14.2 C
Bistrița
joi, mai 30, 2024

FOTO/VIDEO: O lecție de istorie excepțională, la Arhivele Naționale din Bistrița. Haina nu îl face pe om. Atâta doar că uneori îi schimbă destinul…

Cultura urbană, elitele și intelectualii din Bistrița-Năsăud au fost dintotdeuna conectați la ceea ce se întâmpla în marile capitale ale lumii. Descoperim acest lucru în fotografiile, corespondența și obiectele unor colecționari inaugurate ieri, la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud.

De la Chic la Fashion. Vestimentația secolului XX se intitulează expoziția inaugurată ieri, la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud.

Cornelia Vlașin, directoarea instituției, a subliniat că evenimentul este organizat cu sprijinul partenerilor de la Complexul Muzeal Bistrița-Nasăud – Secția Muzeul Grăniceresc, condus de Lucian Vaida. Între exponate se regăsesc și obiecte din colecțiile Florian Coșoiu și Mihai Buliga.

Această expoziție este de privit, de admirat și de văzut. Alături am amenajat și un mic atelier de croitorie. Sunt expuse aici două mașini de cusut Singer, dar și o tapiserie de secol XVIII, un covor persan original”, a punctat Cornelia Vlașin.

Între exponate merită admirate și rochia croită în 1910, hainele de blană sau mantoul de astrahan. Un guler de vulpe – extrem de râvnită de soțiile liderilor comuniști de pe vremuri – ne privește fioros, încremenit la gâtul unui manechin… Nu lipsește nici haina de piele cu cordon – e mândria bărbaților chic în anii 80. 

Expoziția se pretează foarte bine unui exercițiu de analiză și introspecție – a afirmat și Camelia Tabără, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

Dincolo de vestimentație, îmbrăcămintea spune foarte mult despre un individ și colectivul din care face parte. Despre sufletul lui, despre valorile lui sau despre cum se raportează el a sine și la ceilalți.

Peisajul vestimentar al unei epoci ne dezvăluie practic ce se întâmplă în epoca respectivă. Gândiți-vă cum arată o colectivitate din Coreea de Nord, cu uniforme din pânză de doc, încheiate până sub gât, cu suflete ofilite și vise înfrânate. Comparativ cu societatea noastră pe care de prea multe ori o criticăm, fără să ne bucurăm de libertățile pe care le avem. Libertatea noastră se regăsește inclusiv în vestimentație. Fiecare își găsește locul lui și rezonează cu un anumit trend”, a mai spus Camelia Tabără. 

Este un loc în care putem reflecta și în care putem admite că exteriorul ne definește. Este o lecție de istorie excepțională. O extensie și o oportunitate de învățare contextuală. Spunem deseori că haina nu îl face pe om. Dar avem modele și exemple în literatură care ne demonstrează că haina a schimbat destinul omului. Așa cum s-a întâmplat în emoționanta poveste Prinț și Cerșetor sau în dramaticul roman Băiatul cu pijamale în dungi”, a remarcat Camelia Tabără.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

RCB Electro caută inginer electronist și electrician întreținere, Patiseria Sweet IRIS are nevoie de vânzătoare

RCB ELECTRO 97 Bistrița, producător de cabluri electrice, angajează pe perioadă nedeterminată inginer electronist și electrician întreținere. Smarty Kids Bistrița caută o persoană energică și pozitivă care dorește să se dezvolte în sfera educațională. NOI locuri de muncă la Aquabis, Fan Courier și Clinica Sanovil:

BISTRIȚA: S-a deschis We Fit Club, pe str. Alba Iulia! 1100 mp cu aparate performante de fitness, clase de kangoo jumps sau bodypump

Cea mai nouă, probabil cea mai modernă sală de fitness, singura desfășurată pe 1100 mp s-a...

Descoperă Mercedes me Service

Știai că: Aplicația Mercedes me Service îți oferă asistență digitală în toate problemele legate de service?