12.6 C
Bistrița
joi, martie 28, 2024

FOTO/VIDEO: Roman Kim. Exploziv, controversat, uluitor: „Un extraterestru printre noi…!”

Melomanii din Bistriţa l-au urmărit ieri seară cu sufletul la gură pe Roman Kim – unul dintre cei mai controversaţi violonişti ai tinerei generaţii, apreciat pentru uluitoarea sa virtuozitate, dar şi pentru curajul de a interpreta într-o manieră personală celebre partituri clasice…

Recunosc, n-am auzit de el până acum! Credeam că nu mă mai poate surprinde Bach, credeam că am auzit până acum toate interpretările, dar se pare că m-am înşelat… Nici nu mi-am imaginat că se poate cânta cu dinţii la vioară…! Păcat că nu am avut voie să filmăm, a fost senzaţional. Nu-mi explic cum a aterizat acest tânăr în oraşul nostru. Pare un extraterestru printre noi…!”, ne-a mărturisit uluit unul dintre cei care au asistat ieri seară la concertul susţinut de Roman Kim.

Are doar 27 de ani, este comparat cu Paganini şi a făcut senzaţie în mediul online prin video-urile postate pe YouTube, vizualizate de sute de mii de persoane, înainte de a fi aclamat în marile săli de concert.

Roman Kim este cel care a redefinit virtuozitatea, a inventat un nou tip de corzi şi îşi uimeşte publicul cu ochelarii prismatici pe care i-a inventat în 2014 şi pe care îi poartă în timpul concertelor. Din 2016 ochelarii prismatici au fost studiaţi de câţiva oameni de ştiinţă din Seul şi Neuwield (Germania) care au sugerat că ei provoacă o stare de activitate cerebrală, ascuţind simţurile şi intensificând autocontrolul.

S-a născut în Kazahstan, într-o familie de descendenţi coreeni-tătari-bieloruşi, şi a urmat şcoala la Moscova (fiind elevul faimoasei profesoare Galina Turchaninova). S-a stabilit în Köln, iar acum cântă pe o vioară Giovanni Battista Zanoli (1750 Verona) care „vorbeşte limba italiană”.

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/KsxY3WL1cP8″ /]

Cu ajutorul unei burse oferite de Fundaţia Mstislav Rostropovici, în perioada 2001-2008, s-a perfecţionat la cursurile de măiestrie susţinute de violonişti precum Maxim Vengerov, Midori Goto, Lewis Kaplan, Miriam Fried şi Gidon Kremer.

Inspirat de viaţa şi creaţia compozitorului şi violonistului Niccolò Paganini, precum şi de a lui Jimi Hendrix, tânărul violonist încearcă să depăşească toate barierele tehnico-interpretative ale instrumentului: abordează cu succes lucrări clasice complexe, dar reuşeşte să cucerească admiratori şi prin transcrierea sau compunerea unor noi opusuri.

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/t5kzdf8kUeM” /]

După debutul său ca solist alături de Orchestra Filarmonicii din Köln, ziarul Kölner Stadt Anzeiger i-a surprins trăsăturile artistice în următoarele cuvinte: În concert […] Kim a dat dovadă de o forţă magică ce i-a făcut pe ascultătorii Filarmonicii din Köln să sară de pe scaune. […] Nici un alt muzician nu este capabil să scoată atâtea sunete şi extravaganţe în cinci minute”.

Roman Kim a fost însoţit la Bistriţa de pianistul şi percuţionistul de origine slovenă Jure Goručan – nu doar un remarcabil solist, ci şi un acompaniator elocvent, cu care violonistul colaborează încă din anii de studiu.„

Ca artist, Jure Goručan este preocupat de găsirea unor forme alternative de interpretare, concretizate prin proiectul „December Concert”, al celebrului muzician Chilly Gonzales sau premiera transcrierii sale a lucrării „Pasărea de foc” de I. Stravinsky la Festivalul de la Bellerive – Elveţia împreună cu Signum Saxophone Quartet.

Jure Goručan a studiat la Hochschule für Musik din Köln cu Arbo Valdma şi Paulo Alvares. Ca solist al Concertului nr. 1 de F. Chopin a susţinut un turneu în Europa Centrală alături de ansamblul „Soliştii Zagrebului”. În 2009 a fost invitat la Festivalul Maribor unde a colaborat cu muzicieni precum Richard Tognetti, Boris Berezovski şi Arvid Engegard.

[arve url=”https://www.youtube.com/embed/dZdKGmpWJ64″ /]

Cei doi muzicieni au fost acompaniaţi de Camerata Michael Haydn de la Filarmonica din Oradea, dirijată de tânărul dirijor din Taiwan – Brian Liao.

Camerata Michael Haydn a fost fondată în 2015 de concert-maestrul Nagy Kalman şi Kurucz Tibor. Ansamblul poartă numele compozitorului Michael Haydn (fratele celebrului Joseph Haydn) care a activat şi în Oradea – fiind considerat fondatorul primei orchestre din Oradea, în 1760.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM caută reprezentant vânzări Bistrița

Materom angajează Reprezentant vânzări Bistrița-Năsăud. Postul este disponibil în Bistrița. Se oferă venituri financiare motivante + bonus in functie de performanțe, mașină de serviciu, laptop, telefon, contract perioadă nedeterminată. 

5 motive pentru a îți lua un colțar de bucătărie

Colțarele sunt o categorie de piese de mobilier extrem de practice și de confortabile, în același timp. În cazul în care te-ai gândit să cumperi un colțar pentru bucătărie, dar nu ești încă hotărât dacă este sau nu o idee bună, te ajutăm să îți clarifici această întrebare în materialul de față.

NOI locuri de muncă, la Masterfoam și Stewo Plast Năsăud: Se caută șef de schimb, reglor

MasterFoam Grup Bistrița are nevoie de șef de schimb, operatori producție, tehnicieni și magazioneri. Stewo Plast Năsăud are nevoie de un reglor cu experiență, iar Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, infirmieră și fiziokinetoterapeut. Noi locuri de muncă sunt disponibile la Sercaver SRL, Rombat sau Electroplast.