4.6 C
Bistrița
sâmbătă, decembrie 3, 2022

SURPRIZĂ! Noua stație de asfalt a municipiului NU are nici avizele necesare de la Mediu

Ioan Turc anunța anul trecut că din primăvara lui 2022 vom avea stație de asfalt ce va face o mixtură superioară. Zilele trecute, edilul explica faptul că războiul din Ucraina a întârziat punerea în funcțiune. Dar surpriză, stația de asfalt NU are nici avizele necesare de la Agenția de Mediu.

În octombrie 2021, Ioan Turc anunța că la Bistrița se va schimba mixtura asfaltică folosită cu una net superioară. Acest lucru trebuia să devină posibil în primăvara lui 2022.  Motivul – achiziționarea și punerea în funcțiune a unei noi stații de mixtură asfaltică.

Ioan Turc: Din primăvară, asfaltăm așa cum trebuie!

În ședința de Consiliu Local de la finele lunii iunie, primarul a fost întrebat de situația stației de asfalt. Acesta a explicat că nu s-au putut respecta termenele din cauza…războiului din Ucraina.

Din păcate, din cauza războiului din Ucraina societatea care ne aduce și ne montează stația a avut întârzieri destul de mari, pentru că practic fierul urmau să-l cumpere din Ucraina. Fabricile din Ucraina nu mai lucrează, pentru că sunt pe zona de conflict. În aproximativ 3 săptămâni stația va fi funcțională și evident că vom intra într-un proces masiv de asfaltare a străzilor din oraș”, a declarat Turc, așa cum puteți citi aici:

Noua stație de asfalt a municipiului Bistrița, „întârziată” de conflictul din Ucraina

SURPRIZĂ! Stația de asfalt NU are avizele de mediu

Se pare că NU doar războiul din Ucraina pune ”bețe-n roate” punerii în funcțiune a stației. Agenția de Protecție a Mediului NU a dat avizele necesare.

În urma verificării amplasamentului proiectului, a analizării documentației depuse, a localizării amplasamentului în planul de urbanism și în raport cu poziția față de arii protejate, zone-tampon, monumente ale naturii, monumente istorice sau arheologice, zone cu restricții de construit, zona costieră, Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud decide respingerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul: Instalare stație pentru prepararea mixturilor asfaltice pe ampasamentul stației vechi care va fi dezafectată, propus a fi amplasat în municipiul Bistrița, strada Dr. Victor Babeș, nr 28”, precizează reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, conform Gazeta de Bistrița.

Motivele care au stat la baza respingerii proiectului, conform sursei citate, sunt:

 • proiectul propus intră sub incidența Legii nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor poriecte publice și private asupra mediului, fiind încadrat în Anexa 2 – proiecte de dezvoltare a unităților/zonelor industriale;
 • demararea lucrărilor de investiții înainte ca APM să își dea acordul.

Pentru proiectele prevăzute în anexele nr. 1 și 2 la prezenta lege, procedura de evaluare a impactului asupra mediului nu poate fi inițiată și efectuată după ce lucrările de investiții au fost demarate sau proiectele au fost realizate” mai scrie APM BN, conform Gazeta de Bistrița.

Stația de asfalt va deveni funcțională- asigură municipalitatea

Deși unul dintre motivele APM BN de a respinge proiectul e ”demararea lucrărilor ÎNAINTE de primirea avizului” , Primăria Bistrița e ..încrezătoare.

Da. Agenția de Mediu a dat aviz negativ pentru stadiul în care noi (n.r. Primăria Bistrița) eram. Deci nu au fost de acord ca lucrurile să fie așa cum am vrut noi. Dar proiectul se reface și va fi redepus pentru avizare. Astfel că, la final de iulie- început de august, cum spunea domnul primar în cadrul conferinței, stația de asfalt să poată să fie funcțională. Deci până atunci se rezolvă cu toate, inclusiv cu primirea avizelor de mediu. Facem proiectul și-l redepunem pentru avizare” a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistrița, Mihai Ruști.

Stația nouă de asfalt a fost ridicată pe locul vechii stații, care a fost dezafectată. Șeful DSP Bistrița susține că NU vor exista probleme în obținerea avizelor.

Noi avenm proiectul întocmit, tot. Dar cei de la Agenția de Mediu când au venit să vadă stația, au văzut că erau puse provizoriu unele dozatoare și uscătorul. Și nu ne-au respins acordul de mediu, ci cererea de reavcizare, pe motiv că noi am început lucrările. Dar noi nu le-am început. 

Oricum, vechea stație de asfalt avcea avizele de mediu și în februarie, avizul de mediu a fost reprimit. Că se reface tot la un an de zile. 

Deci acum trebuie făcută o reactualizare a avizului de mediu pe motiv că stația veche avea o capacitate de 15 tone, iar cea nouă are 60 de tone/oră.

Dar stația aceasta este mult mai performantă. Am avut avizul pentru cea veche. Deci trebuie reactualizat pe capacitate. Acum discutăm cu juriștii noștri, dar nu va fi o problemă” a declarat, pentru Bistrițeanul.ro, Ioan Crețiu, șeful DSP Bistrița.

 

 

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

8 COMENTARII

 1. În loc sa o mute în parcul industrial, acum când aveau posibilitatea, au lasat-o tot în mijlocu orașului…..rușine Turc pentru modul cum gândești sănătatea cetățenilor!!
  Administrație de doi bani, îmi vine și acum sa îmi bag stampila undeva ca v-am votat!!!

 2. Nici nu trebuie..!! La Bistrita nu sunt necesare avizele de Mediu ! Nici la blocuri ,nici la statii de asfalt..Astia de la mediu se baga in seama!!

 3. Cum dracu sa iei aviz de mediu când amplasezi stație de asfalt în mijlocul orașului. Vechea stație era din vremea când orașul era la jumătate din suprafață. Se putea amplasa pe str Simpozionului. unde are alt amplasament primăria unde oricum e un fel de zona industriala. Până la urmă am scăpat de un încăpățânat și am dat de altul.

  • Domn Vasile, mediu ar trebuii să ceară inclusiv spatii verzi, locuri de parcare, punct amenajat de colectare a gunoaielor, spatiu de joaca pentru copii mai ales la blocuri nu sa ia banii și să zică că, nu este necesar aviz de mediu.
   Dar nici sa modifice avizele ulterior după bunul plac al unora.
   Ai dreptate domn Vasile.

 4. Da ce, gândește el Mihai, sau Tetcu, doamna de la fonduri și alți câțiva ghiocei.
  El n are timp de nimic, mai tot timpul dacă îl cauți e plecat la București sau la vreo sfințire.
  Cred că nu ii pasa, mizează pe faptul că dacă nu iese primar va merge in parlament doar e președintele partidului.
  Ar trebuii nici pragul electoral sa l nu l realizeze.
  Suntem sătuii de oameni mincinoși și de oameni slabi conduși de alții.

 5. Stați liniștiți…rezolvă Sabrina…știe cum, a mai făcut….va pune avizul de mediu din anul 1968…că a mai pus doar! Întrebarea este: cine-i dă plicul…că deh…costă rezolvarea! Nu cred că are primăria bani de plic prinși în buget! Va duce Crețiu vreo mașină de asfalt pe Mioriței și va asfalta vreo curte…la întâmplare….că deh…s-au mai făcut!

 6. I-o fi pus secretara să facă PUZ sau PUD. Sau să aștepte până la aprobarea noului PUG.
  Le-o fi făcut atâtea obiecții de legalitate că au zis că-i mai ieftin fără aviz de mediu.

 7. Da d le Vasale , nu trebuie nici la blocuri că de, unde spatiile verzi, unde parcările, unde spatiile gospodăresc, unde pic amenajat pentru copii?????.
  Apoi cred că multe blocuri nu ar trebui să primească aviz.
  Dezastru, mai ales parcările și spatiile verzi că de numărul de etaje nu mai vorbim

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

BETAK angajează agent vânzări și gestionar, Cibela are nevoie de personal pentru curățenie

Se fac angajări la Cibela, Betak și Italtextil Sărata, care are nevoie de secretar administrativ, dar...

Dă personalitate casei tale, cu perdelele ArYaS. Cel mai nou showroom din oraș asigură inclusiv măsurătorile și montarea

Dacă ochii sunt oglinda sufletului, cu siguranță ferestrele sunt oglinda casei. Un motiv în plus ca...

MATEROM Automotive Bistrița: Treci prin iarnă fără griji!

Venirea iernii este o certitudine, așa că asigură-te că autoturismul tău este pregătit. Verifică-i frânele, farurile...