17.1 C
Bistrița
marți, iunie 25, 2024

FOTO/VIDEO: Fantastice și bizare personaje de vis – plutind pe treptele Hotelului Hebe, în Sîngeorz-Băi…!

Fantastice personaje ale unui vis bizar și-au făcut apariția, zilele trecute, pe treptele Hotelului Hebe din Sîngeorz – transformat, pentru aproape o oră, în platou de filmare… O experiență unică – să-i urmărim pe actorii și regizorul Tudor Giurgiu dând formă cinematografică unei cărți care s-a născut din visele, obsesiile, spaimele și emoțiile unui scriitor bistrițean…!

Probabil că o dată în viață ți se oferă șansa și onoarea de a-l urmări pe reputatul regizor Tudor Giurgiu – scenarist, producător, director și inițiator al faimosului festival TIFF, din Cluj – filmând la Sîngeorz-Băi o scenă pentru care actorii și cele câteva fotomodele sosite special din Cluj pentru această filmare – s-au machiat și și-au aranjat costumele vreme de cinci ore…

Este o experiență unică să-l urmărești pe Tudor Giurgiu povestind cu actorii, să vezi cum obiecte din jur devin spontan decor în film, în timp ce altele sunt îndepărtate, să înțelegi cum se împrăștie fumul printre personaje, să-ți închipui cum va arăta întregul peisaj în film, în final, sau ce gânduri îi trec prin suflet celui care stăpânește viziunea de ansamblu a întregii construcții…

Te cuprind la un moment dat emoții greu de conturat în cuvinte, dar care ar vrea să îmbrățișeze cumva privirile concentrate ale celor care filmează, treptele care duc spre hotelul pustiu cu 900 de locuri – pe vremuri arhiplin, acum părăsit, umed, înfrigurat – soarele aprig care învăluie inclusiv bazinul din spatele hotelului, cândva piscină pentru tinerii din Sîngeorz, acum misterioasă ruină, tapetată cu graffiti și iarbă fiartă…

[arve url=”https://youtu.be/LR6DxQOgTnA” /]

Nu i-a convenit cameramanului lumina lunii, în Spania, și atunci au construit ei o lună nouă, pe placul lor – a și glumit unul dintre cei care participau la filmări: „Aveți grijă să nu apară două luni pe cer, în montajul final!” Au reconstruit, de fapt, un întreg parc auto… A fost fascinant să-i văd filmând, trei săptămâni, în Cordoba – ne-a povestit Marin Mălaicu Hondrari. „Parcă aici m-au emoționat și mai mult toate scenele și filmările, pentru că ne aflăm totuși în Sîngeorz-Băi, locul în care am stat până la 31 de ani… Îmi dau seama că toate obsesiile mele din adolescență și până în momentul plecării – despre poezie, literatură și muzică – nu au fost în zadar… Asta mă impresionează cel mai mult: se reconstituie cumva bucățele din viața acelui Marin de atunci…”, ne-a mărturisit zilele trecute Marin Mălaicu Hondrari, autorul romanului Apropierea – carte care a stat la baza coproducției Parking.

Gabriel Mihăilă este în clasa a III-a, nu are decât 9 ani, însă a avut deja privilegiul de a face parte din distribuția unui film de excepție: „Mi-au spus părinții mei că se filmează ceva aici, m-au întrebat dacă nu cumva vreau să filmez și eu. Evident că am vrut! Am rol de fantomă! Este cel mai tare rol, de aceea mi-au vopsit mâinile cu alb, dar nu mi-au spus încă ce am de făcut… Sper să mă descurc…!”, ne-a șoptit emoționat Gabriel.

Bogdan Crăciun, producătorul român al peliculei, ne-a explicat că este vorba despre o co-producție Spania-Cehia-România, și că 90% dintre filmări s-au derulat anul trecut, în octombrie, în Spania: „Povestea este aproape completă, am venit în Sîngeorz pentru câteva secvențe care ar ilustra amintiri din copilăria și tinerețea personajului principal care este un tânăr scriitor care s-a născut și a plecat din Sîngeorz în Spania, unde a trăit o aventură, o poveste de dragoste, și s-a întors ulterior în România. Filmul este ecranizarea cărții „Apropierea”, romanul lui Marin Mălaicu Hondrari, dar mai multe nu pot să vă divulg acum…

Misiunea mea a fost să mă ocup de proiect în întregimea lui, din fazele inițiale ale dezvoltării scenariului, și până la premierea filmului în cinematografe, și chiar și dincolo de asta. A trebuit să mă asigur că filmul se realizează în bugetul pe care l-am acumulat, să găsesc co-producătorii în Spania și Cehia… Asta a inclus și adunarea bugetului, apoi organizarea fiecărei etape a producției:  pregătirea, prospecțiile, filmarea propriu-zisă, partea de post-producție, promovare, tot ce ține de un film… Partea financiară și construcția bugetului este destul de complicată într-un asemenea proiect, avem bani și din Spania, din Cehia, din România, toți cei trei parteneri în acest trio au aplicat pentru fonduri de coproducție internațională… Cu două zile înainte de începerea filmării efective, am primit vestea cea bună de la Eurimage despre finanțare… Bugetul ar fi, deci, una dintre provocările unui asemenea proiect, cea de-a doua fiind filmarea propriu-zisă”, ne-a mai povestit Bogdan Crăciun.

Producătorul filmului a explicat că au avut la dispoziție un buget de 1.800.000 de euro. S-a filmat timp de 6 săptămâni în Cordoba și Sevilla, cu o echipă mixtă: o parte din echipa creativă a plecat din România – regizorul, directorul de imagine, asistentul de cameră, asistentul de regie, plus câțiva actori, iar în Spania s-a completat totul cu echipa tehnică, dar și cu actorii spanioli: „Am avut trei actori spanioli excepționali, iar per ansamblu – nu că sunt mulțumit, sunt chiar extrem de încântat, am făcut un film bun, sper să fie cât mai vizionat, iar oamenii să-l aprecieze suficient încât să-și cumpere un bilet, care să dovedească aprecierea față de noi toți și față de munca noastră…”, a mai spus Bogdan Crăciun.

Ne-a asigurat, totodată, că vor exista două proiecții speciale la Bistrița și Sîngeorz-Băi, în octombrie, filmul urmând să fie disponibil și lansat în cinematografe din 12 octombrie.

Producția LibraFilm prezintă povestea lui Adrian (interpretat de Mihai Smarandache), poet care emigrează ilegal în Spania anului 2002 și care se angajează paznic de noapte într-un parc auto condus de Rafael (Luis Bermejo). Viața lui Adrian se schimbă pentru totdeauna în timpul nopții de San Juan (Noaptea de Sânziene), când o întâlnește pe Maria (Belén Cuesta), chitaristă într-o trupă de jazz.

Belén Cuesta, una dintre cel mai bine cotate actrițe spaniole din noua generație, cunoscută pentru rolul din Kiki, el amor se hace (r. Paco León, 2016), care i-a adus o nominalizare la Premiile Goya, categoria Revelația anului, va apărea în filmul regizat de Tudor Giurgiu alături de  Ariadna Gil, una dintre cele mai renumite și iubite actrițe spaniole de teatru și film – consacrată în filme precum Lola, de Bigas Luna (debutul ei, în 1986), Amo tu cama rica (1991), Belle Époque, de Fernando Trueba (Premiul Goya pentru Ce mai bună actriță, 1993), Lágrimas Negras (1998), Soldados de Salamina (2003) sau Labirintul lui Faun (2006), în regia lui Guillermo del Toro, care i-a adus notorietate pe plan internațional. A jucat alături de Javier Bardem, Penelope Cruz, Viggo Mortensen și alți mari actori, după cum precizează cinemagia.ro.

– va urma –

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Centrul Micul Prinț, Crama Jelna, SmartyKids Bistrița: Se caută terapeut, barman, asistent producție

Centrul Micul Prinț caută terapeuți pentru copii și tineri cu autism, iar Crama Jelna are nevoie de barman și ajutor de bucătar. SmartyKids Bistrița angajează persoană zâmbitoare, energică și pozitivă care doreşte să se dezvolte în lucrul cu copiii! NOI locuri de muncă la STEWO  PLASTIC Năsăud, RCB ELECTRO, Aquabis sau TeraSteel:

Descoperă Eleganța și Performanța Škoda

Vizitează Showroom-ul & Service-ul Autorizat Škoda MATEROM AUTOMOTIVE, din Cartier Viișoara, Str. Libertății, Nr. 264, Bistrița, unde poți testa și achiziționa cele mai noi modele Škoda și ai toate Serviciile Auto de care ai nevoie, într-un singur loc.

EURO2024 se vede pe terasa ARENA by Casa EMA! Promoții și premii speciale până în 14 iulie!

Campionatul European de Fotbal EURO2024 se vede mai mult decât perfect – pe cel mai mare ecran proiectat ever: ecranul de pe Terasa de Vară ARENA by Casa EMA!