16.3 C
Bistrița
joi, mai 13, 2021

FOTO/VIDEO – Cum s-a întors în timp școala din Livezile. Doar telefonul și ghiozdanul îi deosebea pe școlari de Nică din Humulești

Sute de școlari de toate vârstele mișunau astăzi prin curtea școlii din Livezile. Ce îi deosebea de alți elevi a fost tocmai ținuta. Toți profesorii și mare parte din copii au ales să vină la festivitățile de deschidere a noului an școlar în costum popular, pentru a marca cei 100 de ani de la Marea Unire.

Sala profesorală a Școlii din Livezile aducea cu culisele unui spectacol folcloric. Toți cei 28 de dascăli, în frunte cu directoarea Ana Capotă erau îmbrăcați în costume populare, unele vechi și de 100 de ani. Inclusiv femeile de serviciu de la școală au „intrat în horă” și au venit îmbrăcate în haine țărănești.

Profesorii și învățătorii școlii din Livezile au luat practic exemplul angajaților din primărie și a consilierilor locali, care și-au propus ca preț de o lună să vină la muncă în costum popular, pentru a marca astfel 100 de ani de la Marea Unire.

Primarul Traian Simionca le-a propus profesorilor să înceapă noul an școlar „tradițional”, iar aceștia nu au stat pe gânduri. Exemplu le-au luat și copilașii, care au venit și ei în straie tradiționale.

Mulți profesori au apelat la costumele populare lăsate moștenire de la părinți și au mărturisit că se simt români purtându-le. Aceștia au recunoscut că nu au mai îmbrăcat un costum popular de ani buni.

„Dacă strămoșii noștri au putut să se ducă la Alba Iulia în haine țărănești, pe jos, cu căruțele, atunci de ce n-am putea să o facem și noi în această zi deosebită. Sunt mândră că sunt româncă, am 18 ani de când predau în această școală și îmi sărbătoresc astăzi, într-un fel, majoratul. Și bunica ar fi mândră să mă vadă îmbrăcată așa”, a precizat directoarea școlii Ana Capotă.

Primarul Traian Simionca a fost și el prezent la festivitate și a venit cu o provocare pentru cei mici. Acesta le-a propus celor mici să vină două săptămâni, zi de zi, îmbrăcați în haine tradiționale. Cei care vor reuși vor fi recompensați cu o excursie prin țară, urmând să vadă, cei mai mulți pentru prima dată, Palatul Parlamentului.

„Provocarea pentru acești copii se întinde pe două săptămâni. Acei copii care vor veni îmbrăcați în costum popular vor fi recompensați cu o excursie prin țară, inclusiv la Palatul Parlamentului, la Casa Poporului. Și în excursie vor purta costumele populare”, a declarat primarul comunei Livezile, Traian Simionca.

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=6y6EgUgU4HA&feature=youtu.be” /]

Bianca SARA GAVRILĂ
Bianca SARA GAVRILĂ
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

FOTO/VIDEO: S-a deschis DABO DONER pe Pietonal!

Nu e kebab și nici shaorma. E unicul doner, DABO DONER, și a cucerit bistrițenii de...

Dansează, învață mișcări noi și distrează-te la cursurile YOLO STUDIO! GRATUIT, săptămâna viitoare!

Îți place muzica și vrei să te distrezi? Vrei să înveți să dansezi sau să „prinzi”...

POP&POP Glass Solutions Bistrița – Profesioniști în amenajări cu sticlă și sisteme de glisare inteligente pentru birouri, locuințe sau terase

Ai în plan amenajări cu sticlă la firmă sau acasă?! Pop&Pop Glass Solutions Bistrița sunt profesioniștii...