22.2 C
Bistrița
marți, iulie 23, 2024

FOTO/VIDEO – În premieră, în Galeria Rod din Bistrița, expun cei mai valoroși artiști din Iași

Picturile celor mai reprezentativi pictori din Iași sunt expuse, în aceste zile, la Galeria ROD, la Centrul Județean pentru Cultură Bistrița. Merită să dați o raită și să le admirați lucrările, fie și doar pentru a vă desprinde, pentru o vreme, de sub umbra și energia Clujului copleșitor…

Pictorii din Iași care pot fi admirați la Galeria ROD din Bistrița sunt Adrian Crîșmaru, Ana Negară, Andrei Morteci, Bogdan Teodorescu, Claudiu Ciobanu, Cristian Diaconescu, Cristian Ungureanu, Daniela Grapă, Felix Aftene, Gabriel Caloian, George Cernat,  Ioan Pricop, Maria Elisabeta Morteci, Marinela Ciobanu, Mihai Gîtman, Mihai Tarași, Mitruț Peiu, Radu Carnariu, Rodica Crîșmaru, Sorin Purcaru și Eugen Alupopanu – coordonatorul proiectului.

Mă bucur foarte mult că această inițiativă aparține unui coleg de-al nostru, Eugen Alupopanu,  care a studiat la Academia de Arte din Iași, ca și Alexandru Gavrilaș, managerul Muzeului Județean, de altfel.

Recent, 10 oameni din județ care iubesc actul cultural și muncesc în acest domeniu au avut bucuria de a fi invitați la Iași. Am participat la o manifestare unde am încercat să punem în valoare valorile spirituale din Bistrița-Năsăud. A fost o întâlnire excepțională organizată la Palatul Braunstein de Primăria Iași și Muzeul de Istorie Militară Regina Maria din Iași. Eugen Alupopanu a anunțat cu acel prilej că ne dorim ca acest schimb cultural între Iași și Bistrița să continue. Mă bucur că totul s-a materializat admirabil într-o punte culturală înre Iași și Bistrița. În premieră, unii dintre cei mai valoroși și reprezentativi artiști din Iași expun acum și la Bistrița”, a punctat Alexandru Pugna, managerul Centrului Județean pentru Cultură.

Istoricul de artă Vasile Duda s-a referit la dubla interpretare a unei mișcări surprinse în timpul desfășurării, care se întâmplă și este reprezentată în diverse ipostaze sau este întrezărită uneori efemer.

În arta plastică aceasta poate fi reprezentată în panoplia tradiționalului, a formelor bine asumate, pe care mereu le poți reinterpreta și repoziționa – atunci când tehnica este bine asumată.

Privind lucrările, ne dăm seama că există îtnr-adevăr această aplecare spre lucrul bine făcut, iar asta individualizează foarte bine școala de la Iași. Pentru asta cred că ar trebui să le fim recunoscători: au găsit această nișă, au învățat să fie actuali exploatând tradiționalul”, a mai spus Vasile Duda.

Acesta a salutat prezența creațiilor din Iași la Bistrița. Cu atât mai mult cu cât orașul nostru este plasat în umbra și energia Clujului. „Este foarte binevenită o asemenea expoziție la Bistrița. E important să nu uităm că aceste centre culturale se află într-o concurență frățească. O împletire care ne ajută să învățăm unii de la alții”, a conchis Vasile Duda.

Marcel Lupșe, prezent la vernisaj, s-a referit la figurativul picturilor expuse. Este o caracteristică ce îi unește pe artiștii din Iași, ca generație, grup de artiști și curent artistic esențial în arta plastică românească.

Artiștii din Iași au venit să expună acum la Bistrița un eșantion extrem de important și semnificativ. Iașiul este un centru cu o efervescență culturală extraordinară. Aici se organizează unul dintre cele mai importante festivaluri internaționale de traducere și literatură din România.

Grupul de scriitori din Iași este extrem de activ și foarte legat de grupul artiștilor din Bistrița. Unul dintre scriitorii importanți ai Iașiului – Dan Lungu – are o galerie de artă în care expun și bistrițeni”, a precizat Marcel Lupșe. 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la MasterFoam Șieu Măgheruș, Crama Veche și Restaurant Arena by Casa EMA

MASTERFOAM Șieu Măgheruș angajează operatori producție și stivuitoriști! Crama Veche are nevoie de administrator, ajutor bucătar și ospătari. Arena by Casa EMA caută elevi dispuși să lucreze în vacanța de vară. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Clinica Sanovil, RCB Electro, Delice Pan sau Coroana Grand Hotel. Oferta completă - mai jos: 

FOTO – RESELLUX Bistrița: Piscine de la 199 lei și sute de electrocasnice și SMART TV la SUPER PREȚURI!

La mare căutare sunt piscinele în aceste zile și s-au cam epuizat toate stocurile în Bistrița. Din fericire, RESELLUX Bistrița, din incinta OK Shopping Center, are un stoc generos și prețuri absolut decente.

SUPER PREȚ la noul SUV urban MG ZS, la RUBIN Bistrița: 16.950 Euro – TVA inclus

Ofertă specială, la reprezentanța Rubin Bistrița! Aici ai la dispoziție noul SUV urban MG ZS la un preț fără concurență: 16.950 Euro, TVA inclus.