27.8 C
Bistrița
duminică, iulie 6, 2025

FOTO/VIDEO – Scriitoarea Ioana Nicolaie, distinsă cu Premiul pentru Literatură al orașului Bistrița: „Prin poezie și cultură se poate schimba o comunitate”

Scriitoarea Ioana Nicolaie, originară din Sângeorz Băi, acum stabilită la București, a fost distinsă ieri seară cu Premiul pentru Literatură a orașului Bistrița. „O recunoaștere binemeritată pentru extraordinara expresivitate a cărților sale care creează un univers unic în literatura română”, conform precizărilor juriului.

Vizibil emoționată, Ioana Nicolaie a primit distincția ieri, la Festivalul internațional de poezie, la Palatul Culturii.

Evocând momentul în care a câștigat primul său premiu literar, la Dej, pe când era în școala generală, Ioana Nicolaie a transmis felicitări tuturor celor care organizează festivalul Poezia e la Bistrița.

Felicitări lui Gavril Țărmure pentru tot ceea ce face aici. Felicitări prietenilor mei scriitori Dan Coman, Marin Mălaicu Hondrari și John Florin Partene. Felicitări Alina Pop. Vă mulțumesc dumnevoastră, celor care ați venit azi aici.

Vreau să transmit tuturor poeților și scriitorilor invitați la festival că vă admir foarte mult. Admir ceea ce faceți, vă citesc și mi se pare minunat ceea ce citesc. Sper ca poezia să rămână la Bistrița încă mulți ani. Cred că doar prin poezie și cultură se poate schimba o comunitate…”, a mai spus Ioana Nicolaie.

Ioana Nicolaie a publicat șapte romane, cinci volume de versuri și unsprezece cărți pentru copii.

Romanul ei, Cartea Reghinei, a fost în 2020 laureat al premiilor Radio România Cultural, Observator Lyceum, Premiul Național de Proză Iași și Premiul Agenția de Carte.

Tot înainte a fost bestseller Humanitas în 2021 și finalist la Premiul PEN și la Premiile Seneca în 2022. Pelinul negru primul roman din ceea ce critica a numit „trilogia nordului” – a primit Premiul pentru proză al Revistei Ateneu. Miezul inimii a fost și el bestseller Humanitas. Cerul din burtă și O pasăre pe sârmă au avut și ele parte de aprecieri critice entuziaste.

Cele cinci volume de versuri ale autoarei au fost, de asemenea, recompensate cu premii, unele fiind traduse în bulgară, suedeză sau germană.

A publicat nouă cărți pentru copii cu numele ei și alte două cu pseudonimul Robert Ersten. A fost inclusă în treizeci și șase de volume colective românești și în numeroase reviste și antologii străine.

Este membră a Uniunii Scriitorilor din România și a PEN România.

Prof. univ. dr. Ioana Bican (pseudonim Ioana Bot) a vorbit despre cariera literară a scriitoarei Ioana Nicolaie.

S-a referit, între altele, și la „opțiunea Ioanei Nicolaie pentru proza pentru copii și adolescenți, care se îmbină, la un alt nivel al alegerilor profesionale, cu o carieră strălucită de profesoară de Literatură Română și Creative writing. Unii dintre elevii ei au devenit deja scriitori ei înșiși.

De ce să fie importantă o asemenea opțiune literară? Genul literaturii pentru copiieste prin definiție unul dificil și exigent. Totodată, este întotdeauna subversiv. E destinat să atace prejudecățile și clișeele lumii adulte, să antreneze și să educe în cititori gândirea critică și încrederea în propriile capacități de a salva lumea. Cum ? Prin frumusețe și adevăr, desigur…”, a precizat prof. univ. dr, Ioana Bot.

„Memoria afectivă a propriei copilării – care implică o familie cu 11 frați, o mamă eroină, un tată sacrificat, un bunic pastor neoprotestant – este prezentă în scrierile autoarei. Este recognoscibilă geografic: Sângeorzul, satele bistrițene și relieful unui ținut mereu incert plasat – între paradisul originar și infernul lăsat în urmă de zeii indiferenți ai Istoriei.

Dar satul despre care povestesc cele patru romane ale Ioanei Nicolaie are un toponim fantast, cu iz rebrenian.

Proza Ioanei Nicolaie se deschide – prin temele alese și prin intensitatea tragică, pe alocuri, a concretizărilor literare – către filiații subtile ale literaturii românești și universale. Ca literatură a reflectării socialului, consider că proza Ioanei Nicolaie afișează o poeticitate înșelătoare. Lirismul vocilor, construcțiile narative ritmate și laitmotivice nu sunt acolo pentru a înfrumuseța poetic o realitate, ci pentru a potența una din cele mai puternice critici sociale formulate în literatura română actuală – la adresa comunismului”, a mai spus prof. Ioana Bot, amintind și de capacitatea autoarei de a ridica propria memorie afectivă la un nivel de generalitate incomod și violent.

Lista mea de motive pentru care consider că opera Ioanei Nicolaie se cuvine celebrată este mult mai lungă. Vă invit și pe voi – citind opera Ioanei Nicolaie – să vă faceți propria listă de motive. Cărțile ei pot deschide portaluri neașteptate și captivante de care sper să vă puteți bucura pe îndelete…”, a concluzionat prof. Ioana Bot.

Prof. univ. dr. Ioana Bican predă cursuri de Literatură română, Istoria ideilor literare și Mediere culturală la Departamentul de literatură română și teorie literară din cadrul Facultății de Litere a Universității Babeș-Bolyai.

A fost eleva și asistenta Ioanei Em. Petrescu. Și-a susținut doctoratul în 1997, sub coordonarea prof. Ion Vlad. A fost director de studii al masteratului de Studii literare românești. A fost directorul Școlii doctorale de studii lingvistice și literare din UBB.

În prezent este prodecan (din 2016). A fost profesor invitat la prestigioase universități europene (Roma, Florența, Zurich). A participat la proiecte de cercetare internaţionale, realizate de UBB în colaborare cu universităţile din Fribourg (Elveția), Roma și Florenţa.

Este autoarea primei cronologii multimediale a literaturii române, realizate în română și italiană, în colaborare cu prof. Angela Tarantino, la Universitatea din Florența.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Bunătăți dulci, dar sănătoase, la Gelateria Aniela, în meniul fără zahăr: tarte, rulouri, batoane raw-vegane sau magiunele

Vitrinele cofetăriilor și gelateriilor sunt pline de bunătăți ce fac cu ochiul oricărui trecător. Culori, texturi...

Noutățile verii, la Gelateria Aniela: Berry Cup, Limonadă AlVera și Ice Summer Drinks cu cafea sau Matcha

O vară cu arome noi, răcoritoare, v-a pregătit Gelateria Aniela! Și continuă să ne surprindă cu...

Se fac angajări la Amicii Building, Eurocompozite, Iproeb, Carmangerie Timoce: NOI locuri de muncă în Bistrița

Amicii Building angajează Project Manager Junior și Project Manager Senior, iar Grill & Carmangeria Timoce caută două vânzătoare pentru zona Lamă. Eurocompozite recrutează lăcătuș mecanic. NOI locuri de muncă sunt disponibile la IPROEB, Clinica Sanovil, Fan Courier și Restaurant ARENA by Casa EMA.