8.8 C
Bistrița
duminică, decembrie 3, 2023

FOTO/VIDEO: De la Chopin, la John Lennon. Din Mexic, la Bistrița, la atelierul coordonat de profesoarele Alina Tomi & Helga-Melinda Deac

Aproape 30 de elevi de la școlile din Bistrița – ba chiar și o fetiță din Mexic – și-au petrecut zilele de vacanță alături de profesoarele Alina Tomi (engleză) și Helga-Melinda Deac (pian). Ele au inițiat și coordonat un workshop la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din Bistrița, săptămâna trecută.

Zeci de copii de clasa a III-a până într-a XI-a au răspuns invitației, participând la un inedit atelier. Workshop-ul transdisciplinar „Piano + English = Love” a fost conceput drept un program estival, în urma unor lecții pilot, desfășurate în mai, la Liceul „Tudor Jarda”. 

De la Chopin, la John Lennon… 

Profesoara Alina Tomi a recunoscut că distracția a fost maximă. „Asta era și ideea. Să ne distrăm într-un mod creativ și să facem lucruri interesante. A fost și pentru noi un atelier inedit.

Suntem colege iar ideea a apărut după câteva ore predate la clasă în duet – în mai și iunie am experimentat predarea unor noțiuni de muzică în engleză. Ne-am dat seama că ar fi foarte interesant să continuăm acele ore. Programa școlară ne limitează din anumite puncte de vedere. Așa că am vrut să vedem cât de departe se poate merge cu această joacă. Ne-au venit o grămadă de idei. De exemplu, am reușit să trecem foarte ușor de la Chopin, la piesa Imagine, a lui John Lennon. Grație talentului pianistic al copiilor. 

Ne-au rămas idei și pentru anul viitor! Mie personal mi-a plăcut foarte mult… Inițial mizam pe vreo 18 copii. A trebuit să ne oprim la 28, deși au fost mulți alții care și-au dorit să participe. A fost o mare provocare să lucrăm cu elevi de vârste diferite și să echilibrăm extremele…”

Profesoara Alina Tomi a mai povestit că atmosfera a fost animată și de prezența unor polițiști. Aceștia le-au făcut o surpriză copiilor, prezentându-se în curtea liceului cu autospeciala de poliție. Le-au reamintit celor mici cum se circulă în siguranță, oferindu-le și ocazia de a explora autospeciala.

Profesoara Helga-Melinda Deac a mărturisit că a fost eleva profesoarei Alina Tomi, chiar la Liceul „Tudor Jarda”.

Iar cine mă cunoaște știe că am o mare pasiune pentru limba engleză. Indicațiile pe care le ofer elevilor mei la pian sunt jumătate în română – jumătate în engleză.

De aici și ideea unor cursuri trans-disciplinare nu prea lungi, ca să nu-i plictisească pe copii. Am inserat în curs și noțiuni de scriere creativă, de compoziție, de compunerea unor versuri pe o melodie. I-am încurajat pe copii să scrie povești pe muzică.

I-am provocat să răspundă la întrebări precum la ce ne duce cu gândul o anumită muzică.

Muzica este mult mai mult decât un șir de note pe un portativ. Muzica trebuie să spună o poveste. Atunci sensibilizează și ajunge la inima publicului.

Inclusiv marii pianiști au în minte un film atunci când urcă pe scenă și interpretează o lucrare. Asta am încercat să transmitem elevilor. Și credem că a fost un succes, pentru că am văzut că s-au simțit foarte bine…”, a mai povestit profesoara Helga-Melinda Deac.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

LEONI Bistrița: Anunț solicitare Autorizație mediu

SC LEONI WIRING SYSTEMS RO SRL anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a Autorizației de mediu pentru funcționarea FABRICĂ DE PRODUCȚIE DE ECHIPAMENTE ELECTRICE ȘI ELECTRONICE...

Se fac angajări la Masterfoam, Arena by Casa EMA și Clinica Sanovil

Masterfoam angajează operatori producție, tehnicieni mentenanță și magazineri. Restaurantul Arena by Casa EMA caută ospătar, barman și ajutor bucătar. Clinica Sanovil are nevoie de farmacist, specialist marketing & comunicare, infirmieră part-time. Oferta completă – mai jos:

IANA OPTIC: De Crăciun fă-ți cadou o pereche de ochelari cu cristale Swarovski ! Sau fă-i cadou cuiva drag un voucher

La Iana Optic vă așteaptă deja surprize de sărbătoare pentru cei dragi. Ai acum ocazia să-ți faci cadou o pereche nouă de ochelari (cu cristale Swarovski, ca să fie răsfățul complet) sau poți să faci cuiva drag un cadou prețios.