20.4 C
Bistrița
luni, octombrie 2, 2023

FOTO/VIDEO: Noul nostru mare bolnav, care se laudă cu o boală și mai răvășitoare…

Poezia e la Bistrița: „Dar acum, în poartă, oare cine bate? Bate noul nostru mare bolnav, care se laudă cu o boală și mai răvășitoare. Cu el n-o să ne meargă ca până acum… El nu va mai tolera să știm cu toții că e la fel de sănătos ca noi (…) Și se spune că fiul lui se pregătește deja de o boală cum nu s-a mai văzut… Iar tatăl e cât se poate de mândru de rezultat, așa încât se pregătește deja să-l arate lumii pe următorul nostru mare bolnav…”

Versurile de mai sus aparțin poetului Ioan Es Pop, unul dintre poeții invitați la festivalul Poezia e la Bistrița și care a citit ieri seară, în ultima zi de festival, fragmente din volumul un somn pe scaunul electric, coeditat de Editura Tracus Arte și Editura Charmides.

[arve url=”https://youtu.be/G1zFAogCLUA” /]

Ultimul episod al festivalului Poezia e la Bistrița s-a derulat ieri seară, la Sinagogă. În deschidere, spectatorii au avut parte de un recital cameral susținut de Daniela Păcurar (soprană), Claudiu Hontilă (vioară) și Meda Nemeti (pian).

Lecturile poetice ale ultimei seri de festival au început cu Monica Stoicaautoarea volumului de versuri Fetele visează electric.

[arve url=”https://youtu.be/OGVMCfYq-Yo” /]

Monica Stoica mărturisea despre sine (în poeticstand.com) că este „o fată din mahalaua cyberpunk, cu o amuletă high tech unde sunt încărcaţi metri cubi de trecut, prezent și viitor. () Sunt un dr. Frankenstein și sufăr de complexul lui Pygmalion, ceva mai crazy nici că se putea. Sufăr. Letal, intens și ireversibil… Iar poezia e lentila pentru realitatea în continuă metamorfoză pe care o percepem. Sunt un personaj de benzi desenate și un filozof depresiv, o fashionistă cu tocuri perverse de cristal care fracturează lumina reflectoarelor pe catwalk-ul nostru de zi cu zi…

Alex Văsieș, originar din Bistrița, a debutat cu volumul Lovitura de cap, publicat de Casa de Pariuri Literare, în 2012. În 2016 i-au fost publicate volumele Instalația (Editura Cartea Românească), pentru care a primit premiul „Tânărul Poet al Anului 2016” și Oana Văsieș (la Editura Charmides). Studiază literatura comparată în cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj iar ieri seară, la Sinagogă, a citit versuri care vor fi publicate, probabil, într-un viitor volum:

[arve url=”https://youtu.be/joy2s2kxNVQ” /]

Deniz Otay, reprezentată a tinerei generații de poeți, a absolvit Facultatea de Drept din Cluj, publicând versuri în revistele „Steaua”, „Poesis International” și „Zona Nouă”. În 2020 a apărut, la Editura OMG, primul său volum de poezie: „Fotocrom Paradis”, din care a citit și ieri seară, la festivalul Poezia e la Bistrița:

[arve url=”https://youtu.be/TCarUuMOO8U” /]

Anastasia Fuioagă este una dintre elevele care a frecventat „cea mai tare școală de literatură – Alecart / Iași”, un partener al festivalului de ani de zile, care a generat deja câțiva poeți extraordinari”, după cum a subliniat Dan Coman (inițiator al festivalului alături de Marin Mălaicu Hondrari). Anastasia Fuioagă a recunoscut că este o mare bucurie și onoare să-și citească versurile pe aceeași scenă pe care au lecturat poeți pe care îi admiră mult:

[arve url=”https://youtu.be/6Td9WaOVKAs” /]

Radu Vancu – o figură deja cunoscută la Bistrița, unde participă frecvent la diferite evenimente – este conferențiar la Facultatea de Litere a Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu. Este redactor la revistele Transilvania şi Poesis internaţional, cooordonând secţiunea literară a revistei Timpul. A tradus în română din poezia lui Ezra Pound, William Butler Yeats (Editura Humanitas Fiction) şi John Berryman (Casa de editură Max Blecher).

A publicat volumele de poezie: Epistole pentru Camelia (2002), Biographia litteraria (2006) Monstrul fericit (2009); Sebastian în vis (2010), Amintiri pentru tatăl meu (2010), Frânghia înflorită (Casa de editură Max Blecher, 2012) 4 A.M. Cantosuri domestice (Casa de editură Max Blecher, 2015). A publicat volumele Elegie pentru uman. O critică a modernităţii poetice de la Pound la Cărtărescu (Humanitas 2016) și Zodia Cancerului. Jurnal 2012-2015 (Humanitas, 2017). Selecţii din poemele lui au fost traduse în englez ă, germană, franceză, suedeză, spaniolă, italiană, flamandă, bulgară, sârbă, maghiară, turcă, greacă, rusă.

În acest an, la Festivalul Poezia e la Bistrița a citit din volumul de versuri Psalmi:

[arve url=”https://youtu.be/NC4NmUawI3w” /]

Seara de lecturi s-a încheiat cu versurile tânărului Toni Chira, elev la Liceul Teoretic „Alexandru Papiu-Ilarian” din Dej:

[arve url=”https://youtu.be/TGHukASuS0g” /]

[arve url=”https://youtu.be/wkUGELcAUY4″ /]

Evenimentul a fost organizat de Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud și Societatea de Concerte Bistrița, în parteneriat cu Ministerul Culturii, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.
Directorul Festivalului: Gavril Țărmure
Proiect cultural co-finanțat de Ministerul Culturii

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Woooww! Deserturi de toamnă, cu puțin zahăr, surpriza toamnei de la Gelateria Aniela

Gelateria Aniela surprinde, din nou, cu un meniu delicios, de toamnă, numai bun de împărțit cu cineva drag și perfect pentru cei care țin la dietă! Vă așteaptă așadar deserturi de toamnă, inedite și, important, cu puțin zahăr. Pot fi servite pe loc sau la pachet. Dar puteți face și comandă.

REDUCERE 20 la sută, astăzi și mâine, în magazinele MARECOM! Sunt Zilele MARECOM, împlinesc 18 ani de activitate

Producătorul Marecom a ajuns la 18 ani de activitate și sărbătorește alături de clienți, cu oferte...

Caravana Škoda vine la Bistrița

Te așteptăm în 21 și 22 Octombrie 2023, în parcare la Bistrița Retail Park (lângă Selgros), între orele 10:00 și 18:00, pentru două zile pline de surprize, concursuri și premii pentru toată familia. Vizitează-ne și profită de ocazia de a testa multe modele îndrăgite Škoda!