13.4 C
Bistrița
sâmbătă, mai 21, 2022

FOTO: Țuica din pere piperate – „Regina palincilor” și un Elixir misterios – tăriile rare produse în Bistrița-Năsăud, de Brendea&Sons

„Brendea&Sons” scrie povestea unei mici distilerii artizanale din inima Bistriței, unde, de 30 de ani încoace, se produc tării din fructe – țuică sau palincă – cum o știu clienții din restaurantele fine din București, dar și faimosul coniac Brendea, pe care îl veți găsi în capitală, în localurile cu ștaif din Centrul Vechi. Provocarea din fiecare an a lui Petru Brendea, capul familiei și cel care știe secretul celei mai fine țuici sau din ce struguri atent aleși se obține cel mai aromat coniac, este să-și surprindă clienții mereu cu pălinci cu arome rare. Noutatea acestui an este un elixir, o tărie ușoară făcută din struguri și pere piperate, făcut după o metodă veche, aromat și ușor de băut, leac pentru trup și suflet.

Coniac VSOP și XO, pălincă de prune bistrițene, pălincă de Bistrița, pălincă din pere Williams, pălincă din pere piperate sau pălinca din struguri și, din acest an, un Elixir făcut după o rețetă veche, sunt specialitățile produse cu drag în Bistrița-Năsăud, în inima Transilvaniei, chiar a Bistriței, de „Brendea&Sons”, o mică distilerie cu o istorie veche, de peste 25 de ani. Dacă în Bistrița-Năsăud, patria țuicii sau a pălincii – cum îi zic bucureștenii, tăriile rare produse de Petru Brendea nu sunt atât de faimoase, în restaurantele de lux sau în crâșmele cochete din Centrul Vechi al Bucureștiului sunt la mare căutare, iar mai toată producția ia drumul capitalei, an de an. Chiar dacă pandemia a afectat vânzările din acest an după ce restaurantele au stat mai mult închise decât deschise, Petru Brendea nu este deloc îngrijorat pentru că țuica și coniacul sunt mai bune cu cât se învechesc, iar clienții vor fi și mai bucuroși să le descopere la anul, când, cel mai probabil, viața va reveni la normal. Până atunci, la Brendea&Sons spriridușii lui Moș Crăciun împachetează cu grijă pachete cadou cu o suită de pălinci rare Produs în Bistrița-Năsăud, aflate la mare căutare în acest sfârșit de an de către companii, care, se pare, preferă cadourile cu produse tradiționale.

„Pălinca din pere piperate este obținută dintr-un soi anume de pere, care se găsesc doar într-o zonă restrânsă din Transilvania. Este considerată Regina pălincilor pentru că are buchet, gust și arome deosebite, extrem de plăcute de clienți. Printre ultimele produse adăugate în lista noastră sunt pălinca de struguri, pe care o obținem din struguri albi altoiți, al căror buchet și parfum se duce până în produsul final. E o delicatesă, o băutură nouă, rară, inedită, care a cucerit repede publicul. Dar noutatea absolută a acestui an este Elixirul, o băutură naturală, cu o tărie de doar 28 de grade, obținută exclusiv din două tipuri de fructe: struguri și pere piperate, fără adaos de apă sau altceva. Este pur și simplu un distilat din fructe de cea mai bună calitate. Se lasă ușor băută și vă pot spune că are proprietăți miraculoase, ajută digestia și dă o stare de bine, de relaxare. O producem după o metodă veche, utilizată de alchimiști în Evul Mediu”, a declarat Petru Brendea pentru Bistriteanul.ro.

La Brendea & Sons totul este manufacturat, de la coniacul și țuica distilată după metode tradiționale și până la etichetele care însoțesc fiecare sticlă sau ambalajul special în care sunt așezate sticlele cadou, realizat cu ajutorul micilor artizani bistrițeni care știu să împletească papura în fel și chip.

Între 2015 și 2018, coniacurile făcute de casa Brendea în distileria artizanală a familiei, au participat la numeroase concursuri internaționale de vinuri și produse spirtoase obținute din vin, obținând de fiecare dată punctaje care s-au situat în plaja medaliei de argint. Anul trecut, în 2019, s-a organizat prima degustare de pălinci din București, într-o locație a firmei Vinexpert București (partenerul către care merge majoritatea producției, an de an), chiar în centrul Bucureștiului, între Piața Unirii și Palatul Parlamentului, un eveniment în care pălinca de Bistrița și produsele tradiționale specifice zonei noastre au adunat șefii de restaurante din tot Bucureștiul. Mai multe puteți citi AICI.

La Brendea&Sons toată producția este limitată, iar acolo unde sunt sortimente rare, cantitățile sunt extrem de limitate, la fel ca și fructele din care se produc, așa că regula care funcționează este „primul venit, primul servit”. Așadar, oricând vreți să aveți în colecția personală sau să dăruiți cuiva o țuică rară de Bistrița, în ediție limitată, sau un cadou special, care să impresioneze prin tărie, arome, echilibru și prezentare, nu vă rămâne decât să sunați la numărul de telefon 0745549839, singurul mod în care îl puteți contacta pe Petru Brendea, prea prins cu distilarea fructelor ca să mai întrețină o pagină de Facebook. Pe www.brendea.ro veți găsi lista completă a produselor manufacturate la Bistrița, cu drag, de Brendea&Sons.

Dacă nu cunoașteți povestea acestui minunat produs în Bistrița Năsăud, vă propunem spre lecturare articolele următoare:

Coniacul Brendea, o poveste veche de 30 de ani

Palinca de pere piperate a lui Petru Brendea l-a cucerit pe unul dintre cei mai importanți degustători și importatori de băuturi din țară

Produsul Brendea- premiat cu argint la cel mai important Concurs Internațional de Vinuri din România

PRODUS ÎN BISTRIȚA – NĂSĂUD: Fascinanta poveste a cognacului Brendea, produs în tăcere de 25 de ani, chiar în Bistrița

 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum să alegi un laptop bun

In ziua de astazi, laptopurile ne sunt extrem de utile si ne folosim de aceste...

Ce trebuie să știți despre anvelopele all season

Calendarul tocmai a trecut în luna mai și toată lumea este pe cale să plece în...

Rombat caută operatori producție, Îndemânarea Construct are nevoie de ingineri. Locuri de muncă, și la Michaela’s Brasserie!

Clinica Sanovil caută fiziokinetoterapeut și asistent generalist, Îndemânarea Construct angajează ingineri construcții civile și inginer topograf. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la Michaela’s Brasserie: