20.2 C
Bistrița
miercuri, septembrie 27, 2023

FOTO/VIDEO: Concerte extraordinare de muzică clasică la Măgura Ilvei și Năsăud!

„Am făcut școala la Năsăud, era un pian acolo la Liceul „George Coșbuc”, am înțeles că are aproape 160 de ani și în toți anii de liceu n-am auzit niciodată la pianul acela un concert de muzică clasică…!”, ne-a mărturisit Leonida Pop, președintele Asociației „Vasile Voiculescu” – dispus să repare acest neajuns.

Sunt oameni care n-au ascultat în viața lor muzică clasică… Este inadmisibil! Luni, de la ora 12:30, în aula Colegiului „George Coșbuc”, asociația noastră va prezenta elevilor din Năsăud un concert de muzică clasică, sper să fie toată lumea prezentă acolo! De 40 de ani nu s-a mai cântat muzică clasică pe acel pian…”, a mai spus Leonida Pop, originar din Măgura Ilvei, aflat în aceste zile în județ, pentru a oferi concetățenilor săi inedite și nesperate cadouri!

Este vorba despre trei concerte de muzică clasică – unul desfășurat vineri seara, la Sinagogă, unul desfășurat sâmbătă seara în Măgura Ilvei, la Capela Sfântul Lazăr și unul care va avea loc chiar azi, la prânz, la Colegiul „George Coșbuc” din Năsăud.

Protagonista este o compozitoare și pianistă din Chișinău – Lidia Ciubuc, care a absolvit studiile de licență la specializarea „Compoziție muzicală clasică” în anul 2013, și studii de master specializarea „Stil și limbaj compozițional” în 2015. În anul 2014, Lidia Ciubuc a absolvit și Școala de Televiziune și Film „Tudor Vornicu”, secția Editorial artistic, în 2017 absolvind cu succes Business Academy, departamentul Public Relations.

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/bF5M8X8UjRs” /]

A studiat pian la Facultatea de Interpretare Muzicală a Universității de Muzică din București, s-a perfecționat urmând cursuri de masterclass de pian și compoziție cu profesori din Franța, Japonia, Rusia, Italia, SUA, Polonia, Suedia, România, Olanda și Australia, iar din 2014 este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din Republica Moldova. Lidia Ciubuc organizează și participă periodic la concerte caritabile sub genericul „Prin Artă spre Bine”, colaborează la nivel internațional cu soliști și dirijori de top, lucrările sale fiind incluse în prestigioase culegeri de piese contemporane și interpretate în cadrul unor recitaluri și festivaluri internaționale de renumiți soliști și orchestre din România, Moldova, Spania, Franța, Rusia, Marea Britanie…

La Bistrița, Lidia Ciubuc și-a încântat publicul interpretând compoziții semnate de Franz Liszt (Legenda nr. 2), Robert Schumann (Sonata nr. 3 în fa minor, op.14), dar și piese ale unor compozitori moldoveni precum Snejana Pîslari, Vlad Burlea, Vitalie Mosiiciuc, Ghenadie Ciobanu, serata muzicală încheindu-se cu o compoziție proprie a Lidiei Ciubuc (Amanecer) și cu Rapsodia română nr. 1 în La major, de George Enescu.

La Măgura Ilvei, sătenii care au asistat la concert s-au bucurat de piese faimoase din Chopin, Ceaikovski, Brahms și Schumann, urmând ca la Năsăud pianista să susțină un recital din Liszt, Schumann, Ciprian Porumbescu și Gheorghe Neaga.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița:

Cel Mai Cool Desert – Bubble Waffle – a ajuns la Năsăud!

Copiii și adolescenții din Năsăud sunt în extaz, de ieri! Cel mai cool desert – bubble waffle – a ajuns și în orașul lor! Cei doi foști colegi de liceu și-au extins afacerea delicioasă, deschizând un punct și în orașul academicienilor - Năsăud.

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest sunt invitați la Oradea pe 14 septembrie să se înscrie în programul ScaleOut 4X10, organizat de RBL și ING Bank

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) sunt invitați la Oradea, pe 14 septembrie 2023, cu ocazia lansării ScaleOut 4x10 - program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.