeni la toate evenimentele importante din viața lor, de la aniversări, nunți, botezuri și până la petreceri organizate de firme, cu torturi spectaculoase și totodată delicioase. Deliciul suprem, aflat pe locul întâi în preferințele clienților, este...

FOTO: Sala de evenimente Giulia 1 s-a schimbat la față! E mai elegantă de cum o știați, gata de nunți de poveste!

Cine din oraș n-a fost până acum măcar o dată la o nuntă la sala de evenimente Giulia 1?! De la inaugurare și până acum, sala a fost preferata nunților cu ștaif din oraș, iar zeci de perechi de miri și-au răsfățat invitații în localul elegantă. Acum, după ani de evenimente, sala a trecut printr-un amplu proces de renovare și e mai frumoasă și elegantă ca niciodată.

Rombat lansează o aplicație digitală pentru bateriile de autoturisme și autocamioane

Rombat Bistrița, singurul producător integrat de baterii auto din România, lansează prima aplicație cu scanare QR. Prin intermediul acesteia se digitalizează procesul de generare și gestionare a garanțiilor pentru bateriile auto și HD (heavy duty - camioane).