11.1 C
Bistrița
duminică, mai 16, 2021

FOTO/VIDEO: Investiții de peste 40 milioane euro, la Năsăud. Proiectul la care primarul Mircea Romocea ține foarte mult

Invitat la emisiunea Direct în Problemă, moderată de Iulia Stupinean la Bistrițeanul.ro, primarul Mircea Romocea, a vorbit despre proiectele aflate în derulare în Năsăud. Sunt investiții de peste 40 de milioane de euro care se vor pune în practică, a subliniat Mircea Romocea.

Mircea Romocea, primarul din Năsăud, a precizat că din bugetul local, s-a realizat în incinta stadionului orășenesc un parc de fitness. Valoarea proiectului s-a ridicat la aproximativ 220.000 lei, iar impactul asupra populației a fost deosebit.

Tot din bugetul local pe strada Miron Cristea s-a amenajat o parcare auto cu 62 de locuri. Aici au fost amenajate și spații verzi, alei pietonale, platforme și boxe metalice. Totul a costat 550.000 lei, parcarea fiind dată în folosință în 2016.

Acum două săptămâni s-au finalizat și lucrările la o altă parcăre, cu 104 locuri de parcare, cu boxe pentru lemn de foc, alei pietonale și spații verzi, în cartierul de blocuri. „Am prins în bugetul acestui an asfaltarea unei bune părți din căile pietonale și rutiere din cartierul de blocuri”, a mai precizat Mircea Romocea.

Proiecte cu finanțare din bani guvernamentali și o cofinanțare de 7-10%

În zona punții de la cartierului Lușca este aproape finalizat un pod rutier cu o bandă de circulație peste Someșul Mare. „Este vorba de o investiție de 700.000 euro. Lucrările sunt gata în proporție de 90%. Sper ca într-o lună de zile să devină și totul funcțional”, a afirmat Mircea Romocea.

S-au modernizat în Năsăud și străzile Horea, Eminescu, Valea Caselor și Găci. Este o investiție de 1.400.000 de euro, fonduri obținute prin PNDL.

De asemenea, primarul Mircea Romocea speră să obțină fondurile necesare unui proiect demarat acum 5 ani – Complexul sportiv multifuncțional și de agrement în zona numită Balta Liceului Silvic.

Vara trecută, cu sprijinul președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, am reușit să reasfaltăm principala arteră rutieră din oraș. „Investiția s-a făcut tot din fonduri guvernamentale. S-au reasfaltat atunci Bulevardul Grănicerilor și strada George Coșbuc, pe o lungime de aproape 4,5 kilometri. S-au creat, totodată, 650 de locuri de parcare care au fluidizat simțitor traficul în oraș”, a subliniat Mircea Romocea.

Investiții derulate cu fonduri europene, la Năsăud

Primarul din Năsăud s-a referit și la investițiile derulate cu fonduri europene. Prin Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale, s-a reamenajat fântâna arteziană din parcul central al orașului. „Am constatat că a avut un impact pozitiv asupra populației. Am primit un feedback pozitiv.

De asemenea, s-au construit și două capele în cartierele Liviu Rebreanu și Lușca. Investiția s-a ridicat la 114.000 și 117.000 euro, cu o cofinanțare de aproape 25% din partea administrației locale”, a explicat Mircea Romocea.

S-a început totodată modernizarea drumurilor agricole din Năsăud. „Aici investiția va dura mai mult. Au fost și multe contestații. Sper ca până în toamnă să finalizăm și acest proiect. Avem speranța și intenția de a lega partea de intravilan de extravilanul orașului Năsăud… E vorba de Valea Caselor, Valea Podului, Avram Iancu, Găci, Valea Mintiului, Drumul Prislopului… Atunci când vom actualiza Planul Urbanistic General vrem să putem extinde intravilanul. Există tineri absolvenți de facultate care și-ar dori să revină în Năsăud și m-au întrebat dacă nu extindem intravilanul. Pentru că ar vrea să achiziționeze terenuri pentru case și nu numai…”, a confirmat Mircea Romocea.

5 milioane de euro pentru Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”

Alte 5 proiecte se derulează la Năsăud prin Programul Operațional Regional. Se reabilitează și se dotează clădirea Centrului de zi pentru persoane vârstnice și asistență medicală la domiciliu. 150 de persoane beneficiază de acest centru. Valoarea investiției se ridică la 650.000 euro.

Un alt proiect se referă la Creșterea eficienței energetice a Spitalului orășenesc „Dr George Trifon” din Năsăud – o investiție de 700.000 euro.

În atenția primăriei din Năsăud se află și anveloparea a nouă blocuri (investiție de 1.200.000 euro), dar, din păcate nu prea au fost agenți economici doritori – a mai explicat primarul Mircea Romocea.

Cu 5 milioane de euro va fi reabilitată, modernizată și dotată Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”. Proiectul se află în faza de precontractare.

Un alt proiect la care țin foarte mult se referă la creșterea mobilității urbane. Acesta cuprinde două etape: una legată de infrastructura rutieră. O altă etapă se referă la crearea unei unități de transport public. Toate aceste proiecte depășesc suma de 40 de milioane de euro. Cu una sau două excepții, s-au semnat contracte de finanțare, iar proiectele se vor pune în practică”, a conchis Mircea Romocea. Despre alte probleme administrative din Năsăud puteți afla urmărind întreaga emisiune, mai jos:

[arve url=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbistriteanul.ro%2Fvideos%2F1234955193513446%2F&show_text=0&width=560″ /]

ARTICOLE SIMILARE

Bistriteanul TV

Sponsorizate

PRO-COMPRESOARE Bistrița – lider în vânzarea de compresoare noi și second hand. La nevoie, le poți și închiria

PRO-COMPRESOARE Bistrița este lider local în furnizarea și întreținerea compresoarelor cu șurub,  diesel sau oil free....

FOTO/VIDEO: S-a deschis DABO DONER pe Pietonal!

Nu e kebab și nici shaorma. E unicul doner, DABO DONER, și a cucerit bistrițenii de...

Dansează, învață mișcări noi și distrează-te la cursurile YOLO STUDIO! GRATUIT, săptămâna viitoare!

Îți place muzica și vrei să te distrezi? Vrei să înveți să dansezi sau să „prinzi”...