16.2 C
Bistrița
luni, septembrie 25, 2023

FOTO/VIDEO – Sindicaliști de la „Spiru Haret”, în stradă: „Când profesorii sunt considerați niște slugi, sistemul explodează”

Sute de profesori din Federația Sindicatelor „Spiru Haret” Bistrița-Năsăud au protestat azi, la prânz în fața Prefecturii. „Și noi avem copii care trebuie să susțină examene în iunie. Dar de data asta trebuie mers până la capăt”, ne-a mărturisit un protestatar. „Când profesorii sunt considerați niște slugi, sistemul explodează”, a avertizat prof. Ioan Bojor.

M-au abordat și părinții, dar și elevele de la noi, de la Pedagogic, care vor termina în curând liceul și își vor ocupa locul la catedră. Fetele mi-au spus Vă susținem, domnule profesor, știm că și pentru noi faceți greva!

Nu pot să neg, au fost și semnale vag acuzatoare… Dar și eu, ca profesor, am dreptul la demnitate.

Ca să vă dau un exemplu pragmatic: venind spre Prefectură, pe pietonal, împreună cu copilul meu, am trecut pe lângă terasele acelea de unde mirosea atât de frumos. M-a tras copilul de mânecă, ar fi vrut să mănânce acolo ceva. Și nu mi-am permis așa ceva.

Desigur, pierdem niște bani, pentru că nu ne vom primi salariile în aceste zile de grevă.

Dar mai bine mor de foame decât să-mi calc demnitatea. Am așteptat momentul ăsta de 12 ani! De când am primit primul fluturaș cu primul salariu… atâta cerem: un strop de demnitate.

Cât timp o societate își situează profesorii undeva la mijloc, când vine vorba de salarizare, are șanse să funcționeze. Când profesorii sunt considerați niște slugi, sistemul nu mai poate funcționa și explodează. Vorbim acum de un sistem cleptocratic care va exploda: tic-tac, tic-tac…!”, ne-a mărturisit profesorul Florin Ioan Bojor.

Între profesori, am descoperit mai mulți elevi de la Colegiul „Andrei Mureșanu”, dar și „Tudor Jarda”.

Am venit aici pentru că îi susținem pe profesori. Ni se pare important. Și ni se pare nedrept să primească un salariu atât de mic, mai ales că știm că fac foarte multe lucruri pentru noi. Fără ei nici noi nu am avea acces la atâtea informații…

Nu ne-a invitat nimeni aici. Am aflat de la o prietenă. Pur și simplu ni s-a părut potrivit să venim, să fim alături de profesorii noștri, așa cum și ei sunt alături de noi în atâtea ocazii…

Prefectul județului, Teofil Cioarbă, a stat de vorbă cu profesorii protestatari.

Pârghiile Instituției Prefectului sunt destul de reduse. Am transmis instituțiilor abilitate memoriile pe care le-am primit până acum. Astăzi am mai primit alte memorii pe care le vom trimite, de asemenea, Guvernului.

S-au ridicat și unele probleme referitoare la asigurarea unor materiale și echipamente de protecție pentru personalul nedidactic. Acolo vom încerca să avem o discuție cu administrațiile loacle, pentru a asigura ceva din finanțările lor, la nivel de primărie. Alte soluții, la nivelul Instituției Prefectului – în momentul de față – nu avem.

Sper ca în cel mai scurt timp să fie rezolvată această situație și să se reia activitatea în școli”, a explicat prefectul Teofil Cioarbă, pentru Bistrițeanul.ro.

Prefectul a recunoscut că până în prezent, nu a primit niciun răspuns de la București referitor la memoriile trimise.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

NOI locuri de muncă la Michaela’s Brasserie, Transmixt, Masterfoam și Tehnoprod Plast SRL

Michaela’s Brasserie are nevoie de ajutor cofetar, brutar – patiser și ospătar. Transmixt caută șoferi de autobuz. Se oferă salariu corect, bonuri de masă, condiții de lucru moderne, instruiri dedicate și alte avantaje specifice. Ce alte locuri de muncă sunt diponibile în Bistrița:

Cel Mai Cool Desert – Bubble Waffle – a ajuns la Năsăud!

Copiii și adolescenții din Năsăud sunt în extaz, de ieri! Cel mai cool desert – bubble waffle – a ajuns și în orașul lor! Cei doi foști colegi de liceu și-au extins afacerea delicioasă, deschizând un punct și în orașul academicienilor - Năsăud.

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest sunt invitați la Oradea pe 14 septembrie să se înscrie în programul ScaleOut 4X10, organizat de RBL și ING Bank

Antreprenorii din Regiunea Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare și Sălaj) sunt invitați la Oradea, pe 14 septembrie 2023, cu ocazia lansării ScaleOut 4x10 - program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România.