12.7 C
Bistrița
sâmbătă, iunie 15, 2024

FOTO/VIDEO: Lectura lui Dante – un dar inestimabil. „Este colosal. Nu avem încă distanța să le prețuim așa cum ar trebui”

„Este colosal. Este un dar inestimabil… Sunt lucruri realmente fabuloase. Nu avem încă distanța să le prețuim așa cum ar trebui. Prea curând nu vor mai apărea cărți de o asemenea anvergură…” Sunt cuvintele elogioase pe care prof. univ. dr. Ovidiu Pecican le-a rostit, prezentând Lectura lui Dante, la Bistrița.

Profesorul dr. Alexandru Laszlo și-a lansat vineri la Bistrița trilogia „Lectura lui Dante”.  Evenimentul s-a desfășurat la Centrul Cultural Municipal. Moderatori au fost managerul instituției, Gavril Țărmure, și Marcel Seserman.  

Prof. univ. dr. Ovidiu Pecican a remarcat faptul că cele trei volume Lectura lui Dante reprezintă o triadă care aduce glorie – erudiției și savanteriei românești. Dar și artei, pentru că să traduci Dante din nou, altfel decât iluștri tăi precedesori nu este un lucru ușor. Mai mult, este și o realizare artistică – a afirmat Ovidiu Pecican. 

Recunoașterea nu s-a lăsat așteptată. Uniunea Scriitorilor l-a premiat zilele trecute pe Alexandru Laszlo cu un premiu special. „Este o recunoaștere destul de dificil de obținut. Instituția nu este foarte generoasă cu premiile. Este un culoar destul de îngust prin care treci, deci este o performanță”, a punctat Ovidiu Pecican.

Și revista Observatorul Cultural l-a nominalizat pe Alexandru Laszlo printre autorii celor mai bune volume ale anului 2020.

Meritoriu, în această lucrare – consideră Ovidiu Pecican – este și faptul că ni se oferă o impresionantă incursiune printre comentatorii poemului lui Dante, începând chiar cu Boccaccio. „Ai nevoie în primul rând de virtuți ardelenești: de încăpățânare și răbdare. Fără astea nu reușești. Dar ca să le poți vădi trebuie să cunoști limba izvoarelor…”, a mai spus Ovidiu Pecican.

Profesorul și scriitorul clujean a atras atenția că munca imensă depusă de Alexandru Laszlo este, practic, munca unui institut de cercetare.  

Autorul trilogiei – Alexandru Laszlo – a povestit cititorilor bistrițeni cum a încercat să-l apropie pe Dante de elevii săi. Vorbind despre Dante, vorbim de fapt despre noi. Despre ce ne așteaptă sau ce experiențe am putea traversa. Alexandru Laszlo le-a „tradus” practic și tinerilor săi elevi din Dante vorbindu-le cum e să întâlnești un trădător, sau cum ți se poate întâmpla să te confrunți cu o mare pasiune care îți cere să renunți în schimb la altceva…

De 25 de ani încoace, Dante pentru elevii mei a fost un fel de unchi mai mare care le deschide ochii către ce va urma… Care le oferă sfaturi de viață foarte prețioase… 

Să fii trădat, să fii iubit, să simți gustul dulce al recompensei – acestea sunt toate senzații și sentimente cu care ne confruntăm și astăzi…”, a mai spus Alexandru Laszlo. 

Autorul a povestit amuzat și despre o fostă elevă care a impresionat un profesor italian, la un examen în Elveția, recitând versurile din Dante pe care le învățase cu 10 ani în urmă, grație lui Alexandru Laszlo.

De ce este Divina Comedie o carte unică în cultura universală:  

Celebrul poem epic „Divina Comedie” a lui Dante este structurat în trei părţi – Infernul, Purgatoriul și Paradisul. Poemul a fost scris de Dante în timpul exilului său între 1304 și 1321.

Acțiunea este situată de autor în primăvara anului 1300, în săptămâna dinainte de Paște, când Dante înteprinde călătoria în „lumea de dincolo”. Este anul sfânt („Il Grande Giubileo”) instituit de Papa Bonifaciu al VIII-lea. Era considerat jumătatea duratei previzibile a lumii.

Pe tot parcursul anului 2021, declarat Anul Dante, italienii – dar și oamenii de cultură de pretutindeni – celebrează 700 de ani de la moartea lui Dante. Evenimente culturale deosebite vor fi organizate în Florenţa, Ravenna şi ale 70 de localităţi cu care Dante a avut legătură.

Lansarea volumelor Lectura lui Dante a fost organizată de Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” Bistrița și Editura Pergamon.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

STEWO PLASTIC din Năsăud angajează asistent producție. NOI locuri de muncă, la Bistrița

STEWO  PLASTIC Prod din Năsăud caută asistent de producție, iar RCB ELECTRO 97 Bistrița are nevoie de Manipulant mărfuri și Derulatorist. NOI locuri de muncă sunt disponibile la Smarty Kids Bistrița, Aquabis, Restaurant Arena by Casa EMA sau TeraSteel:

TeraSteel angajează operatori producție, Sanovil caută biolog/biochimist. NOI locuri de muncă, la Restaurant Arena by Casa EMA

Clinica Sanovil Bistrița angajează Biolog / Biochimist. Cunoștințele de microbiologie constituie un avantaj. TeraSteel caută operatori producție. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, RCB Electro, Restaurant Arena by Casa EMA:

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil: