6.5 C
Bistrița
marți, octombrie 4, 2022

FOTO/VIDEO: Doi miniștri și un vice-prim ministru, la inaugurarea castelului Teleki, salvat de la prăbușire

Castelul Teleki din localitatea Posmuș are o istorie vastă. Astăzi, în „straie noi”, porțile castelului s-au redeschis. Inaugurarea a adus la Posmuș doi miniștri și un vice-prim ministru.

Castelul a trecut printr-un proces de reabilitare vast. Lucrările au început în urmă cu trei ani. Susținătorul acestui proiect a fost Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.

Valoarea totală a proiectului este de 25.570.231,36 lei (5.2 milioane de euro).

Pentru serviciile de construcție și proiectare, au fost licitate S.C. EURAS S.R.L., LUCICOR PROD SRL (lucrările de construcție) și S.C. UTILITAS CCPDRPC SRL (servicii de proiectare).

La inaugurare a fost prezent vicepremierul Kelemen Hunor, ministrul Culturii, Mihai Romașcanu, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Au participat, de asemenea, și alți reprezentanți ai autorităților locale. A fost invitat la eveniment și Ioan Turc, primarul Bistriței.

Castelul a fost scos de sub ruine. În locul în care acum se poate admira o construcție impunătoare se aflau grajduri de animale și munți de gunoaie. Principalele destinații ale spațiilor nou amenajate vor fi de spații expoziționale, ateliere de creație artistică și etnografică, spații pentru conferințe cu tematică cultural-artistică sau spații muzeistice.

„Toate spaţiile acestui ansamblu sunt amenajate pentru a găzdui un centru cultural unde vor fi desfăşurate, sunt convins, foarte multe evenimente.

Sunt convins că toată comunitatea din această zonă – Posmuş – va avea o viaţă mult mai bună din punct de vedere cultural decât ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani. Pentru că vor fi organizate expoziţii, ateliere de creaţie artistică, spaţii cu tematică cultural-artistice şi spaţii muzeistice”, a spus Emil Radu Moldovan, președintele CJBN.

Kelemen Hunor a vorbit în cadrul inaugurării despre Castelul Teleki și cancel culture

„Indiferent cui i-a aparţinut la început – familiei Teleki – şi indiferent ce multe transformări s-au întâmplat din secolele de la construirea acestui castel, în acest moment el este reconstruit. Este renovat şi are o nouă destinaţie. O destinaţie nobilă, o destinaţie extrem de importantă. Devine un centru cultural, devine un centru de creaţie, devine un loc pentru iubitorii de cultură. Ceea ce este cel mai important.

În secolul XXI, când în foarte multe locuri acest secol a început destul de dificil, a început cu multe provocări, cu multe conflicte, şi cu o modă extrem de periculoasă, spun eu, moda anulării culturale. Această modă devine chiar o ideologie, la noi, în Europa centrală, în Europa de Est, nu se şterge nimic din istorie, nu se poate şterge nimic, nu se poate şterge memoria”.

Castelul, în urma restaurării și reabilitării, va fi deschis publicului larg și vizitatorilor, devenind destinație turistică, spațiile ansamblului sunt amenajate pentru a găzdui un centru cultural.

Lucrările executate:

 • lucrări de consolidare (fundații, ziduri, planșee, bolți, șarpante), izolații, înlocuirea învelitorilor și a sistemului de conducere a apelor pluviale, canalizarea acestora;
 • dezafectarea instalațiilor (interioare și exterioare)
 • introducerea de instalații noi
 • refacerea finisajelor
 • înlocuirea pardoselilor
 • înlocuirea tâmplăriei
 • restaurarea componentelor artistice din piatră, fier forjat

Principalele destinații ale spațiilor vor fi acelea de spații expoziționale, ateliere participative de creație artistică și etnografică, spații pentru conferințe cu tematică cultural-artistică, spații muzeistice.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

 1. Telekia speciosa
  Întruchipa simbioza
  Dintre castelani și plante
  În vremuri latinizante.

  Prin anii sovietizanți,
  Bistrița – nordic Bizanț,
  Pe zidul gros, devastat,
  A pus blazonul “Gostat”.

  Poftiți dar, seniori câmpeni,
  Andreicuți, turci, moldoveni,
  La castelul din Posmuș,
  Ca să jucăm vârticuș!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Bistriteanul TV

Sponsorizate

Cum îți pot schimba rezultatele la loterie viața?

Oamenii rămân deseori la un loc de muncă foarte mult timp din cauza dorinței de bani....

ROMBAT angajează Key Account Manager și IT SAP Analyst. NOI locuri de muncă, în Bistrița

ROMBAT angajează Key Account Manager, operatori producție și IT SAP Analyst. Noi locuri de muncă sunt...

Și ce dacă e toamnă?!? La Casa EMA te bucuri de piscină indiferent de vreme. Familiile au prețuri speciale

Faptul că a venit toamna nu ar trebui să te împiedice să te relaxezi înotând. La...