23.9 C
Bistrița
marți, mai 11, 2021

FOTO/VIDEO EXCELENT! Cum au reușit niște adolescenți să realizeze un generator de ozon, care omoară virușii, microbii și bacteriile din încăperi

Doi elevi de liceu au reușit să realizeze un generator de ozon, care poate să omoare virușii, microbii și bacterii din încăperi și de pe obiecte. Culmea, componentele care-l compun au fost recuperate de adolescenți din alte aparate.

Ideea aparține lui Vasile Sover, un elev din clasa a XII-a, ajutat de Tibi Adaci, tot din clasa a XII-a. Proiectul a fost demarat anul trecut în toamnă, iar ideea inițială era să realizeze un aparat care să elibereze ozon în atmosferă, folosindu-se integral pentru alimentare de energia solară.

Pandemia de Coronavirus i-a determinat pe cei doi adolescenți să își regândească puțin ideea și să propună generatorul de ozon cu funcționare în impulsuri pentru folosirea la devirusarea obiectelor, suprafețelor solide și a încăperilor cu potențial de risc virusologic. Aparatul poate distruge virușii, microbii și bacteriile de pe obiecte, suprafețe solide și medii închise.

 „Elementele de noutate sunt funcționarea în impulsuri (pentru stabilitate și consum redus de energie), fluxul de ozon este generat pe un plan prin intermediul unor „piepteni” din cupru și împins cu ajutorul unor ventilatoare în mediul exterior, posibilitatea alimentării integrală a proiectului cu energie solară”, explică Dorel Nicoară, profesorul de la Palatul Copiilor, care i-a coordonat.

Pentru a pune în practică acest proiect, cei doi elevi au avut nevoie de mai puțin de două luni. Acesta a fgost prezentat în luna decembrie la Concursul Național de Electronică TEAM de la Botoșani, unde a și câștigat premiul 1 la secțiunea „Construcții Tehnice”.

Ce este extraordinar este faptul că cei doi elevi s-au folosit de componente recuperate din alte aparate. Ozon Pulser este de o complexitate medie și este compus în proporție de 80-90% din componente recuperate de la calculatoare și chiar domeniul auto.

Printre provocările pe care le-au avut elevii din cercul de electronică al Palatului Copiilor în starea de urgență a fost tocmai procurarea materialelor și componentelor.

Foto/Video – Dorel Nicoară

https://www.facebook.com/oana.andreea.3344/videos/2511259192307956/

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

POP&POP Glass Solutions Bistrița – Profesioniști în amenajări cu sticlă și sisteme de glisare inteligente pentru birouri, locuințe sau terase

Ai în plan amenajări cu sticlă la firmă sau acasă?! Pop&Pop Glass Solutions Bistrița sunt profesioniștii...

Ai nevoie de meniuri pentru cafenea sau restaurant? Creativii de la EMA Grafix îți fac ce model vrei tu, rapid și ieftin!

Meniul e cartea de vizită a oricărui restaurant, cafenea sau a oricărei terase cu dichis! Dacă...

FOTO – NOU de Paște, la Euforia: Aranjamente florale cu licheni stabilizați!

Alege ca sărbătorile acestea pascale să fie pline de culoare! Cu aranjamentele de la Euforia Floral...