FOTO/VIDEO. Să dăm Cezarului ce este al Cezarului: Urale și aplauze pentru 50 de ani de performanțe excepționale

FOTO/VIDEO. Să dăm Cezarului ce este al Cezarului: Urale și aplauze pentru 50 de ani de performanțe excepționale

În Bistrița anilor ’60 – orașul pensionarilor, cum le plăcea localnicilor s-o alinte din cauza liniștii, a curățeniei și a aerului de burg care se simțea seara, când lumea ieșea la plimbare pe bulevard – era vremea în care intelectualii își formau orchestre, cântau în cor, jucau teatru, iar la Casa de Cultură se înfiripa ansamblul folcloric cerut de copiii de țărani care formau noua clasă muncitoare a orașului…

Din această nevoie de cultură, s-a decis în vara anului 1969, înființarea pe lângă Școala Generală Nr. 2 din Bistrița, cu sprijinul autorităților, a unei clase de muzică și a uneia de arte plastice –  cu statut de program integrat de artă.

Celebrăm în acest an școlar 50 de ani de la înființare, 50 de ani de premii obținute anual la olimpiadele și concursurile naționale de muzică, 50 de ani de speranțe investite în absolvenți, 20 de ani de când la conservator sau alte licee de specialitate sunt trimiși și studenți din Bistrița și 50 de ani în care publicul meloman din Bistrița a fost delectat cu spectacole, concerte și producții profesioniste ale elevilor și profesorilor. Celebrăm, totodată și 5 ani de la înființarea profilului pedagogic și de la prima generație de dăscălițe formate în Liceul „Tudor Jarda”… Rezultatele și premiile obținute de elevii de la „Tudor Jarda” au avut trei mari piloni de susținere în tot acest timp: Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Primăria Bistrița și Centrul Județean pentru Cultură, cărora le mulțumim…!”, a precizat profesoara Bianca Vasile, în deschiderea concertului aniversar susținut de elevi, profesori și absolvenți ai Liceului de muzică „Tudor Jarda”.

Dacă acum 50 de ani aveam o clasă de muzică unde predau 3 profesori de vioară, 2 de pian și o învățătoare, azi avem un liceu de muzică care face lucruri minunate. Liceul de muzică „Tudor Jarda” face foarte multă cinste municipiului Bistrița în mod special, județului nostru și contribuie în mod serios la promovarea acestor locuri minunate… Este momentul să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, precizând că toți sunteți valoroși, că fiecare aduceți plus valoare într-o măsură mai mare sau mai mică. Aducem un omagiu tuturor celor care își desfășoară activitatea acolo...”, a recunoscut Radu Moldovan președintele CJ, prezent la concertul aniversar. Alături de el, a urcat pe scenă și viceprimarul Cristian Niculae – cei doi oferind diplome de excelență și flori profesoarei Floarea Sfechiș, prima directoare a școlii de muzică, și actualei directoare, Raluca Mărginean.

Educația și creșterea calității în actul de învățământ reprezintă priorități în anii următori pentru mine și colegii mei din Primăria Bistrița. Vă anunț cu bucurie că în acest an vor începe și lucrările de reabilitare și modernizare la Liceul Tudor Jarda. Investiția cuprinde corpul A, B și sala de sport a liceului, termenul de execuție fiind de 2 ani. Sunt convins că investind în educație, investim în viitorul tinerilor noștri, care sunt principalul motor de dezvoltare al comunității noastre. Vă felicit și vă mulțumesc pentru rezultatele excelente obținute de-a lungul existenței acestei școli…!”, a transmis și viceprimarul Cristian Niculae.

Spectacolul a început cu un colaj de muzică românească interbelică, admirabil interpretat de profesorii Ovidiu Patrașciuc (vioară), Radu Tofan (pian), Mihai Berchi (contrabas), Iasmina Palage (flaut, clasa a XI), Maria Lăpușan (vioară, clasa a XI-a) și Alexandru Grecu (chitară, clasa a XI-a).

Au mai urcat pe scenă Alexandra Zbâncă (absolventă a Academiei de Muzică „Gh. Dima” și colaboratoare a grupurilor Pro Opera și Icoane), Bogdan Popa (chitară, clasa a IX-a, prof. coordonator Valentin Pop), Maria Lăpușan (clasa a XI-a, vioară, prof. coordonator Daniel Dumitriu) și Silviu Avram (canto popular, clasa a XII-a, prof. coordonator Cristina Bălan).

Onișor Rodilă, masterand la compoziție în anul II la Academia „Gh. Dima” și profesor de improvizație jazz la Școala de Arte din Cluj și-a cucerit publicul interpretând o piesă a lui Johnny Răducanu.

Din spectacol nu a lipsit nici Alexa Dragu (elevă în clasa a XII-a la canto clasic, prof. coordonator Roxana Costeanu), finalistă în emisiunea Vocea României, care  și-a cucerit astă-seară publicul cu o dificilă arie din Donizetti:

Anamaria și Cristiana Pastor (clasa a X-a, prof. coordonator Delia Sima) au smuls zâmbete și hohote de râs cu o scenetă plină de umor, pe scenă evoluând apoi și Iasmina Palage, Alexandra Iuga (studentă în anul II la Academia „Gh Dima”, colaboratoare a Asociației Raita Vox sau solistă în concertele susținute de Noua Orchestră Transilvană), Alexandru Grecu și Marian Bălan – absolvent al Academiei „Gh Dima”, profesor la Liceul de Muzică „Sigismund Toduță”, colaborator al Operei Naționale din Cluj, și câștigător al Marelui Premiu la Sibiu Jazz Festival, alături de formația Hot Club.

Mihai Cristea (student în anul III la Academia de Muzică din Cluj și colaborator-organist la Biserica Romano-Catolică din Sibiu) a fost îndelung aplaudat de public și convins să ofere un bis – spectacolul de la Dacia încheindu-se cu un micro-recital al ansamblului folkloric condus de Horațiu Cigu, fiul maestrului Ștefan Cigu.

De altfel, ansamblul își are originile în anii 2002-2003, când Horațiu Cigu a înființat în liceul de muzică „Tudor Jarda” ansamblul de muzică populară „Dor Transilvan Junior”. Pe atunci în ansamblu cânta inclusiv marele tenor de azi Ștefan Pop, acum formația având în componență foști elevi ai liceului, acum instrumentiști profesioniști, doi elevi și doi profesori – toți întâmpinați cu aplauze și urale de publicul din sală. Ei le-au acompaniat pe îndrăgitele soliste Oana Matei Coruți, Larisa Bozbici și Anuța Motofelea.

FOTO – Șintereag: S-a oprit într-un cap de pod, pe contrasens februarie 28, 2021 - Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp la intrarea în localitatea Șintereag, dinspre Beclean. O mașină s-a oprit în capul de pod ...pe contrasens.
VIDEO – Bogdan Ivan: Din Zagra până-n București, toți o să știe cum se schimbă directorii de școli februarie 28, 2021 - Nemulțumirile legate de schimbarea directorilor de școli nu s-au încheiat. În cadrul unei conferințe de presă, deputatul social democrat, Bogdan Ivan, a explicat că există un draft de modificare a Legii Învățământului. Se dorește o metodă generală de schimbare a directorilor de școli, care să mulțumească și administrațiile și părinții. „Din Zagra până-n București, toți vor ști cum se schimbă directorii de școli”, a declarat Bogdan Ivan.
Ai permis de conducere din Marea Britanie? AFLĂ cum îl poți schimba: februarie 28, 2021 - Bistrițenii care au permis de conducere eliberat de autoritățile din Marea Britanie și Irlanda de Nord au posibilitatea să-l schimbe cu unul românesc. Instituția prefectului a emis lista cu pașii ce trebuie urmați în astfel de situație:
Ioan Turc vrea ca traficul din oraș să fie pus la punct de o „comisie de circulație” februarie 28, 2021 - Primarul Ioan Turc consideră necesară înființarea unei comisii de circulație. Alte orașe care au o astfel de comisie au lăsat pe mâna sa instituirea sensurilor unice și a celor giratorii, avizarea studiilor de trafic, luarea în evidență a locurilor de parcare.
IANA OPTIC: Află cine a câștigat ochelarii Ray Ban! În martie, ochelari Dolce & Gabbana – premiul pe care îl pot câștiga clientele Iana Optic februarie 28, 2021 - Și-au cumpărat ochelari de la Iana Optic, s-au înscris în tombolă, iar ieri, o pereche de ochelari Ray Ban a ajuns la…o norocoasă! În luna martie, Iana Optic mai organizează o tombolă, iar o doamnă sau o domnișoară poate să plece acasă cu o pereche de ochelari Dolce&Gabbana. AFLĂ cine e câștigătoarea lunii februarie și ce trebuie să faci pentru a avea o șansă la premiul lunii mărțișorului:
VIDEO – Primarul comunei Maieru: Cei de la SGA când vin în control, vin pe DN, nu pe albiile râurilor! februarie 28, 2021 - Sătul de veșnica problemă a gunoaielor, primarul comunei Maieru subliniază că există o posibilitate de eradicare a problemei. Dar asta e posibil doar dacă se acționează... împreună. ”Albiile sunt ale SGA-ului, gunoaiele sunt ale primarilor, că ei așa zic. Mai mult, cei de la SGA, când vin în control, vin pe DN, nu pe albiile râurilor, să vadă cum arată„ a declarat Vasile Borș.
LICĂ – tânărul a cărui viață s-a curmat MULT prea repede aseară din cauza inconștienței prietenului său februarie 28, 2021 - Un accident mortal a avut loc azi-noapte în Rodna. Lică se afla în mașină cu prietenii săi, când autoturismul a părăsit carosabilul din cauza vitezei excesive și s-a izbit de un stâlp. Acesta a intrat în stop cardio respirator, nemaiputând fi salvat de echipajele medicale.
FOTO/VIDEO – RODNA: Și-a omorât prietenul după ce a apăsat prea tare pedala de accelerație februarie 27, 2021 - Un accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, în Rodna. Din primele informații, trei tineri au fost implicați, iar unul a rămas prins între fiarele contorsionate ale mașinii. Acesta a fost găsit de salvatori în stop cardio respirator.
ALERTĂ! Un copil de 12 ani a dispărut de pe o stradă din Bistrița! UPDATE: Minorul a fost găsit februarie 27, 2021 - Polițiștii caută un băiețel de 12 ani ce a dispărut ieri de pe o stradă din municipiu. Acesta a ieșit din casă la ora 10.00, și nu a mai ajuns acasă. L-ați văzut??
VIDEO – Deputatul Bogdan Ivan: România putea scrie istorie! februarie 27, 2021 - Deputatul Bogdan Ivan a declarat că actuala Guvernare nu investește, ci doar taie bugetele alocate fiecărei ramuri în parte: sănătate, educație, investiții, etc. ” au respins toate amendamentele la Bugetul de Stat, în comisii. ..România putea face istorie!” a declarat social democratul.
VIDEO – Sorin Avram, primarul din Leșu: „Am avut probleme foarte mari. Încă n-am găsit o soluție” februarie 27, 2021 - Primarul Sorin Avram din Leșu a recunoscut că vremea din ultimele luni le-a dat mari bătăi de cap locuitorilor: „Am avut probleme foarte mari. Chiar mi-e frică, încă n-am găsit o soluție pentru a stabiliza alunecarea de teren de pe pășunea comunală...”
Rută ocolitoare a comunei Ciceu Giurgești pentru cei ce vin sau merg spre Maramureș februarie 27, 2021 - Comuna Ciceu Giurgești este în carantină pentru 14 zile, începând de azi. Polițiștii fac cunoscută ruta ocolitoare pentru cei ce vin sau merg spre Maramureș. 
FOTO: Ies la lumină primele însemnări din cele peste 5.000 de pagini de jurnal ale profesorului Vasile Filip februarie 27, 2021 - „Profesorul Vasile Filip nu s-a lăsat contaminat de anumite atitudini provinciale și condescendente, ci și-a păstrat și conservat această alură de super intelectual: și când vorbește despre colinde, și când vorbește despre o cântare sau o carte...”
Primarul din Parva, revoltat că părinții trebuie să suporte naveta copiilor la școală: „Suma de 400 de lei pentru un elev este prea mare” februarie 27, 2021 - Ioan Strugari, primarul comunei Parva, atrage atenția că în contextul în care naveta elevilor la școală nu va fi decontată, mulți părinți din localitate care au copii la liceele din Năsăud sau Bistrița nu își vor putea permite să plătească transportul. Transportul lunar pentru un singur elev costă în jur de 400 de lei.
Via Transilvanica, cea mai lungă potecă din țară, va avea propriul maraton februarie 27, 2021 - După ce anul trecut cei de la Tășuleasa Social au fost nevoiți să anuleze Via Maria Theresia, anul acesta, asociația anunță un nou maraton, care se va desfășura pe Via Transilvanica, cea mai lungă potecă din țară, la amenajarea căreia voluntarii și autoritățile locale din mai multe județe lucrează deja de câțiva ani.
FOTO: În acest an celebrăm 1 Martie cu mărțișoare dulci, de la Cuptorul lu Buna! februarie 27, 2021 - În locul unor mărțișoare de tinichea, lipsite de suflet sau semnificație, vă propunem – în acest an – să dăruiți mărțișoare dulci. Sunt delicioase, sunt naturale, sunt coapte în Cuptorul lu Buna (băcănia deschisă pe Independenței nr 73) și vor încălzi, cu siguranță, sufletul celor care le primesc în dar!
O femeie s-a prăbușit în curtea casei! Familia știa că e însărcinată! CE s-a descoperit: februarie 27, 2021 - Un echipaj al ISU BN și unul al SAJ au ”zburat” spre Șieu. O femeie însărcinată s-a prăbușit în curtea casei sale. Medicii dau o luptă contra cronometru pentru a o salva.
INEDIT: 100 de zile de școală la Logos + 100 de bomboane = 100 de copii fericiți… la Vaslui februarie 27, 2021 - Elevii de la Logos au sărbătorit ieri 100 de zile de la începutul anului școlar 2020 - 2021. Copiii s-au gândit și la cei mai nefericiți, cum sunt, de pildă, colegii lor din Vaslui. Așa că au decis să îmbine ceea ce au învățat la școală - GENEROZITATEA - cu această aniversare. Au adunat bomboane ce vor aduce zâmbete pe fețele micuților din Vaslui.
OFICIAL: Ciceu Giurgești, de mâine dimineață, în carantină! VEZI modelul de declarație pentru a putea ieși din casă: februarie 26, 2021 - Comuna Ciceu Giurgeștui va intra, de mâine dimineață, în carantină. Timp de două săptămâni comuna va avea filtre la intrare și ieșire. Iar sătenii vor putea ieși din casă doar pe baza unei declarații. VEZI cum arată declarația:
VIDEO – Sorin Hognogi, primarul din Spermezeu, atacă dur clasa politică: „În continuare ne angajăm rudele și ne punem consilieri – soțiile” februarie 26, 2021 - Sorin Hognogi, primar în Spermezeu: „Fac parte din mediul politic-administrativ doar de 12 ani… Dar parcă nu avansăm deloc. Parcă atunci când ceva începe să funcționeze bine, apare cineva și pune parcă frână la toate cele 4 roți odată. În continuare funcționăm după nepotisme. În continuare ne angajăm rudele, în continuare ne punem consilieri – soțiile...”
VIDEO – Paul Știr: An nou, problemă veche! Nu știm cum plătim asistenții personali ai persoanelor cu handicap februarie 26, 2021 - Primarul comunei Căianu Mic, Paul Știr, a explicat azi, în cadrul unei conferințe la sediul PSD că actuala Guvernare nu a găsit soluții pentru o problemă veche: plata asistenților personali ai persoanelor cu handicap. ”Nici în 2020 nu am știut cât va contribui Statul, nici acum nu știm. Și la Căian au rămas fără salarii două luni de zile” a declarat primarul.
„Efectul pervers” al mutării secției de Oncologie la Hotel Krone: medicii sunt amendați pentru că nu au unde parca regulamentar februarie 26, 2021 - Hotelul Krone a fost preluat de Consiliul Județean și găzduiește momentan secția de Oncologie a Spitalului de Urgență. Lipsa locurilor de parcare din zonă își spune cuvântul: medicii sunt nevoiți să își lase mașinile pe unde pot și se trezesc cu amenzi.
VIDEO: Primarul comunei Zagra: S-ar putea să ne confruntăm cu abandonul școlar din cauza închiderii școlii din Suplai februarie 26, 2021 - Aproape 30 de copii vor fi nevoiți să facă naveta la școală, din toamnă, după ce ISJ BN a decis să pună lacătul pe o școală și pe o grădiniță din comuna Zagra. ”Mi s-a spus că nu sunt bani și că școala trebuie să fie rentabilă. Păi nu educația e esențială? La Suplai ne putem lovi de un abandon școlar!” a spus primarul comunei Zagra, Eugen Bușcoi.
RĂZBUNARE EXTREMĂ! S-a certat cu părinții și le-a dat foc la casă februarie 26, 2021 - Un tânăr de 30 de ani a dat foc casei părinților săi, în urma unor discuții în contradictoriu cu aceștia. Casa din Budești a celor doi a fost distrusă în proporție de 50%. Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore.
Luni se deschid două noi centre de vaccinare! februarie 26, 2021 - Două centre de vaccinare se vor deschide luni, 1 martie 2021. De azi se fac programările în platformă. UNDE vor fi amenajate cele două centre:
Și Primăria Beclean se digitalizează! Taxele și impozitele se pot plăti online! februarie 26, 2021 - Vești bune pentru beclenari! Primăria orașului a urmat exemplul altor administrații, oferind câteva servicii în format digital! Astfel, de ieri, taxele și impozitele pot fi plătite online.
Ciceu Giurgești va intra în carantină! CE ar fi dus la o asemenea incidență: februarie 26, 2021 - Comuna Ciceu Giurgești va intra în carantină, după ce incidența cazurilor COVID a depășit 10/1.000. Astăzi la ora 12.00 va avea loc ședința în care se ia decizia finală, dar ”demersul e deja făcut”, conform prefectului județului. CE ar fi dus la o asemenea creștere a cazurilor:
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi în Rusu Bârgăului și Negrilești februarie 26, 2021 - O parte dintre locuitorii din Rusu Bârgăului și Negrilești rămân astăzi, 26 februarie 2021, fără apă potabilă pentru câteva ore - anunță Aquabis. 
Auditul, marele „mister” din Primăria Bistrița. Primarul Ioan Turc evită răspunsuri pe tema asta și în fața consilierilor locali februarie 26, 2021 - După „incidentul” cu firma de audit mult-lăudată de municipalitate, la care s-a renunțat după ce primarul Ioan Turc a constatat că administratoarea acesteia are probleme penale, edilul Bistriței pare să evite constant orice răspuns sau informație despre auditul în instituție.
TRANSMIXT: De luni, 1 martie, elevii navetiști din Bistrița-Năsăud NU mai pot circula gratuit cu autobuzul februarie 26, 2021 - Transmixt Bistrița a anunțat ieri seară că elevii navetiști din județ care aveau abonamente gratuite pentru transportul în comun NU le mai pot folosi, pentru că nu mai sunt valabile. Care este motivul: