15.9 C
Bistrița
sâmbătă, septembrie 14, 2024

FOTO/VIDEO: Mizerie și dezorganizare la punctele de colectare PET-uri! „O idee bună implementată prost” – spun bistrițenii

În Bistrița au apărut, în zona supermarketurilor, puncte de colectare a peturilor, sticlelor și ambalajelor de metal. Imaginea e aproape mereu aceeași: cozi infernale, aparate defecte și mizerie. „Ideea e bună, doar că sistemul e tare prost”, susțin bistrițenii.

E a treia zi când car sacul ăsta după mine! Prima dată aparatul era defect, a doua zi era plin, nu se goliseră sacii, văd că azi, a treia zi, e cu noroc!”, a povestit, pentru Bistrițeanul.ro, Florin, în timp ce cu o mână își ținea fetița în brațe și cu una introducea sticlă după sticlă în aparat. Își ia apoi bonul de 26 de lei pe care îl va folosi la cumpărături.

Bărbatul din fața lui nu fusese atât de norocos.

E aiurea că uneori stai câte jumătate de oră – o oră, degeaba. Că e defect aparatul. Sau se umple containerul exact înaintea ta. Uneori nu ți le ia pe toate. Și acum, din câte am avut, cred că vreo 25 am aruncat”, a povestit Sergiu reporterilor.

Și chiar așa s-a întâmplat. Imediat aparatul a dat eroare, așa că șoferul unei mașini ce tocmai venise cu o cantitate semnificativă de sticle, a făcut stânga împrejur și a plecat.

Mesajul e același: Ideea e bună, sistemul e prost

Ideea unor puncte de colectare este apreciată de toți. Însă bistrițenii sunt de părere că sistemul de implementare e unul prost.

Ideea e bună, dar aplicarea lasă de dorit. Aparatele nu funcționează. Domnul din față a aruncat vreo 10 sticle până acuma. În alte părți, din patru aparate funcționează maxim unul și e o coadă infernală tot timpul. Așa că e mult timp pierdut pentru noi. Să stăm la rând, cinci persoane, cu o plasă de sticle și câte 20 de minute, e mult!”, recunoaște Teodor, venit cu o plasă de sticle la aparat.

Ideea e bună. Că și dacă nu-ți duci tu sticla, o ia altul și o duce. Măcar e curat și nu vezi tot o sticlă pe jos!”, a explicat un bistrițean.

Ar trebuie mai multe aparate. Ideea e foarte bună și mult mai sănătoasă. Nu mai umbli atâta cu gunoi. Că stai mult la coadă, mai înțelegi. Dar problema e că vii și stai la coadă și stai și degeaba”, a povestit, pentru Bistrițeanul.ro, Simona.

Exact cum s-a și întâmplat, când cei care stăteau la rând pentru a scăpa de sticle, văzând că aparatul a dat eroare, au plecat spre case lăsând locul pustiu.

Oamenii nu vor renunța să recicleze, să colecteze. Nici nu ne gândim la asta. Ne gândim că se va rezolva problema. Magazinele ar trebui să aducă mai multe aparate.

Eu am pățit-o la un supermarket. Eram acolo, și o mașină mică a venit cu multe sticle. Eram mulți care așteptam la coadă. Iar doamna care conducea mașina ne-a spus că are un magazin la țară și e obligată să le ia, să le adune. Și apoi vine cu ele în oraș, că acolo nu are aparat. Am înțeles că daca ar fi să primească un aparat trebuie să plătească. Și fiind magazin mic nu-și permite.

Și atunci vine și stă câte o oră – o oră jumătate până le descarcă pe toate la aparat. Și noi stăm pentru o plasă atâta timp. Nu e o răutate, că o înțelegem, dar vă dați seama. Și magazinele ar trebui să se gândească la asta. Deci ar trebui mult mai multe puncte de colectare.

Iar când se blochează, e o altă problemă. Trebuie să stai, să vină cineva dinăuntru să deblocheze, nu au personal, și tot așa”, a povestit reporterilor Bistrițeanul.ro, Teodor.

Problema e că la țară nu există astfel de puncte de colectare. Și atunci și cei de la țară vin la oraș. Și sunt magazine care sunt obligate să preia sticlele. Și sunt lăsați la voia sorții. Nu au aparate. Și vin cu sacii în spate până la cel mai apropiat oraș”, a explicat Florin.

Bistrițenii spun că guvernanții nu au luat în calcul multe aspecte

Ideea e una bună de lăsat „moștenire” copiilor. Doar că bistrițenii sunt de părere că mai sunt aspecte care trebuie îndreptate, pentru ca sistemul să funcționeze cum trebuie.

„Mai sunt aspecte care nu au fost luate în considerare de guvernanți. Aceștia s-au gândit că dacă le dau un aparat, e de ajuns. Dar poate într-o zi îți vin trei oameni și în alta îți vin 50 de cetățeni.

Deci ar trebui și mai multe aparate, dar și să se ridice mai des. Că am venit într-o zi și ne-a deschis angajata și ne-a arătat că e plin înăuntru, că mașina nu îi preluase toți sacii”, avertizează o bistrițeancă.

Mai sunt oamenii bătrâni, care dau bani când cumpără sticlele, dar nu îi mai pot recupera. Mai ales dacă sunt la țară. Sau dacă omul e bolnav, nu poate să meargă la punctele de colectare de la nu știu ce depărtare.

Apoi, mai sunt cei ce nu vor să lucreze și merg și se târguiesc cu restaurantele să preia sticlele. Clienții plătesc taxa pentru sticla de suc sau apă pe care o consumă, restaurantul strânge ambalajele și le dă asistaților sociali, ca să se scape de ele. Și aceștia merg și uite fac rost de bani fără să fie nevoiți să muncească. Un 30-40 de lei pe zi, poate, dar zi de zi se adună”, a mai subliniat Simona.

O altă nemulțumire legată de sistemul de implementare a colectării PET-urilor o au cei care locuiesc la case.

Noi locuim la casă și plătim, lunar, pentru pubela de plastic. Dar totodată, noi plătim și când cumpărăm sticle cu apă sau suc. Și apoi, trebuie să plătim și combustibil să mergem să ne recuperăm banii de pe sticle de la aparate. Deci plătesc o dată pentru plastic și apoi mai plătesc o dată. Sau dacă nu merg să valorific sticlele, rămân cu banii dați. Deci cu noi cum rămâne?”, a întrebat Silvia.

Partea bună e că bistrițenii par deciși să colecteze PET-urile, chiar și cu un sistem prost implementat. Dar până când lucrurile nu vor fi puse la punct, imaginea va fi mereu aceeași: mizerie, cozi infernale și aparate defecte.

ARTICOLE SIMILARE

2 COMENTARII

  1. „Clienții plătesc taxa pentru sticla de suc sau apă pe care o consumă, restaurantul strânge ambalajele și le dă asistaților sociali, ca să se scape de ele. ” – in lege este specificat clar, cei din HORECA nu au voie sa incaseze garantia de la clienti !

    Hotararea 1074 / 2021 actualizata 2024

    Art. 17

    (3) Comercianţii HoReCa au obligaţia să perceapă garanţia de la consumatorii finali pentru produsele în ambalaje SGR consumate în afara structurii de vânzare şi să nu perceapă garanţia pentru produsele în ambalaje SGR consumate la locul structurii de vânzare.

    https://lege5.ro/Gratuit/geztamjtgm4da/sistemul-de-garantie-returnare-hotarare-1074-2021?dp=guydonzxge4deny

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

SUPER OFERTĂ de toamnă: Škoda Octavia & Octavia Combi Selection 2.0 TDI DSG, 150 CP au acum un Avantaj client de 5050 Euro (TVA...

Profită acum de oferta specială Materom Automotive și achiziționează cel mai îndrăgit model Škoda: Škoda Octavia & Octavia Combi Selection 2.0 TDI DSG, 150 CP au acum un Avantaj client de 5050 Euro (TVA inclus)!

NOI locuri de muncă, în Bistrița și Năsăud: Se caută asistent producție, instalatori, antrenor de înot, cameristă

NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița și Năsăud: STEWO are nevoie de un asistent producție, iar Aquabis caută instalatori, cititor contoare și încasator. Posturi libere de consilier vânzare, antrenor de înot, recepționer, bucătar, ajutor de bucătar, salvapiscin și cameristă. Lista completă - mai jos: