FOTO/VIDEO – Poezia, la Bistrița: Orașul devine fosforescent, aerul se umple de versuri…

0
787

Festivalul internațional de poezie și muzică poezia e la bistrița a debutat în această seară, cu un concert fantastic susținut de flautistul Matei Ioachimescu.

Concertul a fost prezentat la Bistrița și anul trecut, în noiembrie. Datorăm acest spectaculos demers multi-media muzicianului Matei Ioachimescu, compozitorului Cristian Lolea, dar și artistului vizual Tom Brânduș.

Rostul de dimineață. Electrizant până în măduva oaselor…

Conform tradiției, scriitorii Dan Coman și Marin Mălaicu Hondrari au făcut oficiile de gazde, prezentând invitații.

Ediția a XIV-a de festival a presupus, în afara primelor recitaluri poetice, și decernarea Premiului pentru literatură al orașului Bistrița. Acesta a ajuns, în acest an, la Radu Vancu – poet, prozator, eseist și traducător, conferențiar la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Acest premiu l-au primit oameni pentru care am o reverență absolută. Sunt oameni pe care îi iubesc din adolescență și până acum tot mai tare pentru ceea ce scriu: Ion Mureșan, Mircea Cărtărescu, Ioan Es. Pop, Angela Marinescu. Sunt oameni de la care am învățat cu toții că poezia este mai mult decât poezie. Că literatura este o formă de energie care venind din lume – depășește lumea… Eu cred că Bistrița este locul prin care poezia intră cel mai eficient în România. Oamenii care scriu cel mai bine poezie în România se adună în aceste zile la Bistrița. Tot orașul devine fosforescent, grație poeziei, timp de câteva zile… Aerul se umple de versuri la Bistrița, iar frumusețea există aici la Bistrița vreme de aproape o săptămână…”, a mărturisit Radu Vancu. 

Bogdan-Alexandru Stănescu a primit Premiului Laura Albulescu pentru Editorul anului.
Despre ambii laureați, a vorbit criticul și istoricul literar Marius Chivu:

Seara a continuat cu lecturile poeților invitați în festival: Radu Vancu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Magda Cârneci, Ann Cotten, Miroslav Kirin, Cătălina Stanislav, Denisa Arcip, Ion Buzu.

Poezia continuă la Bistrița și mâine, 15 iulie 2022:

Palatul Culturii Bistrița – 9:30  – 11:00
Atelier de scriere creativă pentru liceeni. Invitat: Marius Chivu

Restaurantul Rapsodia
11:00 – 12:30

Literatură, reviste și scriitori maghiari din România
Moderator: Radu Vancu

Palatul Culturii Bistrița, 18:00 – 20:00

Concert:  Cristina Dăscălescu (fado)

José Luís Peixoto în dialog cu Marius Chivu

Lecturi: José Luís Peixoto, Dinu Flămând, Sánta Miriám, Teodor Dună, Nada Topić, Ion Mureșan, Emanuela Ignățoiu Sora, Péter Demény, Claudia Caparrós

Recital:
Laura Ristic Roman 
(vioară)
Marko Ristic 
(acordeon/bayan)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.